Cep telefonu kan tahlili yapabilecek

mozyurt26

MB Üyesi
Kayıt
11 Ekim 2015
Mesajlar
18
Tepkiler
15
Yaş
26
Üniv
Pamukkale Üniversitesi
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsünde (İYTE) geliştirilen yazılım sayesinde, cep telefonları, özel bir kağıt üzerine damlatılan kandan hastalıkları tespit edebilecek.

685929.jpg
İYTE Kimya Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ümit Hakan Yıldız, kimya bölümü 2. sınıf öğrencisi Hakan Berk Aydın ve bilgisayar mühendisliği bölümü 3. sınıf öğrencisi Cihan Toklucu, "BİORGB" adlı proje kapsamında geliştirdiği yazılımla, kan tahlili sayesinde öğrenilebilecek tüm hastalıkların kısa sürede, daha düşük bir maliyetle öğrenilebilmesini sağlayacak.

Cep telefonuna yüklenen yazılımla tespit edilebilecek hastalıklar arasında grip, Hepatit B, Hepatit C'nin yanı sıra HIV virüsü ve kanser türleri de bulunuyor.

Yrd. Doç. Dr. Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doktora başvuran hastalardan hastalığının belirlenmesi için çeşitli testler istendiğini, tüplerce kan alındığını, bu kanların eğitimli personelce tıbbi cihazlar kullanılarak değerlendirildiğini aktardı.

"Deneylerde başarı sağlandı"

Yıldız, yazılımı yapay kan kullanarak test ettiklerini belirterek, bu deneylerde başarı sağlandığını, yazılım sayesinde hastalığa neden olan etmenlerin tespit edildiğini söyledi.

Kanınızın fotoğrafı çekiliyor

Yazılımı geliştiren öğrencilerden Hakan Berk Aydın da yazılımın sağlık taramasında tıbbi cihazlara gereksinimi ortadan kaldırdığını, aynı işi daha hızlıca yaptığını belirtti.
 

MuallimMuallim

MB Üyesi
Kayıt
19 Şubat 2017
Mesajlar
23
Tepkiler
0
Yaş
33
Üniv
Hedef Boğaziçi Bilgisayar
Sanırım gerçekten yapay zeka da ileride doktorlukta olacak. Of ya şu teknoloji şevk ediyorsunuz beni fizik mat ders çalısmaya ya. SEVİYORUM SENİ I LOVE YOU MUHENDIS BEYİNLER!
 

Y. Hocaoğlu

İnstagram: yavuz_hocaoglu_
Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
3 Ocak 2017
Mesajlar
170
Tepkiler
388
Meslek
Üretim Müdürü
Üniv
Yalın Üretim Uzmanı
Kendinize gelin yapay zeka sadece insanın komutları ile çalışır bu konu ile uzun zamandır araştırma yaptüm data topladım sebep sonuç çıkarttım ve çokg basit olan ve bizlerin abarttıgı tek sonuca vardım bize yakışmayan bir akarın peşindeyiz nedemek yapay zeka mühemdis kısmına yakışıyormu ***** sapan bir kelime biz programı yazıcaz ve o onun dışında bir hareket yapacak kendinize gelin ülkemizin ihtiyacı olan maddeleri belirleyelim ve bu forumda olmasa bile onları çözmeye çalışalım... şimdi canım kardeşim bana kızma bu yorum için yapay zeka kan tahlilini yapa dursun sen bir mühendis olarak ülken için ne yaptın... kan tahlilini cep telefonun yapması ülkenin geri zeka ülkeler içinde bayragımızın dalgalanmasına bir sebepmidir.... beni yorudun bu saatee kendine iyi bak

Bu tezi çürütmeyi sana bırakıyorum bizmi bulmuşuz yazık bu konuya japonyaya 1945 72 yıl omce 2 adet atom bombası atıldı biz atamızın kurdugu cumhuriyetin tadını çıkarırken şimdi adamların tam 48 sayfa a4 çıkarılabilecek ve benim yalın üretim egitimlerinde kullandıgım markaları var... kızma bana konu açarken birtane önlüklü saćma sapan adamları konu etmeyin bunları bu olay bulunalı tam 7 sene oldu....
 
Son düzenleme:

Mücahit Arslan

Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
13 Ekim 2016
Mesajlar
244
Tepkiler
99
Meslek
Yüksek Teknoloji Ar-Ge Mühendisi
Üniv
Staffordshire University
Haberi ilk okuduğunda hemen herkes heycanlanmıştır muhakkak. Fakat şahsi olarak ben cep telefonu kamerası ile böyle bir projenin tamamlanamayacağından eminim. Muhtemel olarak SEM tarzı cihazlarla taraması yapılan kan değerleri cep telefonuna aktarılacak ve sonuçlar cep telefonunda görüntülenecek. Kan analiz ve tahlilleri için kullanılan milyonluk cihazların yerini bir cep telefonu optiğinin alması çok zor.
 

denizgezmiş

MB Üyesi
Kayıt
21 Haziran 2018
Mesajlar
68
Tepkiler
7
Yaş
33
Meslek
Yazılım Mühendisi
Uzun vadeli ve çok zor bir iş. Geliştirilmesi gereken tonla şey var. Gelmesi imkansız mı değil. Gelir ama dediğim gibi daha çok var o günlere...
 

DilityumKristali

MB Üyesi
Kayıt
24 Eylül 2018
Mesajlar
5
Tepkiler
2
Meslek
Su Ürünleri Yüksek Mühendisi
Üniv
MSKÜ
Bana kalırsa cep telefonu bu konuda harici bir cihazdan elde edilen veriyi ekrana yansıtma işini anca görebilir
 
Yukarı Alt