Bilgisayar Mühendisliği - Yazılım Mühendisliği Farkları/Ortak yönleri

Çağla Kürekçi

MB Üyesi
Kayıt
31 Ekim 2016
Mesajlar
11
Tepkiler
4
Meslek
Bilgisayar Mühendisi
Üniv
Fırat Üniversitesi
Değerli Mühendis Beyin Okuyucuları,

Bu yazımda sizlere Bilgisayar Mühendisliği ve Yazılım Mühendisliği arasındaki farkları aktarmak istiyorum. Uzun zamandır sosyal medya hesaplarım üzerinden bu bölümler arasında kalan, üniversite adaylarından mesajlar alıyorum. Mühendis Beyinler Forumdan daha önceki yazıma denk gelerek, merak eden güzel üniversite adayı arkadaşlarımızın isteğini yerine getirmiş olma temennisindeyim.


Öncelikle bölümlere küçük bir değinelim;

1. Bilgisayar Mühendisliği nedir?

Bilgisayar mühendisliği, bilgisayar biliminin ve elektrik mühendisliğinin birleşiminden oluşmaktadır. Algoritmik süreçlerin uygulanmasını içeren bir mühendislik dalıdır. Bu bölümdeki öğrenciler bellek, mikroişlemciler ve bilgisayar donanımları hakkında yetiştirilirler. Devrelerde voltaj, akım, kapasitör, direnç ve elektrik devre teorileri hakkında bilgilendirileceklerdir. Temel olarak algoritma, yazılım ve programlamayla ilgilenirler. Bu bölüm daha çok sistem tasarlanması, geliştirilmesi ve sistemin beklenen şekilde işlenebilmesi için yazılımın donanımla harmanlanması hedef alınır. Sizler bu bölümden mezun olduğunuzda yazılım, donanım, network, bilgi güvenliği, gömülü sistemler vs. alanlarına yönelebilirsiniz.

Peki Bilgisayar Mühendisleri de yazılımla ilgileniyorsa, Yazılım Mühendisleri ne yapıyor dediğinizi duyar gibiyim. Öyleyse yazımızı okumaya devam ediyoruz.

2. Yazılım Mühendisliği nedir?

Ana amacı yazılım sistemlerinin oluşturulması, yazılımın geliştirilmesi ve sürdürülmesidir. Kullanıcıların ihtiyaçları belirlenerek bu doğrultuda yazılımı oluşturmak, tasarım ve yapısının incelenmesinde uğraş gösterirler. İhtiyaca göre karar verilen programlama dilini kullanarak bir yazılım ortaya koyarlar. Yaygın olarak, son kullanıcı odaklı çalışmalar gerçekleştirirler. Gerekli durumlarda varolan yazılım üzerinde son kullanıcı ihtiyaçlarını çözümlemek üzere iyileştirirler.

Peki net bir şekilde farklara değinecek olursak;

  1. Bilgisayar Mühendisliği hem yazılım hem donanımla ilgilenirken, Yazılım Mühendisliği genel olarak yazılımla ilgilenir.
  2. Yazılım Mühendisliği donanımla daha az ilgilidir. Bilgisayar Mühendisliğine göre, yazılımın gelişme sürecine daha çok vurgu yaparlar.
  3. Bilgisayar Mühendisliği eğitiminde ağ, programlama, güvenlik, donanım, devre, sinyal ve sistemler üzerine yoğunlaşılır. Yazılım Mühendisliğinde ise, yazılıma daha çok odaklanabilirsiniz.
  4. Her iki meslek grubu da ortak bir veya birden fazla payda da buluşabilir. Kariyer hedefleri geniş bir alana yayılmış durumdadır. Bu da demek oluyor ki, Bilgisayar Mühendisi ve Yazılım Mühendisi aynı işleri kariyer hedeflerine göre yapabilirler.

-Siz hangi mühendislik dalına daha yatkınsınız?
-Hangisini en iyi şekilde icra edebilirsiniz?
-Sizi mutlu eden ve heyecanlandıran dal hangisi?
-Alınacak eğitimler göz önüne alındığında hangisi daha çok ilginizi çekiyor?


Bu ve buna benzer sorulara cevap verdiğiniz zaman, hangi bölümü seçmeliyim sorusuna da cevap vermiş olacaksınız değerli aday arkadaşlarım.

Sorularınızı, düşünce veya yorumlarınızı bekliyorum.

İyi Çalışmalar Dilerim!
 
Yukarı Alt