Servo Motor Çalıştırılmadan Önce Ayarlanması Gereken Temel İşlevler

sahinrulman

MB Üyesi
Kayıt
4 Kasım 2017
Mesajlar
13
Tepkiler
4
Yaş
33
Üniv
Ankara Gazi Üniversitesi
Servo motor kullanılmadan ve kullanımı sırasında yapılması gereken ayarlamaları için sizlere bir yazı dizisi hazırlıyoruz.


Bir önceki “Servo Motorun Kablo Bağlantılarının Yapılması” adlı yazımızda servo motor kablo bağlantılarında yapılması gerekenleri sizlerle paylaştık. Bu yazımızda servo motor çalışmaya başlamadan yapılması gereken temel işlevleri bir araya getirdik. Temel düzeyde açıklayıcı olmasını amaçladık umarız sizler için faydalı olur.
Servo motor Parametreler için Gösterim

Servo motor parametrenin sayısal bir ayar gerektirip gerektirmediğine bağlı olarak parametrelere yönelik kullanılan iki tür gösterim bulunmaktadır.

say%C4%B1sal-parametreler.png
Servo Motor Parametre Ayarlarını Başlatma

Servo motorun parametre ayarlarını varsayılan ayarlarına geri döndürebilirsiniz. Bu işlev FN009,Fn00A,Fn00B, yardımcı program fonksiyon parametre ayarlarını başlatmaz. Önemli Uyarı: Servo motorda yapılan ayarların etkinleştirilmesi için işlemleri tamamladıktan sonra servo motorun güç kaynağını kapatın ve tekrar yeniden açın.

Hazırlıklar;

Servo motor parametreyi başlamadan önce daima aşağıdaki ayarları kontrol etmelisiniz.

*Parametrelerin yazımı yasaklı olmamalıdır.

*Servo kapalı olmalıdır.
Uygulanabilir Araçlar

uygulanabilir-araclar.png

Aşağıdaki tabloda, parametre ayarlarını ve geçerli araç işlevlerini başlatmak için kullanabileceğiniz araçlar listelenmiştir.
Servo Motor Kontrol Yöntemi Seçimi

Servo motor kontrol cihazının hız kontrolü, pozisyon kontrolü veya tork kontrolü için kullanabilirsiniz.
kontrol-yonetimi.png
Bağlantısı Yapılan Servo Motorun Otomatik Tespit Edilmesi

Döner servo motoru veya doğrusal servo motoru çalıştırmak için servo paketini kullanabilirsiniz. Servo motor kodlayıcısını servo motorda bulunan CN3 konektörüne bağlarsanız, otomatik olarak hangi servo motorun bağlı olduğunu tespit edecektir. Bu nedenle motor tipini ayrıca belirtmenize gerek kalmayacaktır.

/S-ON (Servo ON) Sinyali için Fonksiyon ve Ayarlar

Servo motor çalışmayı etkinleştirmek için /S-ON (Servo ON) sinyali kullanılır.

Seçmiş olduğunuz bölüm, fonksiyon ve ayarlar /S-ON sinyali açıklamaktadır.
/S-ON Sinyali için Gereken Fonksiyonlar
S-on-sinyali.png

1-Servo motoru başlatmak için hız, pozisyon veya tork referansı girmeden önce /S-ON sinyalini girmelisiniz. Referansı girmeden önce servo motoru çalıştırmak için AC güç kaynağında /S-ON sinyalini veya ON düğmesini kullanabilirsiniz.

2-Servo motoru durdurmak isterseniz /S-ON giriş sinyalini kullanmalısınız. Servo motor çalışırken açamazsınız.
Servo Motoru Açık Tutmak ve Servo Motora Sürekli Güç Beslemesi için Gerekli Ayarlar

guc-beslemesi.png

Bu parametreyi servo sürekli açık konumda tutmak için ayarladığınız zaman Servo motor ana devre güç kaynağı açıldığı zaman servo motora da güç sağlanacaktır. Eğer ayarlanmış olan hız, konum ve tork referans giriş değeri varsa servo motor veya makine beklenmedik bir işlem gerçekleştirebilir. Bu nedenle her zaman güvenlik önlemlerini uygulamalısınız. Eğer sıfırlanabilen bir alarm meydana gelirse ve alarm sıfırlandığında işlem devre dışı bırakılır. Bu parametreyi servo motor açık konumda sürekli olarak ayarlarsanız alarm sıfırlandığı zaman servo motor beklenmedik bir şekilde çalışabilir.

Servo Motor Yönü Ayarlama
cws.png

Servo motor çalıştırılmadan önce gerekli ayarlamaların devamını bir sonraki yazımızda inceleyebilirsiniz. Bir sonraki servo motor ayarlar yazımız için takipte kalın :)
 
Yukarı Alt