Mühendislikte Üniversitenin Önemi

mouthofgothmog

MB Üyesi
Kayıt
8 Nisan 2016
Mesajlar
19
Tepkiler
4
Meslek
Makine Mühendisliği
Üniv
Yıldız Teknik Üniversitesi
Muhendis beyin uyelerinin tecrubelerinden faydalanmak istiyorum. Oncelikle universite sinavlarina hazirlaniyorum ve ilk sinav biraz moralimi bozdu. Sene basinda hedefler ituler odtulerken saniyorum sinav aninin bana yaramamasi uzerine hedef dusurdum cunku sinavlarda ilk 10-15 bindeki arkadsslarimla ayni netleri yapiyordum. Oncelikle fizigi mekanigi seviyorum. Buyuzden makine muh. Oncelikli tercihim. Sizlere sormak istedigim her sey iyi bir okul mu? Mekanigi seviyorum ama konu hakkinda pratigim sifir. Sadece lise fizik duzeyi kadar. Ne bir cizim prog. Ileriye yonelik pratik bir bilgiye sahip degilim. Nasil muhendislik tutkusuna sahip olabilirim. Sinav maratonu sonrasi kendimi nasil gelistirebilirim bu okul acigini kapatabilirim. Konu biraz dagildi ama tecrubelerineze dayanarak sorularimi yanitlarsaniz cok sevinirim. Iyi forumlar..
 

aytac.

kop kop
MB Üyesi
Kayıt
28 Ağustos 2015
Mesajlar
5
Tepkiler
3
Meslek
Öğrenci
Üniv
Bülent Ecevit Üniversitesi
Benzer tecrübelerden bende geçtim, sınavdan önce hedeflerim yüksekti ama büyük stres yaptım ortalama bir üniversitedeyim şimdi. Okulda alınan eğitim sektörde buz dağının görünen kısmı kadar bile değil. Okulda sana mühendislik yaklaşımını kazandırırlar, problemlere nasıl yaklaşman gerektiği kazandırılır ve yüzeysel bilgiler edinirsin.

İyi bir okul vs kaliteli, donanımlı bir öğrenci kıyası yapmamız lazım aslında bununla ilgili yazılmış çok hoş bir blog girdisi var seni oraya yönlendireyim daha net bilgiler edinirsin, yazarın diğer girdilerini de okumayı ihmal etme.

blog.ahmetalpat.com/etiketi-olan-okullardan-mezun-olmayan-muhendisler-icin-bir-kac-oneri/
 

Cagaty

MB Üyesi
Kayıt
13 Nisan 2016
Mesajlar
1
Tepkiler
2
Yaş
31
Üniv
Karabük Üniversitesi
Merhaba,
Bende şuan da 4.sınıf öğrencisiyim ve haziran ayında mezun olacağım inşallah. İş bulma derdi herkes gibi bende de var. Karabük Üniversitesi'nde okuyorum. Metalurji ve malzeme mühendisliğinde iş bulma imkanı çok olsa da sıkıntılı bir süreç bizleri bekliyor.
Staj yaptığım iki kurumda da (Türkiye atom enerjisi kurumu ve Sipil çelik) üniversite ismine değil benim bilgi ve becerimi sorguladılar. Vestel gibi büyük bir firmanın da işe alım uzmanı artık isme değil, adayın bilgisine tecrübesine, aldığı sertifikalara, üniversite de sosyallik derecesine bakıyorum demişti. Çoğu firma artık bunlara odaklanıyor.
Tavsiyem makine mühendisliği okuyacaksan kendini iyi geliştirmen sade bir mühendis olmayıp donanımlı bir mühendis olmandır. Makine Mühendisleri Odası çok iyi eğitimler sertifika programları açıyor onlardan yararlanabilirsin. Herşey gönlünce olsun.
 
Konu sahibi
Konu sahibi
mouthofgothmog

mouthofgothmog

MB Üyesi
Kayıt
8 Nisan 2016
Mesajlar
19
Tepkiler
4
Meslek
Makine Mühendisliği
Üniv
Yıldız Teknik Üniversitesi
Sagolun bilgilerinizi paylastiginjz icin
 

Arman Amak

Özel Üye
Kayıt
5 Mayıs 2016
Mesajlar
54
Tepkiler
13
Meslek
Ziraat mühendisi
Üniv
Harran üniversitesi
Merhaba,
Ben Ziraat mühendisiyim şu anda yüksek lisans yapıyorum. Öncelikle morelini bozmamalısın. Motivasyon beraberinde başarıyı getirir. Mühendislik bölümlerinin hepsi ilgi çekici fakat hangi bölümü tercih edersen okul hayatın boyunca sadece dersleri vermeye yönelir ve vize-final dönemleri dışında kalem ve kitaplarla haşır neşir olmazsan kendine bişeyler katamazsın. Malüm şu an hemen heryerde vakıf ve devlet üniversitelerinin sayıları oldukça fazla bu durum diplomalı bir işsiz ordusu oluşmasına sebep oluyor. Sana tavsiyem istediğin bölümü okuman. Ama okurken kendini geliştirmeyi sosyal aktivitelerde bulunmayı üniversitenin tadını çıkarmayı ve kitap okumayı unutma. :)
 

Şafak Ç.

