Kimlik bilgilerinizi korumak için bu adımları takip edin

Andromeda

Uzaylı...
MB Üyesi
Kayıt
10 Şubat 2015
Mesajlar
63
Tepkiler
52
Yaş
110
Meslek
Bilgisayar Mühendisi
Üniv
ODTU
Bu soruların başında, bu bilgilerin ele geçmesinin kişileri hangi noktada kırılgan hale getirdiği, bu bilgilerin ne amaçla kullanılabileceği ve bizim bunlara karşı neler yapabileceğimiz geliyor.

İnternette yayılan veri tabanında bu kişilerin TC kimlik numarası, ad, soyad, anne adı, baba adı, cinsiyet, doğum yılı, doğum şehir, nüfus kayıt yeri ve açık adres bilgileri bulunuyor.
Bu bilgiler daha önce ele geçirilmişti. Bunun yaklaşık 6 yıl önce olduğunu belirten uzmanlar bir arama motoruna dönüştürülerek, herkesin bilgilere ulaşabileceği bir hale gelmesinin kaygı verici olduğunu söylüyor.

Bilişim uzmanı Dağhan Uzgur, "bundan sonraki aşama telefonlar için bir uygulama üretmeleri olur" diyerek sorunun büyüklüğünü dile getiriyor.
Bilişim hukuku uzmanı Gökhan Ahi ise bugüne kadar karşılarına olayın vahametini "kimlik bilgileriniz ile ilgili hükümsüzdür ilanı verebilirsiniz" diyerek, kimliğinizi kaybettiğiniz durumda yapmanız gereken işleme benzeterek anlatıyor.

2010 yılında sızdığı düşünülen bilgiler artık herkesin ulaşabileceği bir yerde, internette ve erişmek hiç zor değil.

'Onuncu sınıf dolandırıcıların hedefi haline geldik'

Peki bu nasıl bir tehlike yaratıyor bizim için?
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, vatandaşlık numaralarının değiştirilmesine gerek olmadığını söyledi.

Bu durumda ne olacak? Bilişim uzmanı Uzgur da kimlik numaralarının değiştirilmesinin kaos yaratacağını düşünüyor ve tek çarenin her telefondan, kapıya gelen herkesten ve aldığınız her e-postadan şüphelenmeniz gerektiğini belirtiyor.

Uzgur, daha önce de bu bilgilerin daha karmaşık şekilde dolandırılıcılar tarafından ulaşılabilir olduğunu hatırlatıyor ve şöyle diyor: "Daha önce birinci sınıf dolandırılıcılar sızdırılan bu bilgileri deşifre edip kullanıyordu, artık onuncu sınıf dolandırıcılar bu bilgilere ulaşabilir vaziyette."
Peki uzmanların verdiği bilgiler ışığında; bu dolandırıcılar neler yapabilir? Siz ne yapmalısınız?
Telefonda dolandırıcılık

Neler yapılabilir: Telefonda sizi arayarak, kimlik bilgilerinize, yakınlarınızın isimlerine ve adresinize atıfta bulunarak sizden daha fazla kişisel bilgi paylaşmanızı isteyebilir veya resmi bir kurumdan arıyor gibi davranarak sizi dolandırmaya çalışabilir.

Siz ne yapmalısınız: Telefonda sizi herhangi bir numaradan arayan herhangi bir yabancıyı hiçbir kişisel bilginizi paylaşmamalısınız. Zira uzmanların uyardığı üzere, dolandırıcılar sizi 155 gibi Polis İmdat hattına ait numaralar üzerinden bile arıyor gibi yaparak sizden maddi taleplerde bulunabilir. Hiçbir koşulda tanımadığınız kişilerle kimlik veya banka bilgilerinizi paylaşmamalısınız.

Kapıda dolandırıcılık

Neler yapılabilir: Sızdırılan kimlik bilgileri arasında adresler de olması nedeniyle adresinize karşı ödemeli kargo gönderilmiş gibi yapılabilir. Bu kargonun bir hediye veya değerli bir gönderi olduğu söylenebilir ve sizden yüklü miktarlarda gönderi ücreti talep edilebilir.

Siz ne yapmalısınız: Göndereninden emin olmadığınız sürece, karşı ödemeli gönderildiği belirtilen her türlü gönderiden şüphelenmelisiniz.

