Philae Uyandı – Kuyruklu Yıldızdan Veri Geldi

İbrahim Güzelkaya

Yetkili Kişi
MB Üyesi
Kayıt
9 Şubat 2015
Mesajlar
29
Tepkiler
36
Yaş
28
Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından geliştirilen Rosetta uzay aracının bir modülü olan Philae yaklaşık 7 ay önce “67P/Churmuyov-Gerasimenko” isimli kuyruklu yıldıza iniş yapmış fakat yüzeye tutunamadığı ve yerçekiminin yok denecek kadar az olduğu için sekerek planlanan iniş alanından epeyce uzağa, pek de düzgün olmayan bir şekilde inmişti. Ayrıca bulunduğu bölgeye güneş ışınları ulaşmadığı için pillerini dolduramayarak kendini kış uykusu moduna sokmuş ve iletişim kesilmişti.

Dün, Almanya’da bulunan ESA operasyon merkezi tarafından bir açıklama yapılarak Philae’den sinyal alındığını ve durumunun iyi olduğu bildirildi. Ayrıca şu anda -35 derece ısıda çalıştığı ve 24 watt gücü olduğu eklenerek “operasyona hazır” denildi.
Bilim dünyasında sevinç yaratan bu haber alındıktan sonra bilim adamları sabırsızlıkla Philae’den yeni veriler beklemeye başladı.


UzayOrg_Philae-InisTakimi.jpg



son.jpg




Ayrıca Avrupa Uzay Ajansı (ESA), 67P kuyrukluyıldızına indikten sonra yeri tespit edilemeyen Phiale keşif aracının bulunmuş olabileceğini belirtti. Rosetta tarafından elde edilen yeni görüntüde beliren parlak noktanın Philae olabileceği belirtildi.

Philae, 67P'ye yaptığı inişin ardından teknik aksaklıklar nedeniyle hedeflenen yere sabitlenememiş ve gölge bir alana sürüklenmişti. Güneş ışınlarını göremediği için enerji toplayamayan Philae, uyku moduna girmişti. Keşif aracıyla tekrar iletişim kurmak için Mart ayına kadar süren girişimler ise sonuçsuz kalmıştı.
ESA, hızla Güneş'e yaklaşan ve yüzeyindeki materyal buharlaşan 67P üzerinde Philae'nin en sonunda bulunmuş olabileceğini belirtti. Rosetta ekibi tarafından incelenen en son fotoğraflarda, Philae güneş ışınlarıyla parlayan bir cisim olarak belirmiş olabilir.
rosetta_elips323.jpg


Philae olmayabilir
Rosetta tarafından birkaç ay içinde çekilen fotoğrafları analiz eden gökbilimciler, Philae'nin 16x160 metre genişliğindeki bir elips üzerinde bulunabileceğini belirtti. Elips'in dışında kalan bir diğer parlak noktanın da Philae olabileceği düşünülüyor.


Parlak noktanın inişten önceki fotoğraflarda da yer almaması, Philae olabileceği ihtimalini güçlendirdi. Ancak parlamanın sadece Philae'nin güneş panellerine işaret etmeyebileceği, 67P'nin Güneş'e giderek yaklaşmasından da kaynaklanıyor olabileceği belirtildi.
Almanya Uzay Havacılık Merkezi'ndeki Rosetta ekibi Philae'nin yerini tespit etme çalışmaların devam ediyor. 67P, Ağustos ayında 186 milyon kilometreyle Güneş'e en yakın olduğu mesafeye gelecek.

Kaynak: ESA ve Al Jazeera
Kaynak: uzay.org

 
Son düzenleme:
Yukarı Alt