boğulma tehlikesini en aza indiren bir robot

Byrm38

MB Üyesi
Kayıt
10 Mayıs 2017
Mesajlar
5
Tepkiler
0
Yaş
29
Üniv
erciyes üniversitesi
Öncelikle herkez havaların ısınması ile birlikte tatile gitmek isteyecektir.Tatilde ise denize havuza girmek istenilecektir muhakkak.diyelim bir talihsizlik oldu denizde yüzerken ayağınıza veya bacak kaslarınıza kramp girdi diyelim veya yüzmeyi bilmiyorsunuz bi anda panikleyip batmaya başladınız.o anda denizde sürekli nöbet tutan insanların yüzme sınırınının bölgesinde bulununan robot sürekli insanların hareketlerini algılayan bir sensörü olacak boğulma esnasındaki insanların nasıl hareket ettiğini robota tanıtıp boğulmak üzere olan insanların hareketlerini algılayarak cankurtarana acil sinyal yolluycak acil sinyal iletildiğinde duyulacak şekilde alarm çalacak ve müdahaleler daha erken ve sağlıklı olacaktır.Günümüz teknolojisi ile yapılabilecek bir robot olduğunu tahmin ediyorum..
 

Matrix

MB Üyesi
Kayıt
26 Kasım 2016
Mesajlar
27
Tepkiler
13
Yaş
49
Selamlar,,

Havuz için mi deniz için mi ? Oyun oynayan insanları nasıl ayırt edebilir :) aaa boy veriyor , yok canım boğuluyor , yok yok boğulmuyor dikkat çekmek için yapıyor. gerçekten bu ayrımı yaptırmak biraz zor olur hele ki bizim ülkemiz de. Maliyet ve uygulama alanlarına yaygınlaşması filan girmiyorum bile..
Yinede harika bir fikir.
Hayat kurtarmayı düşününce belki bileklik olabilir.
Nabzı ölçen , panik veya tehlike anında artan nabzı sinyal olarak tablet üzerinde konumunu gösterecek şekilde can kurtaranı uyaran şeklinde..
 
Konu sahibi
Konu sahibi
Byrm38

Byrm38

MB Üyesi
Kayıt
10 Mayıs 2017
Mesajlar
5
Tepkiler
0
Yaş
29
Üniv
erciyes üniversitesi
Bilekliği daha önce düşündüm.ama robota boğulan bir kişinin nasıl hareket ettiğini algılayacak bir sensör yüklenecek zaten öle her harekette sinyal yollarsa olmaz o yüzden dedim zaten günümüz teknolojisi ile mümkün olacağını düşündüm.mesela cep telefonlarında göz hareketlerine göre açıklıp kapanıo yani takip sistemi de koyulabilir bu robota ama bilekliği düşündüm insan boğulma esnasında bileklik aklına gelmeyecektir bileklikte hatta düğme olsa boğulma tehlikesinde bilekliğe bassa die ama fikirden fikir çıkar bu sistemi çok yapmayı istiyorum.düşünceniz için teşekkür ederim

Ha bu arada deniz içinde olur havuz içinde olur :)
 

Matrix

MB Üyesi
Kayıt
26 Kasım 2016
Mesajlar
27
Tepkiler
13
Yaş
49
Selam,

Deniz ve havuzun alan ve insan kapasiteleri farklı o yüzden. Havuzda en azından su altında 40 saniye hareketsiz beden tespiti yapacak sensörler veya kurgulayacağın analiz teknikleri ile boğulma vakasını tespit etmek kolay
Ancak açık deniz veya sahillerde hem alanı , hem insan yoğunluğunu belirli hareketlere odaklanarak algılayıp yorumlayacak sistem pek ucuz ve yaygın olarak kullanılabilir gelmiyor. Kısaca robotun konumu yüksek bir noktada olmalı gibi geliyor. Ne kadar bir alanı etkili tarayıp kullanabilir. !?
Belkide robotun su altında balık sonarı gibi tüm sudaki kişileri nesneleri anlık işleyecek , su seviyesi altında kişinin pozisyonu ve hareketini mi yorumlayacak ? Çalışma prensibini veya aklınızdan geçenleri tam olarak belirtmediğiniz için varsayımsal mantık yürütüyorum.

