İlaçta genetik çağ başlıyor

Alper Gökce

MB Üyesi
Kayıt
7 Şubat 2015
Mesajlar
14
Tepkiler
8
Yaş
28
Meslek
Genetik Ve Biyomühendislik
Zeneca, birçok hastalığın genetik nedenlerini ortadan kaldırmaya yönelik ilaçlar üretmek amacıyla bir araştırma programı başlattığını duyurdu.
İlaçlar, hastalık genlerinin "ayıklanacağı" Crispr adlı bir teknikle geliştirilecek.
Bu tekniğin, mevcut yöntemlerden daha ucuz, daha hızlı ve doğruluk payının daha yüksek olduğu belirtiliyor.
Araştırma, dünyanın farklı bölgelerinden önde gelen dört akademik ve endüstriyel gen araştırmaları merkezi tarafından yürütülecek.
İngiliz Astra Zeneca şirketinin Başkan Yardımcısı Dr. Lorenz Mayr, bu programın diyabet, kalp hastalıkları ve birçok kanser türü için ilaç geliştirilmesi sürecini hızlandırmasını umduklarını söyledi.

'Bilimi durduramazsınız'

Mayr, "Bilimi durduramazsınız. Bu, biyoteknoloji alanında onlarca yıl sonra kaydedilen en büyük gelişmelerden biri" dedi.
Birçok ciddi hastalık insan vücudundaki genlerin bozulmasından kaynaklanıyor.
İnsan genom projesi, insanların yaklaşık 24 bin geni olduğuna karar vermişti.
150129114104_gene_624x351_n_nocredit.jpg
Image copyrightn
Bu genler, vücutta her hücrede çift zincirli yapıda bulunuyor.
İnsan genom projesiyle 15 yıl önce insan DNA'sının diziliminin belirlenmesi, sonunda belli hastalıklardan sorumlu hatalı genlerin tespit edilip bunları tedavi edecek ilaçların geliştirilmesi umudunu doğurmuştu.
Araştırmada kullanılacak teknik basit bir mantığa dayanıyor. İlaç şirketleri, hastanın DNA'sından hastalığa neden olan geni çıkarıp, bunları hastalığın tedavisine yönelik ilaç testlerinde kullanacak.
Dönemin ABD Başkanı Bill Clinton, 10 yıl süren ve milyarlarca dolara mal olan İnsan Genom Projesi'nin tamamlanmasını ilan ettiği konuşmasında yeni kuşakların kanserin ne olduğunu bilmeyeceği umudunu dile getirmişti.



Mehmet Alper Gökçe
Genetik ve Biyomühendislik
 

MuallimMuallim

MB Üyesi
Kayıt
19 Şubat 2017
Mesajlar
23
Tepkiler
0
Yaş
33
Üniv
Hedef Boğaziçi Bilgisayar
Ya biyoteknoloji ile pc mühendisliği arasında kalıyorum hep Canım hem biology hem pc istiyorrr. Sizin ne düşünüyorsunuz? Şu GENOM'u merak ediyorum
 
Yukarı Alt