Kimlik bilgilerinizin yüklendiği sitede adınızı aratmayın

Neler yapılabilir: Uzmanlar, kimlik ve kişisel bilgilerin yüklendiği sitede kendi adınızı aradığınızda, bu bilgileri yükleyen kişilerin sizin yaşadığınıza ilişkin bir bilgi elde edebileceğini söylüyor. Bilgilerin 6 yıl içinde sızdırıldığı düşünülürse şu an bu kayıtta olan kişilerin bütün bilgileri güncel değil. Uzmanlar, kendi isminizi sitede aratmanın bir uyaran olduğuna ve sizi muhtemel dolandırıcılıklar için riskli hale getirebileceği uyarısında bulunuyor.

Siz ne yapmalısınız: Kendinizin veya durumunu merak ettiğiniz arkadaşlarınızın veya yakınlarınızın isimlerini aratmayın.

(Kaynak: BBC Türkçe)
 

Furkan Gümüş

Makine Yüksek Mühendisi
Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
8 Şubat 2015
Mesajlar
146
Tepkiler
213
Meslek
Makine Yüksek Mühendisi
Üniv
KTÜ, Marmara Üniversitesi
Facebooktan Furkan Genç üyemizin yorumu...

Maalesef ki 2009 Yılında YSK'dan Çekilen MERNİS Veri Tabanı Internette Paylaşılıyor. . . Bu Veri Tabanı 2010 Yılında SQL Bilgileri ile Programa Dökülmüştü. . . Yine Yeniden Servis Edilen ve Servis Edilmeye Devam Edecek Bir Durum. . . Elbette ki Torrent Olduğu Sürece de Bu Devam Edecektir. . . Hatırlarsanız Şubat Ayında Emniyet Genel Müdürlüğü Hacklendi Diye Haberler Ortaya Çıktı. . . O Kısımda da Kimlik Bilgileri Indirmeye Sunulmuştu . . Orada Çok Güzel Bir Şekilde Sunum Yapıldı ki ; Yine Bu Kimlik Bilgilerinin Içindeki Sorgu.exe Dosyasına Birden Fazla Trojan ve Uzaktan Yönetim Sağlamaya Yarayan Malware Keşfedilmişti. . . Botnetlerle Geçen Seferki Tamamlanamayan DDoS / DoS Furyası Için Alt Zemin Hazırlanmıştı. . . Şimdi ise Yine Yeniden Aynı Şey Oluyor. . . Lakin Bu Sefer Iş Sadece Beyaz Şapkalı Hacker ve Siyah Şapkalı Hacker Savaşından Çıkmış Oldu. . . Artık Dolandırıcılarda Bu Işin Içinde. . . ve Olaylar Öyle Bir Hal Aldı ki Bu Bilgiler, Arama Motoru Üzerinden Herkesin Rahatlıkla Ulaşılabileceği Bir Hale Büründü

Peki Bu Durum (( Kimlik Bilgilerimiz (( Kişisel Verilerimizin )) Güvenlik Ihlali ! )) Bizi Ne Gibi Zarara Uğratır ? ;

Tek Kelime ile Anlatacak Olursak Eğer ; Kopyalanırız. . . Varlığımız Bir Başkasında Hiç Hayal Etmediğimiz Özellikte Vücut Bulur. . . Bu Kopya / Klon Kişi Adınızı Kullanarak Telefon Hattı Açabilir, Trafikte Ceza Aldığı Takdirde Adınıza Ceza Puanları Düşürebilir, Adınıza Kira Kontratı Yapıp Borçlanma Yapabilir, Yine Aynı Kira Kontratı ile Adınıza Su, Elektrik ve Doğalgaz Gibi Abonelikler Yapabilir, Belediyeden Mesken Borcu Çıkartabilir, Açık Ev Adresiniz Bulunduğu Için Kargo Gönderimlerinde Kapıda Ödeme Seçeneği ile Yüklü Bir Miktar ile Karşılaşabilirsiniz. . .

Peki Bu Felaket Denilecek Durumdan Korunmak / Önlem Almak Için Ne Yapmak Gerekir ?

