TÜMOSAN Yeni Nesil Dizel Motoru Geliştirdi

Andromeda

Uzaylı...
MB Üyesi
Kayıt
10 Şubat 2015
Mesajlar
63
Tepkiler
52
Yaş
110
Meslek
Bilgisayar Mühendisi
Üniv
ODTU
TÜMOSAN, %100 yerli sermayeli bir Türk markası olarak, Türk Mühendisinin ve Türk sanayisinin gücünü, yeni tasarımı dizel motoru ile göstererek, Türk halkına, bu anlamdaki ilk yerli dizel motorunu hediye ediyor. TÜBİTAK desteği ile 2012 yılında başlatılan “YENİ NESİL DİZEL MOTOR GELİŞTİRİLMESİ” projesi çerçevesinde, 155 Beygir Gücünden 1000 Beygir Gücüne kadar olacak olan ailenin ilk iki üyesi, 4 Silindirli 4.5 Litre ve 6 Silindirli 6,8 Litre motorlarının ateşlemesi TÜMOSAN Konya Fabrikası’nda gerçekleştirildi. Test, Validasyon ve Kalibrasyon süreci devam eden bu motorların yanında seri üretim hazırlıklarını da sürdüren TÜMOSAN, Sıralı 5.2 ve 7.8 Litre motor modellerinin tasarımına kendi bünyesindeki Türk mühendisleri ile devam ediyor.
TÜMOSAN, motor üretimindeki 40 yılı aşkın tecrübesi ile 45-185 BG aralığındaki dizel motor üretimine devam ederken dünyada dizel motor teknolojilerindeki gelişmeler ile firma ve ülkemizin ihtiyaçlarını da dikkate alarak 2012 yılında TÜBİTAK destekli “YENİ NESİL DİZEL MOTOR GELİŞTİRME” projesini başlatmıştır. Proje ile dünyada dizel motorlarda kullanılan en son teknoloji olan ,yüksek basınçlı püskürtme-yanma teknolojisine (Common Rail), yüksek basınç artış oranlı turboşarj ünitesine ve milli olarak geliştirilecek elektronik kontrol ünitesine sahip 155 Beygir gücünden 1000 Beygir gücüne kadar geniş bir yelpazede, modern bir motor ailesi oluşturma hedeflenmiştir.Proje başarı ile tamamlanarak sıralı 4 silindirli 4.5 Litre ve 6 silindirli 6.8 litre yeni tasarım motorunun prototipinin imalatı ve ilk ateşlemesi 2016 yılında başarı ile gerçekleştirmiştir.
Tumosan yerli motor.jpg


Motor ailesinin 4 ve 6 silindirli ilk iki üyesinin performans ve kalibrasyon çalışmaları devam ederken, 4 silindirli 5.2 Litre ve 6 silindirli 7.8 Litre versiyonlarının tasarım ve analiz çalışmalarını da Türk mühendisleri ile devam ettirmektedir. Projenin devamında sıralı 6 silindir 9 Litre ile V tipi 8 ve 10 silindirli dizel motorlarla 450-1000 BG aralığında ticari ve askeri ihtiyaçlara cevap verecek ürünlere ilişkin çalışmalar başlatılacaktır. Yeni motor ailesi ile dizel motor teknolojisi anlamında Türkiye, dünyadaki diğer dizel motor teknolojisine sahip ülkelerle arasındaki rekabetçi bir seviyeye gelecektir. İstanbul Topkapı Ar-Ge kompleksinde ekibinin çoğunluğunu doktora ve yüksek lisans seviyesindeki mühendislerden oluşan genç kadrosu ile ülkemizdeki pek çok ilki başarmış olan TÜMOSAN, yeni geliştirdiği motorlarla ve diğer projelerle ülkemizin sanayisinin sınırlarını zorlayarak, gelişmesine alan açan, motor gibi kritik bir konuda ülkemizin dışa bağımlılığını azaltan bir amaç üstlenmiştir. Yerli imkânlarla Konya fabrikasında sürdürdüğü Traktör ve Motor imalatı, yaptığı Ar-Ge çalışmaları ve bu ülkenin işçi ve mühendisinin gücü ile TÜMOSAN, yıllardır, ülkemize gelen yabancı kaynaklı üreticiler karşısındaki büyümesini artırarak devam ettirmektedir. Bu anlamda, yurdumuzun tarıma dayalı ekonomisinin ve motora ihtiyaç duyan; denizcilik, jeneratör ve otomotiv gibi sektörlerinin yurt dışı bağımlılığını azaltma ve bağımlı olduğumuz teknolojileri ithal eden konumdan, ihraç eden konuma getirmeyi hedeflemektedir.

Kaynak: tumosan.com.tr
 
Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Yukarı Alt