Maya QR Kodu Kandırmacası

Oğuzhan Mallı

Yetkili Kişi
Genel Yönetici
Kayıt
6 Şubat 2015
Mesajlar
549
Tepkiler
435
Meslek
Nükleer ve Atom Mühendisi
Üniv
MEPhI, KTÜ
Son dönemlerde sosyal platformlarda bu resim çok fazla gözüme çarpar oldu. Görselde heykelin kafasında QR kod gömülü olarak görülmektedir. Görseli yakından inceleyip bunun QR kodunu çıkarttığımızda aşağıdaki görseli elde ediyoruz.

QR kodu gibi görünen şeyin durumu hakkında sahte olduğu konuşmaları sosyal medyada dolanıyor, bazı kişiler bunun sanatsal bir uzaylı çalışması olduğu yönünde fikir beyan ediyor

Maya QR Kodu Kandırmacası.jpg


Bu fotoğrafın dijital ortam hazırlanmış sahte bir döküman olduğu yönünde de bir fikir var ama bunu resimde kanıtlayacak herhangi bir bulgu da yok. İki resmin farklı olduğunu ve farklı uzaklık ile açılardan çekildiğine de dikkat edin. Başın gölgesinin çok yuvarlak olduğuna dikkat edin ancak bu eğri kolye boyunca devam eden merkezdeki büyük taşın eğrisi ile oluşmuş optik bir illüzyon gibi de görünüyor.

Maya QR Kodu Kandırmacası 2.jpg

QR kodunun taranması sonucunda ortaya çıkan sonuç oldukça can sıkıcı:

Maya QR Kodu Kandırmacası 3.jpg


Altech Mexico elektronik ve elektrikli bileşenlerin sadece bir online perakendecisidir. Yani bu heykel onların sponsorluğunda bazı müze sergilerindeki parçalardan sadece bir tanesidir yada büyük olasılıkla bir sanatçının örnek olarak kullanmak amacıyla rastgele seçtiği bir QR kodudur.

Site e ticaret sitesidir. Viral reklam kokuyor :) Lütfen siteyi ziyaret etmeyiniz.
 
Kayıt
23 Ağustos 2015
Mesajlar
7
Tepkiler
4
Yaş
62
Kandırmaca olup olmadığı henüz belli değil. Kesin veriler ortaya çıkmadan bu tür iddialarda bulunmamakta fayda var :D
 
Yukarı Alt