RASPBERRY Pİ NEDİR?

Ebru Aslan

MB Üyesi
Kayıt
23 Nisan 2020
Mesajlar
1
Tepkiler
1
Yaş
25
Meslek
öğrenci
Üniv
Atatürk Üniversitesi
RASPBERRY Pİ NEDİR?



Türkçesi ‘Ahududu Pi’ anlamına gelen Raspberry Pi; çıkış yeri olarak İngiltere’de üretilen, kredi kartı boyutunda, fonksiyonel bir mini bilgisayardır. Programlamanın popülerleştiği ve önem kazandığı günümüzde, geleceğimiz olan çocukların kodlamayı öğrenmesi ve sevmesi gayesiyle üretilmiştir. Çıkış amacı her ne kadar küçük çocuklar için olsa da; çok işlevli, ulaşılması kolay, fiyatı da normal bir bilgisayara göre uygun olması sebebiyle yazılımcılar, eğitmenler, öğrenciler ve birçok kişi tarafından çeşitli çalışmalar için tercih edilmiştir.

Görünüş olarak çok küçük olmasına rağmen kullandığımız bilgisayarlarla aynı işlevdedir. Monitör, mause, klavye ve güç adaptörü başta olmak üzere çeşitli donanımlarla bilgisayarınızı çalıştırabilirsiniz. Uzun süre kullanıldığında ısınma problemi yaşayabilirsiniz. Bunun için Raspberry Pi’ye özel soğutucu fan almanızı öneririm. Bu şekilde daha sağlıklı kullanabilirsiniz. Wi-Fi, Bluetooth gibi kablosuz özelliklerinin oluşu internete erişim ve veri paylaşımı gibi önemli faktörlerde kolaylık sağlamaktadır. Bilgisayarda yaptığımız günlük işlerin (oyun oynamak, film izlemek, kod yazmak, Office Programları’nı kullanmak gibi) yanı sıra oluşturduğunuz projelerde de rahatlıkla kullanabileceğiniz bir cihazdır. Raspberry Pi’nin boyutu ve işlevselliği ile mini robotlarda, dronlarda ve çeşitli sensörlü devrelerde kullanım kolaylığı sağlamaktadır. Aynı zamanda Web Sunucusu oluşturabilecek kapasitede bir cihazdır. Raspberry Pi ile Twitter’da botlar oluşturarak takipçiler ve beğeniler elde ederek Twitter fenomeni olabilirsiniz. Harekete duyarlı kameralarla güvenlik sistemi oluşturabilirsiniz. Birçok akıllı sistemde ve projede zevkle kullanabileceğiniz bir cihazdır. Hayal gücümüzün sınırları yoktur ve Raspberry Pi yaratıcı projelerde kullanmak için çok uygun bir mikroişlemcidir.

RASPBERRY Pİ’NİN KURULUMU:



Kurulum olarak ilk önce en az 4 GB’lık bir Micro-SD Kart alarak bilgisayarımıza takıyoruz. Genelde hafızaları boş oluyor lakin yine de formatlamakta yarar vardır. SD cart Formatter isimli program ile kartımızı formatlıyoruz. Ardından işletim sistemini indirmek gerekiyor. Linux türevli ve Debian tabanlı olan iki işletim sistemi mevcuttur: Raspbian Stertch ve Raspbian Stretch Lite. Ben HDMI çıkışını kullandığım için Raspbian Stertch Lite işletim sisteminde grafik ekran arayüzü uyumlu olmadığından ekran görüntüsü alamıyorum. Bu nedenle Raspbian Stretch’i tercih ederek indirdim. Ardından SD kartımızı Raspberry Pi’ye takarak işletim sistemini mini bilgisayarımıza kuruyoruz. Kurmuş olduğumuz işletim sistemi açık kaynak kütüphaneli ve Linux türevli olması sebebiyle Linux’un temel komutlarını öğrenmek gerekiyor. Bütün isterler mevcut olduğunda Raspberry Pi’de proje başlatmak için hazırsınız demektir.
 
Yukarı Alt