Statik yük altında şekil değiştirme hızı hakkında

orkuneng

MB Üyesi
Kayıt
7 Temmuz 2020
Mesajlar
3
Tepkiler
2
Yaş
45
Meslek
Makine Mühendisi
Üniv
Marmara Üniversitesi
Merhaba arkadaşlar,
Benim iş yerinde çözmek istediğim bir konu var. Cevap işime çok yarayacak.
Ben statik yük altında bulunan ürünler tasarlıyorum. Mekanik tasarım mühendisiyim.
Benim çalıştığım tasarımların en basitini ekledim.
Sac parçalardan imal bir akü rafı ürünü bu. Detaylarını çizmedim. Bu raf ürünü dört dikmeli (kolon da diyebiliriz) ve üç raflı bir ürün olsun.Her bir raf ta 50'şer kg yük taşısın. Bu kütüphane bu yükleri belirlenebilecek bir deformasyon aralığından kaç sene taşıyabilir? Ya da şu kadar sene ne kadar deforme olur bilgisine nasıl ulaşabiliriz?
Şekil değiştirme hızı diye araştırdım ama tam olarak ne aramam gerektiğini çıkaramadım. Genelde plastik şekil değiştirme hızı denildiğinde şekil veren kalıp-makinenin hızı anlatılıyor. Ama ben statik yük altında ne kadar deforme olur onu öğrenmek istiyorum.
Lineer statik simülasyonlar yapabiliyorum ama onlar zamandan bağımsız işlem görüyorlar. Benim işim zamanla...Dinamik analizler de tam olarak çözmez diye düşündüm. O tam olarak belirlenen çözüm süresi içerisindeki bilgileri sağlıyor. Yorulma da işimi görmüyor, çünkü o da tekrarlı yükler altında, yükün kaldırılıp tekrar uygulanması süreçlerini içeriyor. Oradaki çevrim sayısı bana uymaz, çünkü tasarım sürekli yük altında...
Yardımcı olabileceklere şimdiden teşekkürler...
İyi çalışmalar,
 

Dosyalar

birx

MB Üyesi
Kayıt
10 Haziran 2018
Mesajlar
118
Tepkiler
47
Meslek
Makine Mühendisi
Üniv
BU
Zaman mukavemeti,wöhler eğri ve sürekli mukavemet (smith diyagramı) konusuna bak, aynı malzemenin bir çok wöhler eğrisi olur...smithte statik,titreşimli,değişken zorlanmadaki muk,değer.görebilirsin..

Ayrıca sıcaklığında etkisi olur, sürünme konusuna bak, t sıcaklığında xxx saat sonra %1 kalıcı uzama olur .....gibi malzemeden malzemeye değişen etkilerde vardır.

Sıcaklığın sabit olacağını düşünürsen, ilk yazdığım konulara bakmalısın.1930 lu yıllarda yapılan çelik binalar halen ayakta......sizin raflar 100yıllık mı planlanıyor ? :)
 
Konu sahibi
Konu sahibi
O

orkuneng

MB Üyesi
Kayıt
7 Temmuz 2020
Mesajlar
3
Tepkiler
2
Yaş
45
Meslek
Makine Mühendisi
Üniv
Marmara Üniversitesi
Merhaba,
Cevap için teşekkürler.
Smith diyagramını inceleyeceğim, galiba o yardımcı olacak.
 
Yukarı Alt