Güven Çelik Boru - Çelik Su Hattı Boruları

drpseo

MB Üyesi
Kayıt
12 Haziran 2018
Mesajlar
4
Tepkiler
0
Yaş
33
Su boruları işlemden geçmiş içme suyunu tüketicilere iletmek için tasarlanmış borulardır. İlçelerde, caddelerde, bina gruplarında ya da herhangi bir bina içerisinde yer alan küçük çaplı borular ve bu boruları taşıyan büyük çaplı ana borular olarak çeşitlenmektedir.

Su boruları genellikle dökme demir, PVC, bakır, çelik veya betondan oluşabilir. Yakın geçmişe kadar, yüzyıllar boyunca kurşun su boruları kullanılmaktaydı. Çünkü yumuşak bir malzeme olan kurşun her türlü şekli alabiliyordu. Fakat daha sonraları kurşunun sağlığa olan zararları anlaşıldı. Üstelik bu sorunlar arasında ölümler yüksek orandaydı. Kurşun-kalay alaşımı bakır boruları kullanmak için de yaygın olarak kullanılırdı ancak modern uygulamada kalay-antimon alaşımlı lehimler kullanılarak, kurşunun zararları ortadan kaldırılmıştır.

Çelik Borular
Borular çeşitli türlerde ve boyutlarda olabilir. Metalik borular; çelik boru, galvanizli demir boru ve döküm borular olarak gruplandırılabilir. Çelik borular nispeten daha pahalı olsa da daha güçlü ve tüm su temini için kullanılan borular içerisinde en uzun ömürlü olanıdır. Ayrıca çelik borular, kolaylıkla kaynak yapılabilir ve diğer borulara göre daha uygun uzunluklara getirilir. Böylece daha düşük kurulum ve ulaşım masrafları olur. Diğer bir önemli mesele ise su basıncıdır ve çelik borular su basıncına karşı oldukça dayanıklıdır.

Galvanizli Çelik Borular
Galvaniz, metalin korozyona (oksitlenme) karşı korunması için Çinko ile kaplanması işlemidir. Bu borular su ve atık su için, özellikle sıhhi tesisat sektöründe kullanılmaktadır. Fakat popülaritesi azalmaktadır. Suyun akışı yavaş veya durgun olduğu zamanlarda, iç korozyondan dolayı pas oluştuğundan galvanizli çelik veya demir boruların kullanılması problemlidir. Galvanizli borular aynı zamanda tatsız bir tat verebilir ve korozotif koşullarda taşınan suda koku meydana gelebilmektedir.

Güven Çelik Boru
 

Emir Kalyoncuoğlu

Özel Üye
Kayıt
11 Şubat 2018
Mesajlar
331
Tepkiler
129
Yaş
29
Meslek
Makine Mühendisi
Üniv
Yıldız Teknik Üniversitesi
Anladığım kadarıyla çelik borularda korozyona karşı bir koruma mevcut değil. Hal böyle olunca bu borularda oluşan paslanma taşınan suyu da etkilemez mi?
 
Yukarı Alt