İlkokul öğretmeni tersten çalışan roket yaptı

Andromeda

Uzaylı...
MB Üyesi
Kayıt
10 Şubat 2015
Mesajlar
63
Tepkiler
52
Yaş
110
Meslek
Bilgisayar Mühendisi
Üniv
ODTU
Buluşunu Türk Patent Enstitüsü’nün davetiyle 3-6 Mart 2016 tarihleri arasında düzenlenecek 2016 Uluslararası İstanbul Buluş Fuarı’nda tanıtacak olan Turkar, Habertürk’e konuştu.

Giresun’un Şebinkarahisar İlçesi’nde ilkokul öğretmenliği yapan 48 yaşındaki Celalettin Turkar, alışılmışın tersine üstten ateşlemeli ve iç darbeyle hareket eden bir roket tasarlayarak patent aldı. Buluşunu Türk Patent Enstitüsü’nün davetiyle 3-6 Mart 2016 tarihleri arasında düzenlenecek 2016 Uluslararası İstanbul Buluş Fuarı’nda tanıtacak olan Turkar, Habertürk’e konuştu.
Turkar, İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi mezunu. Alanında iş bulamadığı için sınıf öğretmeni olarak atanmış. 20 yıl önce vekil öğretmenken öğrencileriyle deney yaptığı sırada “iç darbe” kuralını keşfetmiş. “Fen bilgisi dersinde tüplü bir deney yapıyordum. Tüp bir anda, fizik kurallarının tersine yerinden uçtu. Sebebini bulmaya çalıştım ve sonucunda tüpün içindeki gazın iç darbeyle hızlı bir şekilde tüpü havalandırdığını keşfettim” diyor.

ilkokul-ogretmeni-tersten-calisan-roket-yapti.jpeg


Buradan hareketle tasarladığı uzay mekiğine 2 yıldır patent almaya çalıştığını söyleyen Turkar, “15 gün önce Türk Patent Enstitüsü’nün onayıyla bu icadın ilk olduğu ve dünyada benzerinin olmadığı kabul edildi. Türklerin de icat yapabileceklerini kanıtladım” diye konuşuyor. Buluşu diğer roketlerden ayıran özellik, çok sayıda yakıt tankına gerek duymadan yeryüzünden uzaya çıkabilmesi ve iç darbeyle hareket etmesi. Aynı zamanda kanatçıklara gerek duymadan yönünü bulabiliyor, uzayda hızlanabiliyor, yeryüzüne daha kolay ve risksiz inebiliyor.

Kaynak Habertürk
 

Oğuz Han Altıntaş

Aerospace Engineer
Özel Üye
Kayıt
14 Şubat 2015
Mesajlar
22
Tepkiler
32
Meslek
Havacılık ve Uzay Mühendisliği
Üniv
Orta Doğu Teknik Üniversitesi
"patent"i alınmış bu projenin baştan sona hatalarla dolu olması, fiziksel bir temele oturamaması ve sırf sansasyon yaratmak için haber kaynağının böyle şeylerle halkı yanlış bilinçlendirmesi çok vahim bir durum. Newton'ın tüm hareket kanunlarından bihaberliktir. Gelin tane tane yazanları ve "tasarımı" inceleyelim. Öncelikle şunu bir kesinliğe kavuşturalım: roketler herhangi bir yüzeyi iterek hareket etmez. en basit tanımla roketi hareket ettiren şey lineer momentumun korunumudur, yani hareket yönünün tersine attığı kütledir. Yıllardır jet motorlarında fren amaçlı kullanılan nozzle brake'lerle aynı sistem burada roket "hızlandırmak" için kullanılmaya çalışılmış. Tasarımın hareketini ele alırsak şu iç darbe(!) aslında roketi geri yönde hareket ettirmeye çalışırken kapsülden sektirilip aşağı yönde atılan yakıt da roketi ileri yönde hareket ettirmeye çalışacaktır. Kısacası değişen kütleyle elde edilen hareketler içerisinde rahatlıkla en verimsiz olanlarından biri diyebiliriz. Diğer tarafta tasarımın rakibi konvansiyonel çoklu seviye roketler boşalan yakıt tankı gibi modülleri bırakarak üstelik ekstradan hareket kabiliyeti sağlamaktadır (tekrardan kütle atımı ve lineer momentumun korunumu). Çok ilginç ki tasarım kanatçıklara ihtiyaç duymadan yönlendirilebiliyormuş. Bu yönlendirmeyi uzayda reaksiyon çarkları (RCS) ya da Vernier iticileri gibi elemanlarla yapabilirsiniz ancak atmosfer içi kontrol yüzeyiniz yoksa bunun tek işe yarayacak yolu itki-yönlendirmedir (thrust-vectoring). Tasarım itki yönlendirmeyi sadece baş kısmından yapabilecek lakin bunu yapabilecek bir sisteme sahip gözükmüyor. Sahipse bile başka bir problem ortaya çıkıyor, zaten yeterince verimsiz olan itki sistemi itki-yönlendirme yapmaya çalışırken roketi hareket ettiremeyecek bir duruma gelecek. Uzayda hızlanma konusu zaten momentum prensibi ile oldukça kolay herhangi bir yönde kütle attığınız müddetçe hızlanacaksınız bu rokete özgü bir durum değil. Özetle aerodinamik açıdan da, itki açısından da, yapısal açıdan da ve uçuş kontrolü açısından da tam anlamıyla çuvallayan bir proje. Kimsenin hevesini, merakını kırmak haddimize değil lakin bir işte bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak da kimsenin haddine değil. Matematiksel olarak çürütülme aşamasına gelmeden bile sırf fizik kanunlarını görmezden gelerek kendi kendini çürüten bir projedir, itibar etmeyiniz.
 
Yukarı Alt