Sinop Nükleer Santral Projesi

Oğuzhan Mallı

Yetkili Kişi
Genel Yönetici
Kayıt
6 Şubat 2015
Mesajlar
549
Tepkiler
435
Meslek
Nükleer ve Atom Mühendisi
Üniv
MEPhI, KTÜ
İkinci nükleer santralimizin kurulmasına yönelik, 3 Mayıs 2013’te Japonya ile Sinop’ta nükleer santral kurulmasına ilişkin hükümetlerarası anlaşma imzalamış olup, Anlaşma’nın onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun TBMM’de onaylandı ve resmi gazetede yayımlandı. Bundan sonraki süreçte, proje şirketi kurulacak ve Türk tarafı ile proje şirketi arasında Evsahibi Ülke Anlaşması imzalanacaktır.
Sinop nükleer santralinin ilk ünitesinin 2023 yılında, ikinci ünitenin 2024 yılında, üçüncü ünitenin 2027, dördüncü ünitenin 2028 yılında işletmeye alınması hedeflenmektedir.

Akkuyu ve Sinop ile birlikte ülkemizde 8 nükleer reaktör inşa edilmiş olacaktır.

Nükleer santraller sadece elektrik üretim tesisi olmayıp istihdam, insan kaynakları, teknoloji bilgi birikiminin artırılmasının yanı sıra sıkı güvenlik standartlarına göre çalışma kültürünün artırılmasında da önemli katkılar sunmaktadır.

Akkuyu ve Sinop nükleer santral projelerinin inşaatının en yoğun olduğu zamanlarda toplam 20.000 kişi, işletme döneminde 7.000 kişi çalışacaktır. Nükleer santral projelerimizde, nükleer standartlara uygun üretim yapabilecek firmalarımız da yer alacaktır. Ancak bu firmalarımız nükleer standartlara uygun üretim yapması zorunludur.

Sinop Nükleer Santrali ATMEA1 Teknik Özellikler


Gücü1100MWe
Dizayn ömrü60 yıl
İnşaat süresi40 ay
Deneme süresi8 ay
Verimlilik (Efficiency)%36,5
Kapasite faktörü%92
Zenginleştirme% 4,85
Kişi Başı Yıllık Doz0,5 Sv/yıl
Yakıt yükleme döngüsü12 ay – 18 ay (optimum)-24 ay (düşük verimlilik)
Primer Kontrolde Ünitedeki güç değişimi± %5
Primer Kontrolde Güç değişim Hızı%1 Nnom/s
Sekonder Kontrolde Güç değişimi± %10
Yakıt DemetleriKare olarak tasarlanmıştır.
Reaktör kalbine giriş/çıkış sıcaklıkları291/326 oC
[TBODY] [/TBODY]

Atmea 1 reaktörü Japon Mitsubishi Heavy Industry (APWR, Advaced Pressurized Water Reactor) ve Fransız AREVA (EPR, European Pressurized Reactor) firmalarının ortak yapımı 3+ Nesil Basınçlı Su Reaktörüdür (PWR).
Mitsubishi ve Areva 120 den fazla nükleer reaktör inşaat tecrübesine sahiptir. 4 nükleer reaktörün inşaatı sürmektedir. (ABD, İngiltere ve Japonya)
Amerika, Fransa ve Japonya Nükleer Düzenleme Kurumlarının yeterlilik şartlarını sağlamaktadır. Kanada nükleer düzenleme kurumuna Şubat 2011 de başvuru yapılmıştır.

Güvenlik

Koruma kabı Çelik üzerine Sıkıştırılmış Betonun bulunduğu bir yapıdadır. (Pre-stressed Concrete Vessel (PCCV)). Dayanıklılığı, iki taraflı olarak kırılmış soğutucu su hattı kazası, ana buhar hattı kaybı kazası gibi en kötü senaryolar düşünülerek tasarlanmıştır.

Sinop Nükleer Santral Projesi.jpg

Bir kaza durumunda reaktör kalbinin zarar görmesi (erimesi, delinmesi vs.) ve radyoaktif salımın olma olasılığı 2. Nesil reaktörlerden 10 kat daha düşüktür.
Sel baskınlarına, depreme ve uçak çarpmalarına karşı tasarlanmıştır. Standart olarak 0.3 g sarsıntılara göre tasarlanmış olup üst seviyeler göre revize edilebilmektedir.
Koruma Kabı uzun dönem bütünlüğünü koruması için kor tutucu (core catcher) ve pasif hidrojen boşaltımı sistemiyle sağlanmaktadır.
Reaktör kalbi daha az atık çıkarılması ve maksimum termal verim sağlanmasına yönelik olarak tasarlanmıştır. Bu nedenle 2.nesil reaktörlere göre aynı miktarda kurulu güce karşılık %15 daha az atık çıkmaktadır.
2. Nesil reaktörlere göre %10 daha fazla yakıt yakma sağlamakta, dolayısıyla bir o kadar işletme maliyetinde azalma sağlanmaktadır. Son sistem buhar türbini ve ısı eşanjörleri (economizer ile birlikte) bulunmaktadır.
Çalışır durumdayken bakım ve tamiri yapılabilmektedir. (Yedek güvenlik sistemleri hattı sayesinde). Bu durum işletme sırasında girilebilen ve girilemeye“iki-oda” yaklaşımıyla yapılmıştır. İşletme anında girilebilen yerler yeşil olarak gösterilmektedir.

sinop nükleer.png

12 ay ile 24 ay arasında esnek bir yakıt çevrimi süresi vardır. Bu durum daha ekonomik işletilmesini sağlamaktadır. 100% olarak karışık oksit yakıt kullanabilmektedir.
Dakikada %3’lük güç değişimi yapabilmektedir. %100 güç durumunda 3 adet güvenlik sistemleri hattı (train) mevcuttur. Sistemi desteklemek için 1 adet yedek güvenlik sistemleri hattı mevcuttur. Bu sistem Reaktör bakım ve onarımlarında açılmaktadır.
Ani olarak %100 güce dönebilme yeterliliği vardır.
Daha gelişmiş bir dijital gözlem ve kontrol (I&C) ve otomasyon sistemleri mevcuttur.

Kaynak:nukleerakademi.org/nukleer-santral-projeleri/sinop-projesi/
 

emrah.tr

MB Üyesi
Kayıt
8 Ekim 2015
Mesajlar
4
Tepkiler
1
Yaş
34
Merak ettim 8 aylık deneme süresi sanırım tesis faal haldeyken çalışması.Deneme süresince başarısız olursa hatalar mı düzeltiliyor ve herhangi bir başarısızlığın zararı var mı çevreye ve insanlara?

İkinci olarak ömrü tamamlanan nükleer reaktörler ne yapılıyor?

Konu için teşekkürler çok güzel olmuş.
 
Yukarı Alt