MB Üyesi
Kayıt
31 Ağustos 2016
Mesajlar
2
Tepkiler
3
Yaş
31
Üniv
Kocaeli Üniversitesi
Her şey elbette iyi bir okul değil. Turkiye de belli başlı üniversiteler dışında gerisi aynı kefede gibi bana göre. O belli üniversiteler dışında okuyan öğrenciler de hayallerinin peşinden kosuyor. Elbette kaliteli bir üniversite o hayaller için iyi bir vasıtadir. Önemli olan hayallerin için üniversitenin imkanlarını vasıta kılabilmektir.
 

Deduska

MB Üyesi
Kayıt
29 Temmuz 2016
Mesajlar
187
Tepkiler
124
Meslek
Developer
Her şey üniversite değil diyerek başlamak istiyorum. Değerli ve hoş kardeşim.
Nişantaşı Üniversitesi Son sınıf Bilgisayar Müh. öğrencisiyim ve ön lisanstan DGS ile geçiş yaptım.

Şunu unutma ki, artık eskisi gibi maalesef mühendis olup direk işe giremiyorsun. Artık o kadar mühendis var ki(mühendis kavramını yanlış anlıyoruz, mühendis adaylarıyız aslında), mezun olduktan sonra karşılaşacağın ilk sorular; ne biliyorsun, ne yaptın şimdiye kadar, gerçekten bizi etkileyecek bitmiş projen var mı? gibi gibi.

Konunun aslına gelecek olursak. Biz gençler üniversiteyi bir eğlence merkezi olarak görüyoruz. Sen yapma. Beni dinle. Beni dinle madem tecrübelerimizden faydalanmak istiyorsun, işte bu kadar yazıyı senin için yazdım. Kardeşim, üniversite dediğin yer, eğitimin için hazırlanmış bir programdır. Kızların peşinden koşulan, her gece bir yerlere gidilen gibi bunlar için yapılmamış. Peki yapmalı mısın? Evet. Hep olumsuz konuşup, hem de yap diyorum. Neden?

Çünkü kardeşim, üniversite aslında sosyal anlamda da kendini geliştirmen için iyi bir ortam. Gezinden de geri kalmayacaksın, kız arkadaşlarında olabilir, arkadaşlarınla da eğlenebilirsin. Ama öbür tarafı aksatmamak kaydı ile. Derslerinde de iyi olacaksın. Okul dışında ki bütün zamanların makale okuyarak, matematik çözerek. Ara ara oyunlar oynayarak kafa dağıtmak için. Yalnız oyun dahi senin ilerlediğin bu yolda sana yardımcı olacak bir oyun olacak çocuk oyunları değil. Kardeşim kısacası mühendis olmaya çalışacaksın. Bir mühendisin çevresi yok sadece işi var ise, bir ayağı yok, eğer çevresi var ama işi yapacak bilgisi yoksa yine bir ayağı yok. Bir mühendis dediğin çevresi sağlam, bilgisi dil uçuklatır. Gibi gibi. İnşallah anlatabilmişimdir.

Not olarak, bu eğitim sisteminde yanlış olan iki şey vardır; eğitim ve sistem. Maalesef yanlış bir eğitim sisteminde iyi bir üniversite kavramı olamaz. Bir şirketin insan kaynaklarında biri çıkıp benim iyi bir üniversiteden mezun olup olmadığıma bakarsa, kusura bakmayın ben sizinle çalışamam diyebilecek durumdayım. Kimseye kendimi muhtaç ettirmemek için bol bol okudum. Bir işe girip girmeyeceğime ben karar veririm. Çünkü işimi iyi yapan, burası olmasa da başka bir yerde bulacağıma inanan birisiyim.

Hangi bölümde okuyor isen national Geographic gibi programları takip et. Büyük yapıtları izle.

