Yataktan çıkmayana haftalık 1.200 Dolar

Oğuzhan Mallı

Yetkili Kişi
Genel Yönetici
Kayıt
6 Şubat 2015
Mesajlar
549
Tepkiler
435
Meslek
Nükleer ve Atom Mühendisi
Üniv
MEPhI, KTÜ
Uzay araştırma birimi NASA’nın “Yatakta Dinlenme Çalışmaları” adındaki yeni projesi, 70 gün aralıksız yataktan kalkmayacak gönüllüler arıyor.

NASA’nın belirlemiş olduğu bu süre zarfında fiziksel hareket oranı ciddi şekilde kaybolacak gönüllüler, yattıkları yerde kitap okuyabilecek, Skype’tan görüşme yapabilecek, oyun oynayabilecek ve akıllı telefonlarıyla bilgisayarlarını kullanabilecekler. Yani yatarken yapılabilecek her şeyi yapma izni olan gönüllüler, bunun karşılığında haftalık 1200 dolar kazanacaklar.
Yatan gönüllüler üzerinde yapılacak deneyler, uzatılmış uzay yolculukları sırasında astronotların sağlık ve güvenliğini sağlamak için çeşitli yollar bulmayı amaçlıyor.Yer çekimsiz ortamda seyahati baş aşağı uzanma ile taklit etmek de oldukça iyi bir yöntem. Nihayetinde yer çekimi olmadığı zaman kaslara binen yük de sıfıra iniyor. Böylece uzay yolculuğu sırasında vücutta meydana gelen değişimler gayet iyi bir şekilde gözlenebiliyor. Çalışma sonucunda NASA’nın tamamlamayı umduğu üç ana görev bulunuyor:

1) Bireyin uzayda değişen psikolojisinin belirli görevleri nasıl etkilediğini görmek.
2) Belirli bir görevi gerçekleştirme yeteneğine psikolojik durumun ne denli etki ettiğini görmek.
3) Bu psikolojik durumların sebep olabileceği sağlık sorunlarına karşı ne tür önlemler alınabileceğini belirlemek.

Araştırmada iki farklı çalışma grubu yer alacak: egzersiz yapanlar ve yapmayanlar.
Habertürk'ün haberine göre, egzersiz yapan grup, yatar halde çalışabilmelerini sağlayan özel ekipmanlar ile birlikte egzersiz yapacaklar. Yapmayan grup ise sadece yatacak.

YATAKTAN KALKMAK KESİNLİKLE YASAK

Egzersiz yapmayan grup için tüm proje toplamda 97 gün sürerken, yapan grup için 105 gün sürecek. Egzersiz yapmayan grup için ilk 13, yapan grup için de ilk 21 gün içerisinde, NASA’nın tesisi içerisinde yataktan kalkıp hareket etmek mümkün olacak. Ancak bu süreç bittikten sonra, 70 gün boyunca ayakta durulmasını gerektiren birkaç test haricinde deneklerin yatağından kalkması yasak olacak.
Süreç boyunca çeşitli deneyler de gönüllüler üzerinde uygulanacak. Kemik, kas ve kalp testleri ile dolaşım ve sinir sistemine yönelik testler yapılacak ve beslenme durumu ile vücudun enfeksiyonlara karşı savaşma kapasitesi de sürekli ölçülecek.70 gün boyunca yattığınız yerden hiç kalkmadan bilim insanlarının üzerinizde deneyler yapması karşılığında 18 bin dolar almaya değip değmeyeceğine ise siz karar vereceksiniz.

İki ayı yataktan kalkmadan geçirmek bir noktadan sonra işkence hâlini alacak olsa da, yattığınız süre boyunca insanlığın faydası ve uzay çalışmaları adına büyük bir fedakarlık yaptığınızı düşünerek içinizi rahatlatmanız da mümkün.
Kaynaklar
CNN TÜRK
 

Volkan Ünal

Yetkili Kişi
Moderatör
Kayıt
18 Şubat 2015
Mesajlar
141
Tepkiler
87
Meslek
Öğrenci
Çok fazla tehlikeli , illa ki böyle bir çalışmanın faydası olacaktır.Ancak orada çalışan bir bilim insanın kendisinin denek olarak kullanılmasına izin vermiyorsa ve dışardan alım yapılıyorsa. kazanılan 18.000 hastane köşelerinde heba olabilir.
 

Ertan Şahin

MB Üyesi
Kayıt
28 Şubat 2015
Mesajlar
8
Tepkiler
3
Yaş
24
Yattıın yerden para kazanmak deyimi gerçek oluyor yani :D | Ama işin diğer ucuna baktığımız zaman 70 günlük yatışın ardından geri ayağa kalkmak çok zor bir kere oraya giden kendi sağlığından da bir nevi feragat etmeli
 

Serkan Yazak

Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
3 Mart 2015
Mesajlar
70
Tepkiler
63
Meslek
Makine Mühendisligi
Hastane köselerinde sadece parasi heba olsa yine iyi. Uzun süreli yatislarda toplardamar tikanikligi oldugunu ve bunun da ani ölümle sonuclanabilecegini duymustum. Zaten isin ucunda ölüm riski olmasa denek bulmak icin bu kadar ugrasmazlardi bence.
 
Yukarı Alt