Maalesef ki Vatandaş Olarak Konu Üzerinde Çok Fazla Birşey Yapamıyoruz Maalesef Dikkatli Olmaktan Başka

Tek Ama Tek Çaremiz ; E - Devlet !

E - Devlet ;

Linki görmek için izniniz yoktur Giriş yap veya kayıt ol.


Gelen Telefonlara, Kapınıza Gelenlere Hatta Aldığınız E-Postalara Bile Şüpheyle Yaklaşmanız Gerekiyor. . .

E - Devlet Bu Konu Üzerinde En Önemli Kısım Çünkü Adınıza Yapılan Her Durumdan Haberdar Olmanızı Sağlayacak Bir Platform. . . E - Devlet Şifreniz Yok ise Size En Yakın PTT Şubesine '' Bizzat '' Kimliğiniz ile Başvurarak Edinebilirsiniz

Dipnot ; Ilk Kez Şifre Alıyorsanız 2 TL, Şifrenizi 2. Kez Alıyorsanız 4 TL Gibi Bir Ücret Ödemeniz Gerekiyor

En Yakın PTT ;

Linki görmek için izniniz yoktur Giriş yap veya kayıt ol.


Linki görmek için izniniz yoktur Giriş yap veya kayıt ol.


E - Devlet Şifrenizi Aldıktan Sonra Mobil Hat Sorgulaması Yaparak Adınıza Açılmış Telefonları Görebilirsiniz, Adınıza Açılmış Mahkeme Davalarını Görebilirsiniz, Trafik Cezalarını Kontrol Edebilirsiniz, Vergi Borçlarınızı Görebilirsiniz, HGS ve OGS Ihlallerinizi Sorgulayabilirsiniz ;

Mobil Hat Sorgulaması ;

Linki görmek için izniniz yoktur Giriş yap veya kayıt ol.


Mahkeme Dava Sorgulama ;

Linki görmek için izniniz yoktur Giriş yap veya kayıt ol.


Trafik Cezaların Kontrol ;

Linki görmek için izniniz yoktur Giriş yap veya kayıt ol.


Sorgulamalarda Olağandışı Hareket Görürseniz Mutlaka Ama
Mutlaka Savcılığa Başvurunuz

E Devletten Gerekli Kontrolleri Yaptıktan Sonra Kendimizi Korumaya Almak Adına Ilişkili Olduğumuz Kurum ve Kuruluşlarda Sıra ;

*Tüm Operatörlere Mevcut Numaranızı ve Bilgilerinizi Belirtip Bu Bilgilerin ve Imzanızın Dışında Yeni Bir Hat Açtırmak Istemediğinizi Belirten Imzalı Bir Dilekçe Gönderiniz. . .

**Hizmet Aldığınız Elektrik ve Doğalgaz Şirketlerine Giderek Mevcut Abonelik Numaranızı ve Bilgilerinizi Belirtip Bu Bilgilerin ve Imzanızın Dışında Yeni Bir Abonelik Açtırmayacağınızı ve Açılırsa Bu Durumdan Kurumun Sorumlu Olacağını Belirten Imzalı Bir Dilekçe Yazınız. . .

***Ilişkili Olduğunuz Banka Hesaplarını Kontrol Ediniz

****Hesabınızda Bulunan EFT ve Havale Limitlerini Sıfırlayınız veyahut Tamamiyle Kapatınız Gerektiğinde Anlık Olarak Kullanınız

*****Bankalara Giderek Adınıza Alınmış Tüm Kredi ve Kart Bilgilerini Kontrol Ediniz

******Beklemediğiniz Bir Kargo Alırsanız Kargo Takip Numarasını Sorgulatınız

Geçmiş Olsun
 

firzen

MB Üyesi
Kayıt
19 Aralık 2018
Mesajlar
71
Tepkiler
4
Yaş
33
Meslek
Bİlgisayar mühendisi
Üniv
namık kemal üniversitesi
Önemli bir konuya deyinmişsin teşekkürler.
 

Denizcn

MB Üyesi
Kayıt
27 Haziran 2019
Mesajlar
43
Tepkiler
2
Yaş
31
Meslek
Çevre Mühendisi
Üniv
İstanbul Üniversitesi
paylaşım için saol.
 
Yukarı Alt