Yanlış anlaşılmasın Ego felan yok. Tamamen kendini ne kadar geliştirirsen kimseye muhtaç olmaz ve doğruları iyi savunursun bunu anlatmaya çalıştım. Kimseden korkmazsın. Benden bu kadar kardeşim İnşallah yardımcı olmuşumdur. Tercihlerden sonra yazdım ama, üniversite hayatında yardımcı olur diye düşündüm.

Not : Erasmus yapmayı unutma :) Yardımcı olabileceğim her konuda yardımcı olurum. Sen yeter ki çok oku ve çalış. ;) ;)
 

sz2003

MB Üyesi
Kayıt
8 Ekim 2016
Mesajlar
35
Tepkiler
9
İyi üniversiteler daha fazla tercih edileceği için rekabeti , rekabette sıralamada üstlerdeki öğrencileri getirir. Sınavlarda yüksek puan alan öğrenci zeki veya uzun süre çalışabilme alışkanlığı olan kişi demektir ki bu da okul sırasında ve sonrasında başarı getirir. Birde üstüne üniversite laboratuar , öğretim üyesi gibi konularda ileri ise zaten başarı kendiliğinden gelir. Bu, firmaların belli üniversitelere öncelik verme sebeplerinden biridir. İş hayatında tecrübe edinilebilecek iş yeri ise en önemli konudur. Mühendis tamamen pratik alanda yetişebilir. Uygulanmamış teorik bilgi kişiyi o konunun mühendisi yapmaz. Ülkemizde mühendislik adına herhangi bir temele ve kaynağa ulaşılamayacağı için çağdaş her uygulamada mühendis, yabancı kaynaklara yani ingilizceye muhtaçtır.
 

Deduska

MB Üyesi
Kayıt
29 Temmuz 2016
Mesajlar
187
Tepkiler
124
Meslek
Developer
Öncelikle yanlış anlamanı istemem @sz2003 yorumlarımı saygısızca söylüyormuş gibi algılamayın, sadece düzeltme yapmak istiyorum.

Sınavlarda yüksek puan alan öğrenci zeki veya uzun süre çalışabilme alışkanlığı olan kişi demektir ki bu da okul sırasında ve sonrasında başarı getirir.
Bu yorumunuza katılmıyorum. Kimsenin de katılacağını düşünmüyorum. Ülkemizin mühendislik veya farklı alanlarında geri planda kaldığı açık ve net (hatta sizde dile getirdiniz yorumunuzda o noktada katıldığımı söyleyebilirim) ortadadır.
Bunları göz önünde bulunduracak olursak, bir kişinin yüksek puan alması, onun zeki veya uzun süre çalışabileceği anlamı çıkarılamaz. Eğitim sisteminin yanlış olduğunu dile getirerek, bir mühendisin sınava sokularak bir yerleri kazanması da açıklık kazanır ki geri kalmışlığın göstergesidir.

Birde üstüne üniversite laboratuar , öğretim üyesi gibi konularda ileri ise zaten başarı kendiliğinden gelir.
Eğitim sistemi yanlış bir ülkenin, bu anlamda sistemi de çarpık, bozuk ve geridir. Bu sistem, insana nasıl bir eğitmen olması gerektiğini sorgulatan eğitim sistemidir. Sorgulayanın, sorgulama tarzına da bağlıdır. Kimse ses çıkarmadığı sürece farklı bir durum beklenmemelidir.

Not olarak şunu da söylemek gerekiyor ki elbette üniversitenin tamamen gereksiz olduğunu söylemiyorum. Yalnız şunu söylemek gerekir ki "Sınavlarda yüksek puan alan öğrenci zeki veya uzun süre çalışabilme alışkanlığı" anlamı çıkarılamaz.

Mühendis, not ile çalışma alışkanlığı ile belirlenecek bir kavram değildir.

Saygısız gibi anlaşılan yerler için bir bir özür dilerim. Tekrar söylüyorum, saygı çerçevesinde yazmaya dikkat ettim. Teşekkürler.
İyi mühendisler yetişmesi dileğiyle. Başarılar.
 