Bileklikte buton yok.
Esnek bir bant gibi düşünün bileğini sarıyor nabzını sürekli 5-10sn de bir ölçüyor. ( Hatta kendini güneş ilede şarj edebiliyor filan gibi )
Normal efor değerlerinin üzerine çıktığı an sudaki yerini navigasyon gibi eldeki tablete iz düşümü olarak veya konum şeklinde veriyor.
Tıpkı evcil hayvanlara uzaklaştığında yerini gösteren çip takılması gibi. Veya bluetoote özellikli anahtarlık gibi belirli bir mesafe içindeki bulamadığınız anahtarınızı bulmak için cep telefonunda arama yapmak gibi veya ıslık çalmak , seslenmek gibi.. anahtarlığa takılı cihaz tepki verip ötüyor veya ışık yayması ile bulmak gibi.
Bunu kalp krizi riski taşıyanlar içinde satabilirsin. Alzheimer hastaları içinde , .pet shop içinde ...
Kısaca yazılım donanımı basit , üretim maliyeti düşük , piyasadaki örnek sistemler gibi basit etkili
Giyilebilir teknolojiye de uyarlayabilirsin filan...
 

Mücahit Arslan

Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
13 Ekim 2016
Mesajlar
244
Tepkiler
99
Meslek
Yüksek Teknoloji Ar-Ge Mühendisi
Üniv
Staffordshire University
Bahsettiğiniz bilekliğin çok üst modelleri özellikle yaşlı,obsesif, panik atak sahibi ve/veya alzheimer hastaları için piyasada mevcut. Güneş enerjisi ile kendini sürekli şarj edip belli arayüzlere URL aracılığı ile devamlı takip sinyali gönderiyor. Bu sinyallere nabız kontrol, terleme miktarının ölçümü, yüksek desibelde çığlık sesi, devamlı öksürük algılama gibi parametreler de dahil.
Fakat başlığınızı görünce benim de aklıma direkt olarak bileklik ile takip geldi. Sensörler çok komplike yorum algoritması olan cihazlar değillerdir. Sensörün tipine göre, anlık kareler üzerinde matching, anlık ağırlıklar üzerinde matching, dalga boyu, frekans, faz gibi parametreler üzerinde ise shift tekniği ile çalışırlar. Boğulan her kişinin panik anındaki davranışı aynı olmayacağından milyonlarca parametreyi robota tane tane işlemek gerekir. Çünkü yukarıda birkaç tanesini özet olarak verdiğim algılama parametrelerinin her biri belli bir senaryoya göre dizayn edilir. Genele açık ölçüm parametreleri değildir.
Bunun yerine kendini güneş enerjisi ile devamlı olarak şarj edebilen bir drone suyun içerisindeki bir kişiden sürekli dalga ile veri alsa ve bu kişiye ait nabzı, belli bir zaman dilimindeki (örneğin 10 saniye) hareket miktarını ölçse (çünkü panikleyen kişi suda normal şartlarda yüzen bir kişiden çok daha fazla hareket yapar) ve aynı zamanda kişinin 0 noktasının ne kadar aşağısına batıp çıktığını değerlendirse gayet isabetli kararlar alabilir. Daha sonra GPS üzerinden bu kişinin konumunu direkt olarak ilgili birime gönderebilir. Veya ortalama güçte bir lazer kaynağı ile Red Light üreterek kişinin noktasal konumunu ilgililere gösterebilir.

