Perseid Göktaşı Yağmurunu Kaçırmayın

Taner Hayret

MB Üyesi
Kayıt
24 Şubat 2015
Mesajlar
44
Tepkiler
48
Yaş
34
Yılda bir gerçekleşen gökyüzü şöleninde, dev gezegen Jüpiter’in çekimi sayesinde saatte 200 göktaşı oluşabilecek.

Dünyanın dört bir yanındaki gökyüzü severler, bu yıl 11–13 Ağustos tarihleri arasında doruğa ulaşacak olan ve yılda yalnızca bir kez gerçekleşen Perseid göktaşı yağmurunu iple çekiyor. Ayrıca eğer astronomların tahminleri tutarsa, 2016 görsel şöleni, izleyenlere yıllardır görülmemiş göksel bir havai fişek gösterisi sunabilir.

Göktaşları, Dünya’nın, en son 1992 yılında Güneş’in yakınlarından geçen Swift-Tuttle kometinin ardında bıraktığı parçacıkların arasından geçmesinin bir sonucu olarak gökyüzümüzü onurlandırıyor. Göktaşları Güneş Sistemi’ne yaklaştıkça üzerlerindeki buz buharlaşıyor ve geride küçük taşlardan büyük kaya parçalarına kadar farklı boyutlarda birçok parçacık bırakıyor. Bu parçacıklar ise kometin yörüngesi boyunca savruluyor ve böylelikle Dünya düzenli olarak bu kalıntıların arasından geçiyor.

Dünya bu kalıntı kuşağına girince, Swift-Tuttle’ın ardında bıraktığı parçalar saatte 160.000 kilometre gibi bir hızla atmosfere savruluyor, orada tutuşuyor ve tutuşan göktaşları gökyüzünde boydan boya geçici çizgiler oluşturuyor.

Zirve Noktası

Göktaşları, aslında 17 Temmuz’dan 24 Ağustos’a kadar atmosferimizde ancak bu süreçte genellikle saatte yalnızca birkaç göktaşı gözle görülebiliyor. Oysa göktaşı yağmurunun zirveye ulaşacağı günlerde gökyüzünde saatte 60 ila 100 göktaşı görülebilecek.
2016-08-12_13-54-32.png

2014 yılında 12-13 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşen Perseid göktaşı yağmurunu İç Anadolu'daki Hasan Dağı üzerinde böyle görüntülemişti.

Bilgisayar modellerine göre, bu yılki göktaşı yağmurunun özellikle canlı olması bekleniyor. Rus astronom Michail Maslov ve Fin astronom Esko Lyytinen’in tahminine göre Dünya, Jüpiter’in güçlü yerçekimi nedeniyle bize doğru yönelen yoğun kalıntıların arasından geçecek.

Eğer şanslıysak bu, 11 Ağustos ve 12 Ağustos gecelerinde yoğun bir göktaşı yağmuru anlamına gelebilir. Kuzey Amerika ve Avrupa’daki gözlemciler özellikle şanslı; çünkü meteor yağmuru beklediğimiz gibi bir zirve yaparsa bu 2009’dan beri ilk kez gerçekleşiyor olacak.

Ay’ın ışığı gösteriyi izlemeyi güçleştirebilir; dolayısıyla gözlem için en uygun zaman, gece yarısı ile şafak arasındaki; yani Ay’ın küçülmeye başladığı saatler.

Göktaşları, gece yarısı ortaya çıkan ve göktaşı yağmuruna adını veren Perseus takımyıldızının çevresinde görülebilecek.
2016-08-12_13-56-38.png

1992 yılında Dünya'nın yakınlarından geçen Swift-Tuttle kometinin kalıntıları, her yaz göktaşı yağmurları olarak Dünya'nın atmosferine giriyor - aslında teknik olarak, Dünya 11-13 Ağustos tarihlerinde kometin ardında kalan parçaların arasından geçiyor. [Fotoğraf: Alvaro Barrientos]

Göktaşı yağmuru en iyi şehir ışıklarından uzakta, karanlık, açık görüş olasılıklarına sahip yerlerde gözlemlenebilecek. Göktaşları kentsel alanların parlak gökyüzlerinde bile görülebilir, ancak bu durumda ideal ortama kıyasla göktaşlarının ancak dörtte birini görebilirsiniz. Nerede olursanız olun gökyüzünü izlemeye başlamadan yarım saat önce gözlerinizi karanlığa alıştırmaya çalışın.

Ebedi Göktaşları


Eğer bu gösteriyi ebedileştirmek isterseniz, bu göktaşı yağmurunu fotoğraflamak hiç de zor değil. İhtiyacınız olan tek şey 15 saniye veya daha uzun sürede pozlama yapabilen, tripoda kurulu bir D-SLR fotoğraf makinesi. Fotoğrafınıza olabildiğince çok yıldız sığdırmak için kameranın ISO ayarını 400’e getirin ve herhangi bir titreşimi engellemek için uzaktan kumandalı zamanlayıcıyı ayarlayın.

Unutmayın, Perseid göktaşlarını pozlamak biraz sabır ve şans gerektirir. Tek bir göktaşının pozunuza girmesi birkaç dakika alabilir; bu nedenle şansınızı 40 saniyeyi bulan pozlamalarla deneyebilirsiniz. Ayrıca bu uzun pozlamalı fotoğraflardan ne kadar çok çekerseniz şansınız da o kadar artar.

Gökyüzünüz açık olsun!

kaynak: nationalgeographic
 

Dosyalar

suayip_öz

MB Üyesi
Kayıt
25 Nisan 2016
Mesajlar
18
Tepkiler
13
Yaş
30
Meslek
Raylı Sistemler Mühendisi
Üniv
Karabük Üniversitesi
Dün gece sürekli gözüküyordu göktaşı yağmuru normalden farklı olduğu belliydi .
 
Yukarı Alt