Son düzenleme:

sz2003

MB Üyesi
Kayıt
8 Ekim 2016
Mesajlar
35
Tepkiler
9
yanlış anlayacağım birşey yok tabi ki farklı düşünebilirsiniz. Bu sadece benim görüşüm ve yanlışlanabilir. Fakat şöyle düşünelim, üniversite giriş sınavına giren öğrencilerden ilk 10000 sıradaki öğrenci arasına girebilmek için nasıl bir çalışma disiplini beklerdiniz? Bence bu öğrenciler diğer yüzbinlerce öğrenciden farklı olarak bir şey yapıyor olabilirler; uzun süreli sabırlı bir çalışma ya da üstün yetenek. Ben düşününce, az sayıda istisna kişi dışında, üçüncü bir alternatif bulamıyorum. yine 300000 li sıralardaki bir öğrenciyi ele alalım. Bu kişi istisnai durumlar ihmal edilirse yine iki sebeple bu sıralamalara düşmüş olabilir birincisi az ve düzensiz çalışma alışkanlığı ya da yeteneksizlik. Bunun haricinde eğitim sisteminin bozukluğu konusunu ele alır ve aslında sınavların doğru ölçüm yapamadığını savunursak olay tamamen değişir ve ortada gözlemleyebileceğimiz bir ölçme kriteri kalmaz. Yine bir inşaatın statik hesaplarını yapacak yada basınçlı bir kabı apartmanınızın bodrumuna gömecek birinden neler beklerdiniz? Ben her detayı dikkatli bir şekilde irdeleyen , uzun süre ve disiplinli bir şekilde konu üzerine eğilen, konuyu tekrar tekrar etüd eden bir mühendisin ürününe daha güvenli yaklaşabilirdim, tıpkı sınav hazırlığında uyguladığı gibi.
 

Deduska

MB Üyesi
Kayıt
29 Temmuz 2016
Mesajlar
187
Tepkiler
124
Meslek
Developer
üniversite giriş sınavına giren öğrencilerden ilk 10000 sıradaki öğrenci arasına girebilmek için nasıl bir çalışma disiplini beklerdiniz? Bence bu öğrenciler diğer yüzbinlerce öğrenciden farklı olarak bir şey yapıyor olabilirler; uzun süreli sabırlı bir çalışma ya da üstün yetenek.
Gereksiz bir sınav sistemine hazırlamayı doğru bulmuyorum. Buna yetenek denmez, maalesef sistemin mecbur kılıyor olması denir. Öğrencinin çalışma prensibine bir şeyler dediğim yok. Sadece böyle sınırlamak doğru değil. Sınava hazırlık sürecinden bahsedebilirsiniz. O zaman bende size sınava hazırlanmak yerine projeler üzerinde çalışan öğrencilerden bahsedeyim. Tabi bu bahsettiğim lise de üniversite bile değil. Haliyle sınavda başarısız olabiliyorlar. İyi bir üniversite diye tabir ettiğiniz (benim tabir etmediğim) bu üniversiteleri kazanmak için bütün eğitimlerini ders çalışmakla geçirmek zorundalar.

Tekrar söylüyorum, evet buralara gelen öğrenciler belki çok çalışıyor veya yüksek puanlar yapabiliyor olabilir. Şu gerçeği de es geçmemek lazım, robotlaşmaya değil, üretmeye odaklanmalıyız.

Referans olarak gördüğüm bir video. Eğer yanlış var ise ortada sessiz kalmayıp, HAYIR demek lazım.

İlgin için teşekkürler. Başarılar.

 

gunduzaziz

MB Üyesi
Kayıt
14 Mayıs 2016
Mesajlar
21
Tepkiler
5
Yaş
28
Meslek
Endüstri Mühendisi
Üniv
Balıkesir Üniversitesi
Her şey iyi bir okul değil fakat iyi bir okul işe girişlerde ve kendinizi geliştirmek için(eğitim kadrosu ve konumu gereği ulaşılabilecek imkanlar fazla İstanbul,ankara vs.) önemli bir etken.İyi bir okulda olursanız rekabet daha fazla olduğu için bulunduğunuz ortamda tutunabilmek,rekabette kalabilmek için ister istemez kendinizi geliştireceksiniz.Ortalama veya kötü bir okulda iyi olabilmek için size daha fazla iş düşüyor.Hatta üniversite dönemi iyi bir okulda okuyan bir kişiye göre daha fazla çalışmalısınız ki okul handikabını geçebilesiniz.
 

Tirivirisler

MB Üyesi
Kayıt
27 Aralık 2016
Mesajlar
1
Tepkiler
0
Yaş
29
Üniv
Anadolu üniversitesi
seçeceğin okulun öğrenci projelerine vermiş olduğu önemde önemli bir etken .Ayrıca seçmiş olduğun okulun eğitim kadrosu , laboratuvarları, ar-geye olan ilgisini de es geçmemek gerek. Zira derslerde öğreneceğin teorik bilgileri ,öğrenci projeleri sayesinde pratik bilgiye dönüştürebilirsin.
 

