Ortam ısısı enerji kaynağı olarak kullanılması

Ortam ısısı enerji kaynağı olarak kullanılabilirmi


  • Seçmen sayısı
    1
  • Poll closed .

T5m6r

MB Üyesi
Kayıt
2 Eylül 2019
Mesajlar
9
Tepkiler
7
Yaş
72
Meslek
Emekli elektrik muh,
Üniv
ODTU
Ortam ısısını enerji kaynağı olarak kullanmak, atmosfer sıcaklığını düşürecektir. (Tanımsal olarak sıcaklık, kütledeki enerji yoğunluğudur.) Eğer kütledeki enerji yoğunluğu azalırsa (ya enerjiyi sabit bırakıp kitleyi
büyültürüz örnek daha büyük bir kitle ile temas ettirmek (conduction). veya kitleyi sabit bırakıp enerjiyi azaltırız. Enerji çekmek (ısı pompalari, klimalar, isi enerjisini alip bir başka yere transfer edilmek üzere çekmek)
Eğer bu çekilen enerjiyi momentum yaratmakta kullanarak elektrik üretebilirsek, bu enerjiyi insanlığın enerji talebini karşılamakta kullanabiliriz. Kullanılan her enerjinin sonuç olarak atmosfere ısı enerjisi olarak döneceğini düşünürsek bu işlem enerji geridönüşümü (recycle) sistemi olarak tanımlanabilir.
Bu konuda çalışma yapmak, teknoloji geliştirmek hem ülkemize hemde insanlığa büyük katkısı olacaktır.
Bu çalışma aynı zamanda çok stratejik bir çalışma olacaktir. Bugün yeraltı fosil enerji kaynakları egemen güçler tarafından gasp edilmektedir. Ya bulunan ülke işgal edilmekte veya bu kaynakların kullanım hakkının devredilmesi için her türlü kirli siyaset yapılmaktadır. En yakın ornk. Arjantin.
Bu yeraltı fosil enerji kaynaklarina erişemeyen az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkeler gelişememek te ilerliyememektedir.
Şöyle düşünürsek her ülke fosil kaynaklar olmadanda ihtiyaci olduğu kadar enerjiyi atmosferden temin edebilse, Şimdiki sömürgeci emelli devletler bile bunlarin bulunduğu ülkeleri ele geçirmek icin savaşmayacak insanlar ölmeyecek.

Atmosfer ısısının enerji kaynağı olarak kullanılması fikri yeni değildir. Ama bilim adamları termodinamik kanunlarını saptırarak "tek bir ısı kaynağı ile iş yapılamaz demiş. Aksinin tip 2 devridaim düzeneği olacağını belirtmisler." Bu nedenle bu konu üzerinde bir çalışma yapılmamıştır. Bugün MIT öğrencileri gündüz sıcaklığını depolayıp gece soğuğunda termocouple düzeneklerle elektrik üretmeyi başarmışlardır. Amaçları erişimi uzak yerlerdeki ölçüm aletlerinin enerji ihtiyacını temin etmekmiş. Gerçi bu sistem su anda mW seviyesini geçememiş ama atmosfer sıcaklığını enerji kaynağı olarak kullanma kavramını doğrulamışlardır.
Ben bizim uğraşırsak atmosfer ısısını enerji kaynağı olarak kullanabileceğimiz bir teknoloji geliştirebileceğimize inaniyorum.
Eger konuya ilgi duyulursa daha ileri paylaşımlarda bulunacağım.
 

Oğuzhan Mallı

Yetkili Kişi
Genel Yönetici
Kayıt
6 Şubat 2015
Mesajlar
549
Tepkiler
435
Meslek
Nükleer ve Atom Mühendisi
Üniv
MEPhI, KTÜ
Bekliyoruz :)
 

birx

MB Üyesi
Kayıt
10 Haziran 2018
Mesajlar
118
Tepkiler
47
Meslek
Makine Mühendisi
Üniv
BU
Neyi bekliyoruz :)
 
Yukarı Alt