Makina Mühendisliği Üzerine

Onuncu Adam

MB Üyesi
Kayıt
24 Mayıs 2017
Mesajlar
6
Tepkiler
10
Meslek
Makine Mühendisi
Üniv
Selçuk Üniversitesi
Mühendislik, matematiksel ve doğal bilimlerin, kuramsal çalışma, deneysel çalışma ve uygulama yoluyla kazanılmış bilgileri akıllıca kullanarak doğanın maddeleri ve kuvvetlerini ekonomik yöntemler geliştirerek insanlığın yararına sunan bir meslektir.

Makina Mühendisliği bölümü, başlıca mühendislik bölümleri içerisinde sağlam bir temel geliştirerek, öğrencileri meslek hayatına hazırlamak için tasarlanmış bilimsel programları ihtiva eder. Lisans ve lisansüstü programları, fertleri şahsi teşebbüslere ve yaratıcılığa yöneltmek, fertlerin kabiliyeti ve liderlik kapasitelerini geliştirmek, makina mühendisliği alanındaki yeni teknolojileri takip etmesini ve benimsemesini sağlamayı amaçlamaktadır.

Makina Mühendisi Kimdir?

Makina Mühendisliği, hayatımızda ihtiyaç duyduğumuz hareketli parçaların ve makinaların tasarım ve üretimi ile ilgilenen bir bölümdür. Modern makina mühendisliği, mekanik ve malzemenin temel konularını içermektedir, fakat büyük oranda karmaşık bilgisayar destekli tasarım, modelleme ve analizi de ihtiva etmektedir. Makina mühendisi bu işleri verimli, geçerli, güvenli ve ekonomik bir şekilde tasarlamaktan ve yapmaktan sorumlu bir kişidir.

Makina mühendisi, günlük hayatta kullanılan makinalar, ürünler ve sistemler tasarlayan kişidir. Makina mühendisi, basit aletler tasarladığı gibi; uçak, otomobil, satellitler (uydular), enerji santralleri gibi karmaşık sistemler üzerinde de çalışırlar. Gerçekte makina mühendisii insanların çalıştırdığı, oynadığı ve yaşamında olan birçok şeyde rol oynar.

Makina mühendisliği hareket, enerji ve kuvvetle ilgilidir. Genel olarak bir makina bir hareketi diğerine çevirici, güvenilirlik, emniyet, etkinlik düşüncelerinde makinaların parçalarını ve montajlarının fonksiyonlarını yerine getirecek şekilde makinaların tasarımlarını yapmak mühendislerin sorumluluğundadır.

Diğer bir tanımla makina mühendisi, mekannik problemlerin çözümlerine ileri metotları düşünen, tasarlayan ve uygulayan mühendislerdir.

Makina mühendisleri birçok uzmanlık alanıyla ilgilenirler. Makina mühendisleri süpersonik ve hipersonik uzay seyahat araştırması taleplerini karşılamak için gelişmiş malzeme ve yapılar tasarlar. Raktörler, basınçlı boru sistemleri, ısı değiştiricileri ve diğer özel komponentlerle donatılmış elektrik güç santrallerinin tasarımı üzerinde nükleer enerji alanında çalışırlar.

Otomobil endüstrisinde makina mühendisleri çeşitli otomobil parçaları tasarlar, üretim proseslerini hızlandırmak ve iyileştirmek için bilgisayarlı sistemler geliştirirler.

Bazı makina mühendisleri, mühendislik istemeyn alanlarda da çalışırlar. Çevreyi temizlemek ve korumak için çabalar, birçok makina mühendisini cezbeder; su, katı, ve atık malzemelerin işlemlerini içeren projeler hazırlama gayretine girerler. Makina mühendisleri fizik tedavi, terapi ve diğer tıp alanlarında insan vücudunun çalışmasını incelemek ve tıp için cihaz ve yardımcı donanımlar tasarlamak için çalışırlar. Keza, sportif aletler tasarımında da çalışmalar yaparlar.

Makina Mühendisi Nedir, Ne Değildir?

