meslekte uzmanlaşmak

xMechanıcalX

Makine Mühendisi Öğrencisi
MB Üyesi
Kayıt
20 Ocak 2017
Mesajlar
11
Tepkiler
1
Yaş
25
Meslek
Öğrenci
Üniv
Harran Üniversitesi
Merhabalar ben Makine mühendisliği okuyorum iyisiyle kötüsüyle 1.sınıf bitti ...Standart bi mühendis değilde daha ileri seviye bi mühendis olmak istiyorum. Neler yapmalıyım benim bu yolumdan önce giden mezunlar yardımcı olabilir mi ? Herşey autocad solid bilmek yanında ingilizce öğrenmek mi ?
 

sz2003

MB Üyesi
Kayıt
8 Ekim 2016
Mesajlar
35
Tepkiler
9
Meslekte uzmanlaşmak zor bir süreç. Öğrenciyken, mesleğe daha adım bile atmamışken meslekte nasıl uzmanlaşılabilir bunu gözümde canlandıramıyorum. İleri seviye mühendis ne demek bunuda irdelemek gerek. Örneğin termik turbo makinaları ele alalım, bu alan çok sınırlı olduğu için üretim yapan firma sayısı ve bu alanda yetişmiş uzmanlaşmış mühendis sayısı çok az fakat bir öğrenci turbo makinalar konusunda nasıl uzmanlaşabilir ki. Teorik bilgiler pratik alanın temelini oluşturur ama sadece temelini oluşturur pratiğe dönüşmemiş teorik bilgi çöp bilgidir. Metod ve teknik hemen hemen herşeydir. Bir mühendis bu tür niş alanlarda uzun yıllar çalışmadan uzmanlaşamaz ve bu türden bir iş bulmak bu işe kabul edilmek çok zordur. Autocad, solidworks ve ingilizceyi turbo makinalar konusuna uyarlarsak, mühendisin bu makinaları çizebilmek için autocad ve solidworks benzeri programlara ihtiyacı olacaktır ve turbo makinalar konusundaki pratik çalışmalar ile ilgili kaynaklar ingilizcedir almancadır. Benim gözlemlediğim kadarıyla mühendisler ve özelliklede mühendis adayları ve yeni mezunlar, mühendislik mesleğini gözlerinde fazla büyütüyor ve çok fazla abartıyorlar. Mühendis bulunmaz hint kumaşı değildir, zaten ülkemizde işsiz mühendis sayısına ve mühendis maaşlarına bakarsanız bu mesleğin ne kadar cazip olabileceğini kestirirsiniz. Bir mühendis uzmanlaşmak için firmanın üretim tasarım gücüne tam olarak bağımlı ve muhtaçtır ve firmanın sınırlarının izin verdiği kadar gelişebilir. Neticede uzmanlaşmak istiyorsanız uzmanlaşacak bir alan seçin ve bu alanda söz sahibi bir firmaya girerek kendinizi uzun yıllar geliştirin. Aksi takdirde standart mühendis olmak zorunda kalacaksınız.
 

Makineci34

MB Üyesi
Kayıt
27 Eylül 2017
Mesajlar
9
Tepkiler
1
Yaş
39
Üniv
Balıkesir Üniversitesi
mühendis demek sadece mukavemet hesabı yapan, teknik resim çizen birisi değildir. mühendis yöneticidir. okulda öğrendiğiniz konularla iş hayatınızda sistemlere mantık yürüterek yöneticilik yapmaktır.
 

İsilay eker

MB Üyesi
Kayıt
14 Kasım 2015
Mesajlar
13
Tepkiler
4
Üniv
Ege Üniversitesi
Mezun olduktan bi ay sonra işe girdim 2 aydır çalışıyorum. Gıda mühendisiyim ama sektörü az çok biliyorum. Aranılan mühendis tipleri genelde yabancı dili gerçekten iyi ve hatta ikinci yabancı dili olan insanlar ve aktif olmak aşırı önemli. Klişe oluyor ama olabildiğince sosyal aktiviten okurken çok olsun. Projelere katıl hep hocalarınla projeler yap, tübitak destekli tez projesine katıl, mevzuatları ya da atıyorum process control dersindeki break even point gibi önemli ayrıntıları ve neden nasıl onlara dikkat et derim. Hocalarına da sor bu konuda çok yardımcı olurlar diye düşünüyorum ama olabildiğince donanımlı olup kurslara gitmeni tavsiye ederim.
 
Yukarı Alt