Bu drone geniş olan C bandı üzerinde çalışacağı için aynı anda onlarca kişiye ait veri takibi yapıp eş zamanlı olarak bu kişilerin kondisyon takibini kolaylıkla gerçekleştirebilir. Örneğin bu sistem cüz-i bir miktar karşılığında plaj sahiplerinin plaj sakinlerine bilekliği kiralaması ile güvenli bir plaj ortamı oluşturmada kullanılabilir.
 
Konu sahibi
Konu sahibi
Byrm38

Byrm38

MB Üyesi
Kayıt
10 Mayıs 2017
Mesajlar
5
Tepkiler
0
Yaş
29
Üniv
erciyes üniversitesi
anlaşılan bu kurtarıcı robot üretilecek olsa hayli zor olacak.Bilekliğe gelince bu bilekliğin boğulma tehlikesine karşı olanını üretmek mümkün mü? şimdi belki sorabilirsiniz neden illa boğulma ile alakalı düşüncen var diye.Şu sebepten dolayı bundan 5 yıl önce boğulmaktan son anda kurtulmuştum yardım etmeseler şuan hayatta değildim.Bu sebepten dolayı böyle bir düşünce zaten aklımdaydı ama bizzat yaşadığımda gerçekten çok zor bir durum benim bu robotu insanların hareketini algılayacak sensörü olsun dememin sebebi ise ben boğulma esnasında yaşadığım ve gayet net hatırladığım o esnada insanın hayatı film şeridi gibi gözünün önünden geçiyor ve o an sadece acaba ölücekmiyim yada buradan beni kurtaracaklarmı oldu.Bu yüzden bende böyle bir proje aklıma geldi.İnsanların hayatının kararmaması için böylesi bir sistem şart diye düşünüyorum... Ama gel gelelimki bu sistemi nasıl yapılacak kim yapacak kimler destek olacak orası hep meçhul.Mesela bu sistem gerçekleşti diyelim tam istediğim gibide yapıldı farz edelim.Amacım şan şöhret servet değilde gerçekten insan hayatı.İllaki bu proje gerçek olursa kazanmak istersiniz ama benim bu projedeki en büyük amacım insan hayatını kurtarmak bizzat yaşadığım için söylüyorum.Olumlu yorumlarınız için teşşekürlerimi sunarım...:)
 

Mücahit Arslan

Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
13 Ekim 2016
Mesajlar
244
Tepkiler
99
Meslek
Yüksek Teknoloji Ar-Ge Mühendisi
Üniv
Staffordshire University
Dediğim gibi bilekliğe birkaç farklı parametre için bir algoritma yazılsa ve bu algoritmalar drone tarafından sağlıklı bir şekilde yorumlansa istediğiniz projeye ulaşılabilmiş olur. Yani yorumumda açıklamaya çalıştığım zaten bilekliğin tamamen boğulma senaryosuna göre dizaynı idi. Gel gelelim proje için finansal destek elde etmeye. Çok sağlam kanıt ve deney sonuçları ile ilgili makamlara baş vurulduğu takdirde bir ihtimal destek sağlanır. Fakat bu proje özel olarak faaliyet gösteren girişim firmalarına sunulursa o zaman çok daha net sonuçlar alınır. Fakat bu takdirde de projenin yüksek miktarlar ile yurt dışına satılması ve artık bu kişilerin üretimi kontrol altına alması ile sonuçlanabilir. Maalesef bunlar sektörün gerçekleri.
 
Konu sahibi
Konu sahibi
Byrm38

Byrm38

MB Üyesi
Kayıt
10 Mayıs 2017
Mesajlar
5
Tepkiler
0
Yaş
29
Üniv
erciyes üniversitesi
anladım mücahit bey.peki nerelere başvuru yapabiliriz bu konu hakkında bi bilginiz varmı? sizin düşünceniz beni dahada umutlandırdı diyebilirim.bu projeyi sizin gibi mantıklı düşünen kişiler ilede ortak çalısmak isterim.slayt konusunda uzman bir arkadasım var benm düşündüğüm robot veya bileklik hakkında ön izlenim için slayt hazırlıcak.
 
Yukarı Alt