Neden Zeytinyağı İthal Ediyoruz

Duyone

MB Üyesi
Kayıt
28 Aralık 2017
Mesajlar
2
Tepkiler
0
Yaş
52
Meslek
GIDA MÜHENDİSİ
Üniv
Çukurova Üniversitesi
YUNANİSTANDAN SONRA EN KALİTELİ ZEYTİN YAĞININ ÜRETİLDİĞİ TÜRKİYE ,ZEYTİN YAĞINI NİÇİN İTHAL EDECEK.BU SORUNUN CEVABINI GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞINDAN BEKLİYORUZ.
 

Crocs

MB Üyesi
Kayıt
30 Mayıs 2017
Mesajlar
53
Tepkiler
9
Yaş
31
Üniv
YTÜ
Malesef burası gıda, tarım ve hayvancılık bakanlığı değil :)) şakası bir yana egede bir dönem zeytin dikimi bile yasaklandı deniyordu. Zeytinlikleri arsaya çevirip turistik bina yapmak daha karlı diye yakılıp yıkılıp kesilip yerine otel,yazlık vs. yapıldı. Oradan kazanılan para zeytinden kazanılamayacak kadar fazlaydı. Böylece zeytin üretimi de sürekli düşmeye başladı. Özellikle şantiyelerin tozundan dumanından mahvolan alanlar haddi hesabı okunmayacak ölçülere geldi

Yalnız şu hata var:

Arsa sahipleri kazanıyor ama bedelini tüm ülke ödüyor aslında. inşaat ve yol yapmaktan başka bir şey bilmeyen cahil kesimin baskın gelmesiyle sadece zeytinlikler değil tüm ormanlar mahvoluyor. Soluduğumuz hava kirli, yediğimiz içtiğimiz bozulmuş, genetiğiyle oynanmış vs olduktan sonra kaybolan sağlığımızı para geri getiremeyecek.

8 ay İspanya'da yaşadım ve adamlar çöl gibi arazilerin üst katman toprağını değiştirip her bulduğu yere zeytin ekiyor. Hem karlılık hem de çölden uzaklaşma ve ülkeyi yeşillendirme amacı güdüyor. Biz de zeytini kesip bina yapıyoruz. Durum böyle olunca bahsi geçen devlet kurumunun size verebileceği bir cevabı olmuyor
 

forumbloger

MB Üyesi
Kayıt
23 Aralık 2017
Mesajlar
5
Tepkiler
0
Yaş
27
Üniv
university of mıt
YUNANİSTANDAN SONRA EN KALİTELİ ZEYTİN YAĞININ ÜRETİLDİĞİ TÜRKİYE ,ZEYTİN YAĞINI NİÇİN İTHAL EDECEK.BU SORUNUN CEVABINI GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞINDAN BEKLİYORUZ.
zeytin yağı ithalatına bile başlıyoruz.
 

mehmet konca

MB Üyesi
Kayıt
21 Aralık 2017
Mesajlar
6
Tepkiler
1
Yaş
39
Meslek
peyzaj mimarı
Üniv
Ankara Üniversitesi
Saman ithal ettigimizi hatirliyorum gecmis senelerden ondan dolayi sasirmadim.
 

Ugurt

MB Üyesi
Kayıt
29 Ağustos 2016
Mesajlar
1
Tepkiler
2
Yaş
39
Üniv
Ege Üniversitesi
Merhaba. Zeytin ve zeytinyağı ithal ederiz; bahsettiğiniz cahil ve dar kafalardan arınmadığımız sürece, daha pek çok -en kalitelisini- üretebildiğimiz her şey gibi. Zeytin alanlarının bekası defalarca direkten döndü, başka ne olmasını bekliyorsunuz ki?

Zeytinin anavatanı Yukarı Mezopotamya'dır. Güney Doğu Anadolu'da bölgenin bir parçasıdır fakat ülkemizde zeytin ve zeytinyağı üretimi daha çok Ege ve Marmara bölgelerinde sürmektedir. Dünyada zeytin ve zeytinyağı üretiminde, diğer Akdeniz ülkeleriyle beraber, önde gelen üreticilerindeniz. Gereken değeri ve doğru üretim modellerini koruyan İspanya, İtalya, Yunanistan gibi ülkelerin gerisindeyiz, Suriye -savaş başlamadan önce- bizim seviyemizde üretim yapmaktaydı.

