Vestel'den İnsansız Hava Aracı Karayel

Oğuzhan Mallı

Yetkili Kişi
Genel Yönetici
Kayıt
6 Şubat 2015
Mesajlar
549
Tepkiler
435
Meslek
Nükleer ve Atom Mühendisi
Üniv
MEPhI, KTÜ
Türkiye teknoloji devi Vestel, Türk Silahlı Kuvvetleri için insansız hava aracı Karayel'i geliştirdiğini duyurdu.


Vestel Savunma, Karayel insansız hava aracı ile büyük bir başarıya imza attı. Karayel için en önemli aşama olan “faydalı yük” testini başarılı bir şekilde geçti. Bundan böyle TSK envanterine girmeye hazır ilk taktik İHA olarak Türk Savunma ve Havacılık Sanayi’nin gururu oldu.


Vestel Karayel projesi tamamen vestel kendi sermayesi ile yapılan, dışarıdan hiçbir katkı bulunulmadan geliştirilmiş bir İHA projesidir.
Vestel\'den İnsansız Hava Aracı Karayel.jpg
Karayel Kamera Sistemi (Faydalı yük) Özellikleri

Karayel yerden 22 bin fit yüksekliğe çıkabilmektedir. 550 kg kalkış ağırlığına sahip ve 70 kg faydalı yük taşıyabilmektedir. Faydalı yük derken; uçak çeşitli uçuş ekipmanları, yönlendirme ekipmanları, hedefleme, hedef alma sistemlerine sahiptir, bunların dışında olan ekipmanlara faydalı yük denir.

Karayel gelişmiş bir optik göze sahiptir. Bu optik göz gece görüş yeteneklerine sahip aynı zamanda geceleri ve gündüzleri 50x optik yakınlaştırma yapabiliyor. Aynı zamanda güdüm sistemlerine de sahip olan karayel çok uzakta bulunan bir hedefi lazer ile işaretleyip, topçu birlikleri veya diğer uçaklar gönderdikleri lazer güdümlü mühimmatlar ile doğrudan hedefin bulunduğu alana nokta atışı yapabilmektedirler.


Ayrıca karayel çok geliştirilmiş bir yer istasyonuna sahiptir. Yer istasyonunda 3 tane bilgisayar bulunmaktadır; bunlardan bir tanesi uçağı kontrol eden kişiye ait, bir diğeri üstündeki optiği kontrol eden kişiye, diğer bilgisayar ise görev komutanına aittir. Görev komutanı bu iki kişi arasında oturup diğer iki kişiyi takip ederek gerekli bilgileri alır, uçağın ne yöne uçurulması gerektiğini, hangi bölgelerin taranacağı, hangi hedeflerin seçilmesi gerektiği, istihbarat durumunda hangi bölgelerin fotoğrafları çekileceği gibi bilgileri takip ederek diğer iki memuru yönlendirir.

Diğer Özellikler;
Lazer Mesafe Ölçer
Lazer Hedef Güdümleyici
Lazer İşretleyici


Vestel Karayel Test Uçuşu

 
Yukarı Alt