Trisodyum sitrat

kimyaborsasi

MB Üyesi
Kayıt
5 Eylül 2017
Mesajlar
3
Tepkiler
0
Yaş
42
Genel Bilgi

Kimyasal formülü Na3PO4 olan beyaz granül veya kristal yapıda toz halinde bulunan biir inorganik bileşiktir. Kısaca tsp olarak bilinir ve Na3PO4. n ( H2O) şeklinde hidratları formunda da bulunabilmektedir.Suda çözünürlüğü yüksektir, içerdiği fosfattan dolayı sulu çözeltisini alkali yapar. İçme sularında da çözünmüş halde bulunmaktadır.


Üretim ve Reaksiyonları

Sodyum karbonat ile, sodyum hidroksitler kullanılarak fosforik asit nötralizasyonu ile üretilmektedir.

Na2CO3+ H3PO4 → Na2HPO4 + CO2 + H2O
Na2HPO4 + NaOH → Na3PO4 + H2O

Ticari olarak, US'de madenden üretilen fosforik asitten üretilebilmektedir.


Kullanım Alanları
Su

Bu sektörde kireç önleme ve su yumuşatmak amaçlı kullanılmaktadır.

Gıda
E 339 kodu ile gıda sektöründe ph kontrolü, sitrik asit ile birlikte ekşilik düzenleyici,peynir üretiminde tamponlayıcı ve emülsiyon yapıcı olarak,şekerin ağartılması,gıdada mayalanma gibi işlemlerde kullanılmaktadır.

Boya
Boyama için uygun yüzeyleri hazırlamakta kullanılan temizleyici ve yağ giderici ajan olarak kullanılmaktadır.Ayrıca boya gidericilerin çoğunda bulunan waksı uzaklaştırmak için TSP kullanılabilmektedir.

Diğer
Ph değeri ayarlayıcısı,hayvanların beslenmesi için tamamlayıcı,emülsifiyer,fotoğraf geliştiriciler,buhar kazanı pul-kabuk uzaklaştırılması,kalınlaştırıcı ajan ve ayırma ajanı (metal kompleksleştirici),et yüzeyi üzerinde fosfat oluşumunu engellemek gibi birçok şeyde kullanımı bulunmaktadır.
 
Yukarı Alt