Çözüm arıyorum

atika

MB Üyesi
Kayıt
19 Ekim 2015
Mesajlar
2
Tepkiler
0
Yaş
63
Üniv
İTÜ
Aşağıda anlatacağım bir konu üzerinde çalışıyorum ve bu konuda bana fikir verecek/yol gösterecek biriyle haberleşme umuduyla yazıyorum.
Bir tül perde düşünün. Bu perdenin yaklaşık kare şekilli gözenekleri var. Elimde ise kareli bir kağıtta (kareler çok minik) karelerin içi doldurularak çizilmiş bir resim var. Bu resmi tül perde üzerinde gözenekleri teker teker doldurarak yani; bir kareye bir gözenek karşılık gelecek şekilde kağıttaki resmi tül perde üzerinde oluşturmak istiyorum.
Perde üzerindeki gözeneklerin satır aralıkları sabit ölçüde fakat sütun aralıkları sabit ölçüde değil. Sütun aralıkları 0,2mm yada 0,3mm gibi küçük ölçülerde daha geniş yada daha dar olabilmekte... Fakat kartezyen tip 3D yazıcıdaki gibi bir kafanın (sadece x,y düzleminde hareket eden) hedefi şaşırmadan bulması için bu aralıklarında hesaba alınması gerekiyor. Yani her bir gözeneğin koordinatları tam olarak tespit edilebilmeli.
Kareli kağıttaki resmi bilgisayara aktarmak ve 3D yazıcı kafasının da bu resimden aldığı veriyle tül perde üzerinde doğru adrese gitmesini temin edecek bir çözüm arıyorum.
 

T5m6r

MB Üyesi
Kayıt
2 Eylül 2019
Mesajlar
9
Tepkiler
7
Yaş
72
Meslek
Emekli elektrik muh,
Üniv
ODTU
atika kardeş,
her nekadar yaptığın işi kağıttaki karenin tüldeki bir kareye map etme isteği olarak tanımlasanda, sonuç olarak xa,yb koordinantlarını xc,yd koordinantlarına map edeceksin. burada a->c b->d maping sabit değil! a->{c1,c2} b->d sabit
olayı önce a ve c değerlerini gerçek uzunluğa map edelim.
örnek: resim başlangıç noktamız (0,0) olsun! tül başlangıç noktası da (0,0) olmalı!
şimdi resim de 2. koordinantı bulalım (0+k,0) k (kağıt kare genişliği ) buna karşılık tülde (0+d1) olacak d1=0,2mm
bundan sonraki kağıt koordinantı (0+2k) ve tül koordinantı (0+d1+d2) d2=0,3mm yani 0+0,5mm) olacak.
eğer tül üzerindeki sütun aralıkları üniform ise bu mantığı devam edebilirsin. Ama ben senin 0,2 ve 0,3 değerlerinin gelişigüzel olduğunu belirtmek için verdiğini düşünüyorum. bu nedenle sen kağıt üzerindeki kareleri tül üzerindeki karelere map etme yerine kağıt üzerindeki karenin offset değerini belirli bir katsayı k ile çarpımı sonucunu tül üerindeki offset oldığunu kabul et! yani o noktaya kadar olan tül üzerindeki kareyi düşünme. sadece uzunluğuna odaklan!
 
Yukarı Alt