Köprü İntiharlarına Son Verecek Sistem

hytsnzl

MB Üyesi
Kayıt
18 Kasım 2016
Mesajlar
2
Tepkiler
3
Yaş
32
Üniv
Anadolu Üniversitesi
Selam Size Efendiler,
2016 yılı Mart ayında amcam vefat etti. Ben de alelacele cenaze için köye gitmiştim. Amcam vefat etmeden evvel de köprü intiharı vakası ile ilgili bir haber okumuştum. Haberin sonunda da köprü intiharlarına çözüm için mesleğini hatırlamadığım bir ismin önerisi yer alıyordu. Öneride köprüye belirli aralıklarla bekçi dikmekten bahsediyordu. Bu, bana çok saçma gelmişti ve o günden beri, istemeyerek de olsa aklım takılmıştı. Köyden dönerken bir proje çizdim. YqPA3a.jpg

Sonra bunu bir sözlükte paylaştım.
...
- her ağ numaralıdır.
- ağlar birbirinden bağımsız hareket edecek şekilde makaraya bağlıdır.
- herhangi bir numaralı ağ hareket halinde diğer numaralı ağları etkilemez.
- ağların kapanış prensibi, venüs sinek kapanı bitkisinin kapanış prensibiyle aynıdır. tek fark kapanış hızı olacaktır.
- köprü, köprü güvenliği tarafından 7/24 kameralarla izlenir.(halihazırda zaten izlendiğini düşünüyorum.) olası bir intihar teşebbüsünde bir tuşla (emergency) eylemin gerçekleşeceği bölgedeki ağlar açılır.( tam bu noktada her bir numaralı ağın tuşlarının ayrı ayrı olmasının acil durum anında -sistem parametreleri kendisine söylese dahi- personelde zihin karışıklığına sebep olacağını düşünüyorum. bu nedenle örnekle anlatacak olursam; köprü üzerinde 3 bölge sağ kanatta 3 bölge sol kanatta olmak üzere toplamda 6 bölge olur. eylem 2 numaralı bölgede gerçekleşecek olursa, 2 numaralı bölgedeki ağlar hazır hale getirilir. eylem gerçekleştiğinde 2 numaralı ağlardan örneğin 4 numaralı ağın içine düştüğünde, 4 numaralı ağ diğer ağlardan bağımsız hareket eder ve kapanır. 4 numaralı ağ kapandıktan sonra saatte 5 km/h ile aşağıda beklemekte bulunan sahil güvenlik görevlilerinin teknesine indirilir.
- daha da ileri gidecek olursak, köprü alt tabanına kurulacak olan ve zaten ağlardan oluşan bu sistemin köprü ağırlığına etki etmemesi, köprü estetiğini bozmaması ve maliyetinin az olmasını düşünerek köprü tabanına minumum sayıda ağ eklenir. eklenen ağlar otomatik sisteme bağlı olur ve eylem anında istenilen bölge için tabanda bulunan ağ içten dışa doğru açılır.
- sistemin kaplayacağı maksimum aşağı doğru alan yüksekliği 90 cm.
- farklı bir yoldan daha bahsetmek istiyorum. eğer biraz daha teknolojik hareket edecek olursak, köprü tırabzanlarına sensör sistemi uygulanır. tırabzana herhangi bir temas halinde bölgedeki ağ açılır. köprü bakımı vs. gibi durumlarda sensör sistemi inaktif duruma getirilir. bunun yapıl/amayacağını düşünerek fazla irdelemiyorum.
- sonuç; intiharların günden güne arttığı günümüz dünyasında bu sistemle köprü intiharları mazi olacak. halihazırda kullanmakta olduğumuz 2 köprünün ve yakın zamanda açılacak olan henüz hiç intihar yaşanmamış yavuz sultan selim köprüsü'nün de temiz kalabilmesi için sistemin uygulanması gerektiğini düşünüyorum.
Türkiye istatistik kurumu'na ait raporlardan yüksekten atlayarak intihar edenlerin yıllara göre oranını öğrenebilirsiniz. genel görüntü intihar oranının son yıllara yaklaştıkça arttığıdır. bu sayıların kaçının köprü intiharı olduğu bilgisini bulamadım. ancak insan hayatı söz konusu olduğundan 1 insanın hayatının bile önem arzettiğini düşünüyorum. bunun dışında köprü intiharlarının tamamının medyaya yansıdığını düşünmüyorum. Ardından zihnimde bunu daha da geliştirdim. Sistem daha teknolojik olmalıydı. Nihayetinde köprü alt tabanına sabit içten dışa doğru açılan(yanlara doğru) bir ağ sistemini zihnimde tasarladım.
Projeyi yakın çevremde itibar görmeyince ilgili mercilere göndermekten vazgeçtim. Ancak yakın zamanda karşılaştığım bir haber vesilesiyle gönderme kararı aldım. Zira haber San Franscisco'daki Golden Gate Köprüsü ile ilgiliydi ve metninde şunlar yazıyordu:
"Şehrin idarecileri köprünün altına bir ağ germe kararı alarak intihar etmek isteyenlerin hayatlarını kurtarmayı planladı. 76 milyon dolar harcanarak yapılması planlanan, hayat kurtaran ağın projesi hazırlanmış durumda. Projenin 3 yılda tamamlanması bekleniyor.
İntihar etmek isteyenlerin hayatını kurtaracak ağ, paslanmaz çelikten ve köprünün iki kenarının 6 metre altına yerleştirilecek."

Bu arada haberin yayınlanma tarihi benim projeyi düşünüp, tasarlamamdan 5 ay öncesi. Ancak yanlış anlaşılmaya mahal vermeyelim. Bu projeden hiç haberim yoktu. Başkalarıyla aynı zamanlarda problemi görüp kendimizce çözüm üretmişiz.
 

Deduska

MB Üyesi
Kayıt
29 Temmuz 2016
Mesajlar
187
Tepkiler
124
Meslek
Developer
Merhaba,
önemli olan ortada ki bir soruna çözüm bulman. Öncesi olsun veya olmasın. Bunu yapman bile ileride iyi işler çıkaracağın anlamına gelir. Buradan tüm arkadaşlar sesleneyim, bir proje düşündüğünüz de en fazla üç ay içinde belgeleyin yoksa piyasada görürsünüz.
Başarılar.
 
Yukarı Alt