İstanbul'da İstinat Duvarı

İstanbul'u seviyor musunuz?

  • Çok seviyorum

    Oylar: 0 0,0%
  • Sevmiyorum

    Oylar: 0 0,0%

  • Seçmen sayısı
    2

Ahmet Yurtbakan

MB Üyesi
Kayıt
25 Mart 2018
Mesajlar
3
Tepkiler
2
Yaş
58
Üniv
İstanbul Teknik Üniversitesi
Sayın Meslektaşlarım,

İstanbul'u çok seven emekli bir Mühendis Vatandaşınız olarak istinat duvarı ve zemin islahı konusunda görüşlerimi ve önerilerimi aşağıda bilgilerinize arz ederim.

İstanbul'da istinat duvarı konusunu senelerdir birkaç kez Sayın Devlet Kurumlarına gündeme getirmeye çalıştım, aslında sesimi de pek fazla duyuramadım.

Koca Usta ve çok sevdiğim Mimar Sinan Süleymaniye Camii nin zeminini çok iyi islah etmiştir ve dolgusu ders olarak okutulmalıdır, Camiiyi çevreleyen bir nevi yüksek istinat duvarları çok sağlamdır, her gördüğümde duvarları incelemeden ve taşlarına dokunmadan edemem. Muhakkak o duvarlar incelenmeli ve örnek alınmalıdır.

Bina kazıları çok derine inmektedir, yeraltı su akışı, drenaj engellenmektedir. Su toprakta yolunu bulamadığı için beton ve yolun üstünde hareket ediyor ve çökmelere ve sellere neden oluyor.

Büyük meydanlar betonlanıyor, Yeni Camii/Eminönü, Üsküdar iskele yeni meydan, Taksim Meydanı. Beton meydanlarda su toprağa inemiyor, drene olmuyor. Bu yüzden yağmur beton üstünde kalıyor ve taşkına neden oluyor.

İstanbul'da hiçbir dere kalmadı, ya inşaata açıldı, ya yol oldu, ya da kurudu. Su akacak yer bulamıyor artık.

Temellerde binalarda yer kazanmak amacıyla derine iniliyor, benim önerim çok derine inen suyun toprakta hareketini engelleyen kazılar yerine kazıklı temel uygulanmasıdır. Mimar Sinan Mimarların Mimarı temellerde ya kazıklı temel uygulamıştır ya da kendi sağlam zeminini dolgu yaparak sağlamıştır.
(daha önce gündeme getirdiğim Ataşehir Metropol ve yeni Acıbadem hastanesi inşaatı)

Denize yakın ve Türbe ve Camiilerimize yakın kazılarda çok hassas çalışılmalıdır. çökmeler ve çatlaklar hemen oluşur.(cülus yolu Türbelerindeki çökmeler/ Eyüp Sultan, Rüstem Paşa Camii/ Eminönü, Şemsipaşa Camii/Üsküdar)

İstinat duvarı ve zemin islahı uzman firmalarca yapılmalıdır, İTÜ gibi zemin kürsüleri kuvvetli olan hocalardan onay alınmalıdır, İnşaat Mühendisi Odasından destek istenmelidir. Belediyelerde uzman kadro olmalıdır. Hülasa; ehil olan ekipler zemin islahında karar vermelidir.

Kazılarda büyük iş makinaları kullanılmaktadır, daha özel makinalar kullanılmalıdır.

İki bina arasına yeni bina inşaatı veya kazısına izin verilmemelidir.(Sütlüce Arda Turan oteli kazısı)

Güncel Kentsel dönüşüm sistemi uygun değildir, dönüşüme ada şeklinde aynı zamanda başlanmalı ve bitirilmelidir. Kazılar ve inşaatlar aynı zamanda başlanmalıdır, bina yükseklikleri birbirine uygun olmalıdır.Toz, gürültü ve trafik planlaması yapılmalıdır.

İstanbul tepeler ve yokuşlar şehri.Bu yüzden özellikle tepe ve yokuşlardaki kazılarda çökme riski daha çoktur.(örneğin Sütlücedeki çökme, Beşiktaş stadındaki yol çökmesi)

İstanbul Ulaşım Planı olduğu gibi muhakkak park ve drenaj planları oluşturulmalıdır.

5 sene önceki İstanbul toprak alan ölçüsü ile bugün karşılaştırılsın lütfen. Beton şehir haline geliyoruz, toprak çok azalıyor. İklim ve yağmur artık İstanbul'a zarar veriyor, toprak azaldığı için her sene ısı ve nem İstanbul'a zarar veriyor.

En son bu hafta dikkatimi çeken kazılar;
* Kadıköy Bahariye'de Kadıköy Saray Muhallebicisinin yanındaki kazı
İki bina arasına konan metal destek mühendislik olarak kabul edilemez.
* Ataşehir girişindeki Medicana hastanesi kazısı

Zemin islahı tüm mühendislik yapılarının başlangıç noktasıdır, zemin etüdleri ve sağlam zemin çok önemlidir.(en son tren kazası)

Sürçi lisan ettim ise affınızı rica ederim.

İstanbul'un sokaklarını ve her köşesini çok seven bir Vatandaşınız olarak gönüllü emrinize amadeyim.

Hürmetlerimle
 

dilarabozdm

MB Üyesi
Kayıt
25 Temmuz 2018
Mesajlar
3
Tepkiler
1
Yaş
25
Meslek
Makine,Resim ve Konstrüksiyon
Üniv
Selçuk Üniversitesi
Çok güzel ve ince düşünmüşsünüz, lakin çoğu mühendis bunlara dikkat etse de müteahhitler aynılarını uygulamıyor. Elinize sağlık faydalı bir yazı olmuş.
 
Yukarı Alt