Linkteki miknatis pil bakirin olayi nedir ?

Omeralagz

MB Üyesi
Kayıt
19 Mart 2016
Mesajlar
1
Tepkiler
1
Yaş
25
Üniv
Dikmen college
linkteki videoda miknatis ve bakir telle bir tren yapilmis bana bu olayi aciklayabilirmisiniz neden pil kullanilmis ilerlemesini saglayan şey ne?
 

CEDoğu

MB Üyesi
Kayıt
1 Haziran 2017
Mesajlar
1
Tepkiler
0
Yaş
25
Üniv
Lise mezunu
Dostum doğru olduğundan emin olmamakla beraber kendi yorumunu söylüyorum elektrik motorlarının çalışma prensibiyle aynıdır. Mıknatıslar normalde bakır ile etkileşmez ama Lenz Yasası bunun istisnasıdır kalın bir bakırdan yapılma boru içerisinden mıknatıs geçirilirse ters yönlü bir manyetik alan oluşur bu da bizim trenimizin ileri yönde hızlanmasına yardımcı olur pil enerji kaynağı olarak kullanılır mıknatıslar arasında potansiyel fark oluşturur ve trenimiz ileri doğru vınnn uçar
 

Crocs

MB Üyesi
Kayıt
30 Mayıs 2017
Mesajlar
53
Tepkiler
9
Yaş
31
Üniv
YTÜ
Burada araştırmanız gereken konu indüksiyondur. mıknatısın manyetik alanı kablolar üzerinde bir akım oluşturur. Bu da bir karşı manyetik alan oluşturur. Aynı kutuplu olan bu alanlardan dolayı itme kuvveti oluşur. telefonların kablosuz şarjı ile benzer bir mantıktır bu.

Tam tersi şekilde düşünürsek bakır sarımlara akım verirsek manyetik bir alan oluşur akımdan dolayı. (burada akımın yönü manyetik alanın yönünü de belirler. Baş parmak kuralıyla bu yönü bulabilirsiniz :D ) bu manyetik alanda da bu alandan da aynı kutuplu bir objeyi geçirebilir, hızlandırabilir, ya da havada sabit tutabilirsiniz.

Aynı teknoloji şu anda elektromanyetik top yapımında kullanılmak üzere ülkemizde ve ABD de büyük bir araştırma konusudur. Böyle bir silah konvansiyonel silahlardan daha uzun menzilli, barutsuz ve nokta atışlı ya da parça tesirli bir mermiyi ateşleyebilmektedir.
 
Yukarı Alt