Makina mühendisi bilim insanı değildir!

Birçok mühendis akademisyen ve araştırma uygulamalarında çalışmasına rağmen, uygulama üzerine çalışan bu mühendisler ilmi prensipleri tasarım faaliyetleriyle birleştirir.

Türkiye'de ve dünyada en geniş çalışma alanı olan makina mühendisiği dünün bugünün ve geleceğin mesleğidir.

Mak,na mühendisleri, gemi mühendisliği alanında da çalışırlar. Hatlar vb, gemiler için mekanik donanımlar tasarlamak için çalışırlar.

Makina mühendisleri anayollar, köprüler ve tüneller inşa etmez ve tasarımlarını yapmazlar. Bu çalışmalar inşaat mühendisleri tarafından yapılır. Makina mühendisleri bu alanda çeşitli hareketli parçalar ve alt montajları sağlayabilirler.

Makina mühendisi bir teknisyen değildir! Genel olarak bir teknisyen, makina mühendisi tarafından tasarlanan donanımların bakımı, testi ve çalıştırılması için eğitilirler.

Makina mühendisi, bir treni çalıştıran görevli değildir. Fakat raylı araçların ve komponentlerin tümünün tasarımı ve bakımı üzerine raylı taşıma alanında da çalışma yaparlar.

Makina Mühendislerinin Eğitimi

Makina mühendisliği, eğitim ve yetişme ile özel ustalıklar isteyen bir profesyonel meslek olarak gelişmiştir. Eğitim yüksek okulda başlar, bir kolej veya ünivversitede mühendisllik programına kabulü için öğrencileri hazırlayacak belirli dersler verilir. Yüksek oul ise matematik üzerinedir. İki yıl cebir genellikle istenir,. Geometri, trigonometri vb üzerine dersler verilir.

Yüksek okul öğrencileri, bir yıl kimya ve fizik derslerini laboratuvarları ile birlikte almalıdırlar.

Yüksek okul öğrencileri biyoloji, çizim ve bilgisayar dersleri de alırlar. Bir yabancı dil tavsiye edilir.

Mühendislik kariyeri ile ilgili mühendisler için sınıf dışı faaliyetler vardır. Yüksek okul kulüpleri, öğrencilerin birlikte oluşturdukları mükemmel sosyal etkinliklerdir. Kulüpler kariyer hazırlığı sağlarlar, bugünün mühendislik profesyonellerinin çoğu ekip ve takımlarda çalışırlar. Bazı yüksek okul kulüpleri şirketlerce kısa seyahatler düzenlerler. Burada, öğrenci, gerçek bir çalışma ortamı içersinde mühendisleri görebilirler.

Makina Mühendisleri Nerelerde Çalışırlar?


Makina mühendisleri her türlü makina, tasarım ve imalat, elektrik makinaları, petro-kimya, gıda, demir-çelik, uçak, otomotiv ve tekstil sanayi, hidro-elektrik, nükleer ve termik santraller, bina mühendisliği (ısıtma ve soğutma), AR-GE vb sektörlerin çeşitli birimlerinde işletme, bakım, onarım, üretim, kalite kontrol, tasarım, proje, pazarlama, müteahhitlik, müşavirlik ve idari görevlerde hizmet verebilmektedirler.

İş fonksiyonaları ve sorumlulukları, temel araştırma ve sistem tasarımından enerji tesisi operasyonları ve kalite kontrole kadar geniş bir alanı içerir. Bazı makina mühendisleri, ileri ve teknik beceri ve uzmanlık iteyen yönetim mevkileri ve satışta çalışırlar.
 

umitkcaa

MB Üyesi
Kayıt
16 Temmuz 2017
Mesajlar
25
Tepkiler
7
Yaş
22
Meslek
Makine Mühendisi
Üniv
Gazi Üniversitesi
Bu sene makine muhendisligini kazanan birisi olarak ileride ne yapip ne yapamayacagi tekrar gormus oldum , tesekkurler.
 
Yukarı Alt