Erdi hazan

MB Üyesi
Kayıt
12 Aralık 2016
Mesajlar
8
Tepkiler
2
Yaş
32
Üniv
Kırıkkale üniversitesi
Piyasadaki başarılı insanların geçmişlerine baktığımızda aslında ilk sırada özveri geliyor buna bağlı artan tecrübe ve en sonunda bu tecrübeyi kullanacağınız zamanı bilmek ise başarıda alacağımız ivmeyi belirliyor.
 

xMechanıcalX

Makine Mühendisi Öğrencisi
MB Üyesi
Kayıt
20 Ocak 2017
Mesajlar
11
Tepkiler
1
Yaş
25
Meslek
Öğrenci
Üniv
Harran Üniversitesi
tabiki herşey okul değil
 

hsyntdm

MB Üyesi
Kayıt
20 Ocak 2017
Mesajlar
9
Tepkiler
0
Yaş
30
Meslek
Öğrenci
Üniv
Sakarya Üniversitesi
merhaba kardeşim sakarya elektrik elektronik müh. okumaktayım dgs ile geçtim daha öce ege de kontrol ve otomasyon teknolojisi bölümünde okudum. benden tavsiye sana kendini geliştir. ben otomasyon ile ilgileniyorum, mekanik ve yazılım ile uğraşıyorum. sende araştır sende uğraş ama vazgeçme elinden geleni yap. unutmaki dil çok önemli ama ingilizce değil almanca fransızca vs
 

aligolge

MB Üyesi
Kayıt
11 Temmuz 2017
Mesajlar
4
Tepkiler
1
Yaş
24
Dün açıklanan sınav sonucuna göre 9 eylül inşaat mühendisliğine gidebiliyorum.Ailem de dahil çevremdekiler 1 sene daha oku bu senin ilk senendi, seneye kesinlikle itü gelir sana diyorlar.Tabi bu benim bir yılıma mal olacak.Bu konuda bilgi sahibi kişilerin yorumlarını merak ediyorum.Yardımcı olursanız sevinirim.
 

AlperŞAŞAL

MB Üyesi
Kayıt
15 Şubat 2015
Mesajlar
40
Tepkiler
18
Meslek
Kalite Mühendisi
Üniv
Dokuz Eylül Üniversitesi
Yorumları okudum. Herkese biraz biraz katılıyorum diyebilirim. Öncelikle her şey okul değil ama okulunda önemi var. Okulun (hatta bölümün diyorum çünkü bazı okulların bazı bölümleri ön plana çıkıyor günümüzde), imkanları, öğrencilerin sahip olduğu rekabet ve bilinç, hocaları gibi etkenler sizin teorik gelişimizi etkiliyor. Bu teorik altyapıyı iş hayatına adapte etmek daha kolay oluyor. Bir firmanın sahibi olduğunuzu düşünün X okulundan biri geldi ve çok memnun kaldınız. Sonra Y okulundan biri geldi memnun kalmadınız. Sonra tekrar X okulundan gelmeye başladı ve baktınız hepsi kendini iyi yetiştirmiş ( öyle veya böyle ) ve memnun kaldınız. Sonraki seçimlerinizi X okulundan yapmayı tercih edersiniz. Aslında mezunların çalışma hayatındaki referansları okulun ( bölümün ) kalitesini belirliyor diyebiliriz. Saygılar.
 

Oğuzhan Mallı

Yetkili Kişi
Genel Yönetici
Kayıt
6 Şubat 2015
Mesajlar
549
Tepkiler
435
Meslek
Nükleer ve Atom Mühendisi
Üniv
MEPhI, KTÜ
Dün açıklanan sınav sonucuna göre 9 eylül inşaat mühendisliğine gidebiliyorum.Ailem de dahil çevremdekiler 1 sene daha oku bu senin ilk senendi, seneye kesinlikle itü gelir sana diyorlar.Tabi bu benim bir yılıma mal olacak.Bu konuda bilgi sahibi kişilerin yorumlarını merak ediyorum.Yardımcı olursanız sevinirim.
Bence iki üni arasında pek fark yok. Boşuna zaman kaybı olur senin için. Hem daha iyi yapacağının garantisi de yok. 2. yılında giripte çok yükselten görmedim.
 

Veyselkagan

MB Üyesi
Kayıt
28 Kasım 2016
Mesajlar
2
Tepkiler
0
Yaş
24
Merhabalar, mühendislik için puanım tam belli olmamakla beraber 160 bin ve üstü yerlere yetecek gibi yani balikesir ısparta kütahya ve buna benzer yerleri yazacağım. Sorum şu bu üniversitelerden mezun olunca iş sıkıntısı yaşar miyim?
 
Yukarı Alt