Fakat biz genel olarak tarım alanlarımızı ve çiftçimizi korumuyoruz. Örnek olarak; Aydın'da bütün verimli topraklar termal enerji santrallerine evrildi. O arazide kurulu olmasa da; denetimsiz, belli grupların tekelinde, nemalanılan ve daha fazla kazanma hırsıyla çevreye saygı gösterilmeyen üretim şekli sebebiyle bütün tarım arazilerini etkiliyor. Toprak altına filtre edilerek verilmesi gereken buhar havaya salınıyor. Salınan buhar yüzünden bölgenin nem dengesi değişti. İncir dalında eriyip akıyor. Üzümler olgunlaşmadan erimeye başlıyor. Zeytin daha ermeden bozulmaya dalında kurtlanmaya başlıyor. Yağ üretimi düştüğü gibi kalitede düştü. Diğer illerimizde de üretime gereken değer ve destek verilmiyor.

İşte bu ahval ve şerait içinde, bakanlıktan tatmin edici bir cevap beklemek manasızdır.

Üretimi ve üreticiyi korumayan her sektörde manzara benzerdir. Zirai üretimi ayağa kaldırmadığımız sürece ithalat kalemleri sürekli artış gösterecektir. Üretimsiz kalkınmamız imkansız.
 

TCP-IP

Özel Üye
Kayıt
7 Kasım 2018
Mesajlar
92
Tepkiler
27
Yaş
44
Meslek
Sistem Destek Uzmanı
Üniv
Anadolu Üniversitesi
Güzel cevaplara bir kısa notta benden , adam üretiyor maliyetleri hesap ediyor bu yazının tarihi ve an itibariyle adama maliyeti ortalama 17 lira ( acı zeytinyağı değil ortalama sofralık ve salatalık için daha az asit oranına sahip 0.4 gibi mesela maliyet 22 liraya çıkıyor ) bu adam borç ödeyecek birde ağaçlara bakım yapacak gübre atacak mazot alacak işçi toplayacak pazara çıkacak yada kodaman bir tüccar ucuza kapatacak ACAK - ECEK ekleriyle dolu cümleler sonucu fiyat 125 TL ye çıkıyor birde TÜrkiye üretimli olup DANDİKTİR AGA BU deyip ispanyol damgası yemiş aynı yörenin yağı 200 Tl olunca raflarda kalmıyor kalmayınca talep patlıyor 250 tl ye kadar dayanıyor. Abartmıyorum şaka da değil , En son torium beylikdüzü m..os mağazsında bu etiketleri gördüm . Fotolarıda vardı bulduklarımı eklerim gerçek olduğunu oradan görebilirsiniz.

YANİ DEVLET ile ORTAK OLARAK BİZ ŞİŞİRİYORUZ BUNU sevgili kardeşim. ADİDAS marka ayakkabıya 500 tl den başlayıp 2000 tl ye kadar veren biz , 250.000 tl den 10 trilyona kadar mercedesten başlayıp ferrari lamborghini ye kadar araba alan biz , dolce gabana dan giyinen biz oturup ağlayan isyan eden yine biz...

Valla arkadaşlar kusuruma bakmayın ama her haltı kendimize gelince kısıtlamadan futursuzca alıp harcayan almak için birbirimizi ezen ülke oldukça bizi öpüp okşayan çok olur. Artık 3ncü dünya ülkesi de değiliz gözlerimiz aydın 4'ncü yani sömürülen tüketici toplumundan oluşan en alt tabaka Nijer ve Etiyopya ile yarışıyoruz.

Devleti ama seve seve ama bazı karanlık kişilerin Rockfeller gibi Rotschild gibi CFR gibi Lions kulüpler gibi bize s..e s..e SİZ SEÇTİNİZ deyip başımıza koyanlara sen ben o biz siz onlar karşı çıkmadıkça " AMA ABİ ADAMLAR SAYESİNDE ZENGİN OLUYORUZ TARLAM VARDI 5 DÖNÜM 10 SENE ÖNCE 1000 LİRA ETMEZDİ REİS GELDİ TRİLYON ETTİ ben nasıl sevmem bu adamı derse , adam çıkıp " YA BU BAKARA ÇOK MAKARA AÇIYORUM GOOGLE I 2 AYET YAPIŞTIRIYORUM YALLAH " DEYİP insanı gece gece günaha sokuyorlar inan yada inanma senin sorunun dinle ahlakla temiz insanlarla alay edip ta...k geçiyorsa ve buna sırf BENİM KARNIM DOYDU GERİSİNİN K..Y G...NE RAFTA TOZLNASIN mantığıyla yaklaşıyorsa ve sende buna itiraz etmiyorsan kusura bakma güzel kardeşim geçmiş olsun ruhuna el fatiha ...

Kaç yıl önceydi bilmiyorum Fransa ve Brezilya da abartı şekilde benzine zam yapıldı halk ortalığın a.... s..ti geçti hikimetler geri vites yaptı çünkü YEMEDİ... Ama bide YİYEN HALK var devletin birşey yapmasına gerek yok mekanizma güzel işliyor boşver ithalatı hem yandaşlar taş mı yiyecek bi de böyle düşün...
 
Yukarı Alt