proteusla devre tasarımı

mihenktasi

MB Üyesi
Kayıt
18 Temmuz 2018
Mesajlar
1
Tepkiler
0
Yaş
30
Üniv
ege üniversitesi
Merhabalar, yeni bir üye olarak öncelikle hepinizi selamlıyorum.

Proteus'da rakam sayan entegresiz (sadece and or gibi kapılarla) devre oluşturmaya çalışıyorum. Nasıl yapmalıyım tüm önerilere açığım.
 

muhendis490

MB Üyesi
Kayıt
23 Temmuz 2018
Mesajlar
2
Tepkiler
0
Yaş
38
Meslek
Elektrik Mühendisi
Üniv
Selçuk Üniversitesi
bunu yapman için öncelikli olarak proteusda devre elemanlarını tanıman lazım ayrıca and or kapılarını iyi biliyorsan yapabilirsin ancak entegrelerin var olma sebebi zaten bu yani and or kapılarını bünyesinde barındırarak pratik bir şekilde sonuca ulaşmak. bunu neden entegresi yapmak istiyorsun anlamadım. ama ödev falan dersen web de faydalanabileceğin örnekler mevcut.
 

Gökhan İNCE

MB Üyesi
Kayıt
25 Temmuz 2018
Mesajlar
1
Tepkiler
0
Yaş
28
Meslek
Öğrenci
Üniv
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ
Hatırladığım kadarıyla Elektrik-Elektronik Mühendisliği 2. Sınıf dersi içeriğidir. Dersin adı "Sayısal Sistemler", "Dijital Sistemler", "Mantık Devreleri olarak geçebilir. İçerik sanıyorum ki büyük oranda aynıdır. Kullanılan kaynak ve diğer gereçlerden oluşabilecek küçük farklılıklar görülebilir. Aşağı ya da yukarı sayıcı bir devre kurmak istiyorum dediniz. Bu yüzden "Karno Haritaları" konusunu öğrenmeniz gerekiyor. Biraz fazla teorik bilgiyle uğraşmanız gerekebilir ama sonucu benim gözümde çok güzeldi. Sonuç olarak sayısal devrelerin son konusu bizim kullandığımız kaynak üzerinde programlanabilir mantık devreleriydi ve programlanabilir alt yapı ile bir sistem oluşturmak için gerekli olan alt yapı yine karno haritaları olacaktır. Bunun haricinde ise proteus kısmı kolaydır. Kullanılacak entegreleri ise internetten kolayca bulabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse internete "and gate IC" diyerek içerisinde farklı sayılarda ve kapısı bulunduran entegrelerin isimlerini bulabilirsiniz. Sonrası ise sizin özgür iradenize kalmış durumda. Elektriği sinyal halinde farklı biçimlere çevirebilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim.

*Sorunuzda "entegre" demişsini ama sanırım kastetmek istediğiniz "mikrodenetleyici" olacaktır sanırım.
 

altinkilici

MB Üyesi
Kayıt
17 Ağustos 2018
Mesajlar
1
Tepkiler
0
Yaş
27
Meslek
Elektrik-Elektronik Müh.
Üniv
Selçuk Üniversitesi
İlk durum ve son durum için 4bitlik şekilde sayıları 0 dan 9 a kadar yaz, bunun D flip flop ya da herhangi bir ff ile karnosunu çöz. Karnonun sonucu zaten kullanacağın and, or kapılarını sana gösterir. Kullandığın flip flopu entegre olarak koymaman gerekiyorsa onunda şemasını internetten bulup kendin ISIS'te çizeceksin oldukça basit.
 
Yukarı Alt