TOFAŞ A.Ş. Yaz Stajı Nasıl Geçti?

Bilgisayarcı

MB Üyesi
Kayıt
1 Ocak 2016
Mesajlar
6
Tepkiler
4
Yaş
26
Üniv
Karadeniz Teknik Üniversitesi
Ben staja başlamadan önce bu konu hakkında hiçbir kaynak bulamadım bu yüzden staj bittikten sonra kendim yazmak istedim. Yazının genel konusu adı geçen şirkette yapılan stajın nasıl geçtiği, öğrenilenler hakkında olacak.
TOFAŞ stajınız başlamadan önce sizden gerçekten yüklü miktarda belge istiyor. Bunlardan çoğu e-devletten çıkmakla beraber okulunuzdan almanız gereken 1-2 belge var. Tabii bir de sağlık raporu,kan örnekleri falan isteniyor, açıkçası bu kadar detayın ne için alındığını bilmiyorum. Ne ise belge işlemlerinizi tamamladıysanız, staja başlamaya hazırsınız. İlk gün saat 09:00'da TOFAŞ'ın Osmangazi/Bursa'daki devasa kampüsüne giriyorsunuz.(Kampüs yaklaşık 1.000.000 m2 imiş kaybolmanız oldukça olası) İlk gün İK'cı arkadaşların sunumu ile başlıyor, kendileri çok güleryüzlü insanlardı, anmış olalım. Daha sonra fabrika ile ilgili bilgilerin verildiği sunum, iş güvenliği ile alakalı sunum,bilgi güvenliği ile alakalı sunumlar izliyor. Bu sunumlar 15:00'e kadar devam etti diyebilirim. Daha sonra fabrikanın çeşitli bölümlerinde çalışmak üzere dağıtılıyor, size yardımcı olacak mentorlerinizle tanıştırılıyorsunuz. Ben Bilgi ve İletişim Teknolojileri Direktörlüğü'nde çalışan bir iş analisti ile tanıştırıldım.
Daha sonra artık bölümlerinize gidiyorsunuz. Yerini iyi belleyin, yoksa kaybolma olasılığınız çok yüksek :). Daha sonra personel kartınız olarak geçecek,puantaj makinelerine basacağınız kartları ediniyorsunuz.(Puantaj işe geldiğinizde ve çıktığınızda okuttuğunuz maaşınızın o şekilde hesaplandığı bir sistem) İlk gün bu şekilde bitiyor diyebilirim. Stajın geri kalanında bulunduğunuz departmanda ne kadar etkinseniz o kadar çok şey öğreniyorsunuz.Tabii stajın kısa olması, sizin çok fazla mesleki anlamda bir şey yapmanızı engelleyecektir ama TOFAŞ'ta çalışan herkes çok yardımsever insanlar. Soru sormaktan çekinmezseniz stajdan memnun olarak ayrılacağınızı söyleyebilirim. Daha önce hiçbir şirkette çalışmadım,dolayısıyla herhangi bir kıyaslama yapamayacağım ama TOFAŞ çok kurumsal bir şirket. Herkes işini gerektirdiği şekilde ciddiyetle yapıyor. Aklınıza takılan sorunuz varsa imzamdaki bana ulaşabilirsiniz.

Meslektaşlarıma da mesleki olarak neler yaptığımı kısa bir şekilde anlatayım.
Belli bir aşamaya gelmiş bir projede görev aldım. Proje tanımı 5-6 kişilik bir takımın lideri olan kişinin hesabı ile giriş yapıp altındaki kişileri değerlendirdiği bir web uygulaması oluşturmak idi. Web uygulaması verileri TOFAŞ'ın SAP uygulamasından çekiyor. Bunun için SAP için özelleştirilmiş bir dil olan "abap" kullanılıyormuş. Web uygulamasının front end'i html-css,back endi "javascript" ile yazılıyormuş. Bu uygulama biz gelmeden önce belli bir aşamaya gelmişti biz staj süremiz boyunca belli kısımlarında görev aldık ve proje bizim stajımız bitmeden nihayete erdi ve çok güzel oldu. Mesleki olarak çok şey öğrenmiş olmakla beraber kurumsal bir şirkette IT uygulamalarının nasıl olduğu hakkında da çok şey öğrendim. Fabrika içi ilişkiler daha doğrusu insan içi ilişkilerin de yaptığınız iş kadar önemli olduğunu kavramış oldum.
PDGWp6.jpg
 
Yukarı Alt