Tübitak kabul etti de yapmadık mı!

TÜBİTAK'ı Girişimci Desteklerinde Başarılı Buluyor musunuz?


  • Seçmen sayısı
    11

Furkan Gümüş

Makine Yüksek Mühendisi
Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
8 Şubat 2015
Mesajlar
146
Tepkiler
213
Meslek
Makine Yüksek Mühendisi
Üniv
KTÜ, Marmara Üniversitesi
Glassose.jpg

Yakın arkadaşının geçirdiği kazada boyundan aldığı darbe sonrası felç geçirmesinin ardından, arkadaşının bilgisayar kullanabilmesi için geliştirdiği, kafa hareketleriyle kullanılabilen mouse projesi Glassouse, engellilerin ellerini kullanmadan, kafa hareketleri ile bilgisayar kullanmalarını sağlıyor.

26 Yaşındaki Mehmet Türker çok yakın bir arkadaşının geçirdiği kaza sonrası felç olmasıyla araştırmalara başladı. İlk etapta felç olan arkadaşının bilgisayar ve diğer smart cihazları kullanabilmesi için mevcut tasarım ve cihazları araştıran Türker piyasadaki ürünlerin çok pahalı olması ve tam anlamıyla istediği gereksinimleri karşılamaması sebebiyle cihazı kendisi tasarladı. Tasarladığı cihazın üretilebilmesi için TÜBİTAK’ a başvuran Türker’in projesi reddedildi. TÜBİTAK tarafından red cevabı aşan Türker pes etmedi ve İngiltere’de düzenlenen Buluşlar Zirvesine katıldı. Yirmi ülkeden yüzlerce proje arasında Glassouse projesiyle birinci olan Türker birincilik ödülünü aldıktan sonra projenin seri üretimini yapmak üzere Çin’li teknoloji firmalarından teklif aldı. Aldığı tekliflere olumlu yanıt veren Türker’in Glassouse adlı projesi Türk patent ve Çin menşeili olarak üretilmeye başlandı.

Sadece kafa hareketlerini sağlayabilen felçli hastaların akıllı telefon, smart uygulamalar ve bilgisayar kullanmasına imkan sağlayan Glassouse adlı cihaz gözlük gibi başa takılan bir gövde ve tıklamaları yapmak için ağıza alınan silikon bir parçadan oluşuyor. Dokuz noktadan kafa hareketlerini algılayan ve kafa hareketlerini hiç bir şekilde kaçırmayan cihaz smart uygulamalara bağlı cihazların da kullanulmasına imkan sağlıyor.

Türk mucitler tarafından tasarlanan ve patenti alınan fakat finansman sağlanamadığı ve TÜBİTAK tarafından gerekli yeterliliğe sahip olmadığı belirtilen projelerin Avrupa ülkeleri tarafından sahiplenilmesi üzücü bir durum. Ayrıca bu ürünleri Türk vatandaşlarının yurt dışından getirebilmek için ÖTV ve Gümrük vergisi ödemesi Türk bilim insanları ve proje geliştiricilerinin haklı tepkisini çekiyor.

Seslerini duyurmak isteyen geliştiriciler, bu tür olayların son bulmasını ve projelerinin Türkiye’de üretilip dünya pazarına açılmasını istiyor.
 

firzen

MB Üyesi
Kayıt
19 Aralık 2018
Mesajlar
71
Tepkiler
4
Yaş
33
Meslek
Bİlgisayar mühendisi
Üniv
namık kemal üniversitesi
Proje harika.
 
Yukarı Alt