Malzemeye su verme ısıl işlemi hakkında

Umut055

MB Üyesi
Kayıt
9 Aralık 2020
Mesajlar
1
Tepkiler
0
Yaş
28
Meslek
Makine Mühendisi
Üniv
Akdeniz Üniversitesi
Merhaba arkadaşlar,

Örneğin; CK45 ıslah çeliğinde karbon oranı 0.42-0.50 aralığında iken, ST-52 malzemesinde karbon oranı 0.22 değerlerindedir. Su verme işlemindeki önemli faktör karbon oranımıdır. Yani hangi tür malzemelere su verme işlemi yapamıyor iken hangi tür malzemelere yapabiliyoruz ? Burada ST-52 ve CK45 malzemelerinde su verme işlemi yapılıyormu yoksa mesela ST52'de karbon oranı düşük olduğu için yapılmaz mı?

Şimdiden Teşekkür ederim.
 

Büşra Nur Özcan

MB Üyesi
Kayıt
13 Eylül 2017
Mesajlar
12
Tepkiler
9
Yaş
25
Meslek
Metalurji ve Malzeme Mühendisi
Üniv
Kocaeli Üniversitesi
C45 alaşımsız ıslah çeliğidir ve ısıl işleminde soğutma adımı mevcuttur. Suda veya yağda soğutma yapılır. Bu ısıl işlem C45 çeliğine mukavemet kazandırmak adına yapılır. Buna sertleştirme de diyebiliriz. Sertleştirme, genel olarak çelik malzemelerin mekanik özelliklerini iyileştirmek ve daha iyi bir seviyeye taşımak için östenit faz sıcaklığına kadar ısıtıp bu sıcaklıkta belli bir süre tutarak uygun bir ortamda (dediğim gibi su veya yağ) hızla soğutma işlemidir. Yani su verme aşamasını içerir. Kabon oranı sertleşebilirliği etkiler çünkü yüksek hızla soğutmadan sonra oluşan martenzit yapı karbon miktarına bağlı olarak değişim gösterir. Martenzit yapısı karbon miktarı arttıkça yükselir. Martenzit yapı aşırı doymuş bir katı çözeltidir ve sertliği de karbona bağlıdır. Karbon arttıkça martenzit sertliğinde artış olur.
İlgili tarihte otomatik birleştirildi:

Şunu da ekleyelim, bahsettiğin C45 çeliği alaşımsız ıslah çeliği olduğundan sertleşebilme kabiliyetleri düşüktür. Çatlaklar, çarpılmalar öeydana gelebilir sertleştirme işlemi uygulandıktan sonra. Mekanik özellikleri karbon miktarına bağlı değişim gösterecektir.
İlgili tarihte otomatik birleştirildi:

Su verme işlemi sağlamlaşma mekanizmasını getirir ve çeliğe su vermede sağlamlaşma oranı karbona göre değişim gösterir. Martenzitin de karbona bağımlılığını düşünürsek buradan su vermede karbon miktarının aldığı yeri hakkında az çok çıkarım yapabilirsin.
 
Son düzenleme:

Baris45

MB Üyesi
Kayıt
8 Aralık 2020
Mesajlar
6
Tepkiler
2
Yaş
33
Meslek
Makine mühendisi
Üniv
Süleyman Demirel Üniversitesi
Çok teşekkür ederim cevabınız için. Gerçekten detaylı ve bilgilendirici oldu.
 
Yukarı Alt