Herkes beni mühendislikten soğutmaya çalışıyor :(

senna

MB Üyesi
Kayıt
16 Temmuz 2017
Mesajlar
3
Tepkiler
2
Yaş
25
Merhabalar! Lys sonuçları açıklandığından beri evde fırtınalar kopuyor, mf4 sıralamam 4066 mf3 de 3970. Sınav için çalışmaya başladığımdan beri bilgisayar veya endüstri mühendisliği istedim bunun için çalıştım hep ama şimdi aldığım puana bile hiç sevinemedim. Çünkü ailem akrabalarım akrabalarımın tanıdıkları herkes bana kız olduğum için tıp yazdırmaya çalışıyor. Hepsi sanki bu ülkeden doktorlardan başka herkes karın tokluğuna yaşıyor sanıyor. Kendim çok araştırmış olmama rağmen ben artık kendimden şüphe etmeye başladım ve bu forumu buldum. Sevgili abilerim ablalarım, boğaziçine itüye odtüye girip üniversiteyi adam akıllı bitirdikten sonra gerçekten asgari ücrete mi tabi olacağım? ömür boyu görebileceğim en büyük miktar 4-5 bin mi olacak? kadın bir mühendis olarak hor mu görüleceğim, beni işe almayacaklar mı, çalıştığım yerde sadece bir avuç kadın olup çok mu sıkılacağız yoksa biz de mi erkeğe dönüşeceğiz? Bu yazdıklarım size komik gelebilir ama insanlar bana bunları söyleyip duruyor tabi bu insanlarin hiçbiri mühendis değil... Ben de konuşacak kimseyi bulamadım ve buraya yazmaya karar verdim. Bana hangi üniversiteyi tercih etmem gerektiğini, okurken kendimi geliştirmek adına ne gibi şeyler yapabileceğimi, eğer çabalarsam bir kadın olarak da mühendislikte tutunabileceğimi söyleyebilir misiniz? Bence 3 bin lira bile kötü değil ama herkesin gözünü para bürümüş sanki her doktor 10bin lira üzeri maaş alıyor ki alan alsın ben her gün mutsuz mutsuz hastaneye giderken napayım parayı... Buraya oldukça içimi döktüm okuduğunuz için teşekkürler şimdiden :)
 

trkpln2

MB Üyesi
Kayıt
24 Haziran 2017
Mesajlar
8
Tepkiler
1
Yaş
25
okul bitince iş sıkıntısı bütün mühendisliklerin ortak kaderi sanırım ve en net sonucu mezun olmadan bilemeyeceğiz gibi.
 

Hcktan

MB Üyesi
Kayıt
28 Nisan 2017
Mesajlar
2
Tepkiler
0
Yaş
24
Bende bu sıralar çok fazla aynı sorunları yaşıyorum sınava benim icin bir sene var ama arastirmaya basladim, etrafimdaki insanlar su aralar tercih doneminde cok dusunuyorlar diye ne kadar erken o kadar iyi diye dusundum bende. Turkiyeyi cok bilemem ama belki fikir olabilir diye gecenlerde youtube da rastladigim bir iki sayfayi onerebilirim. Selman Kahya ve Levent sapci. Umarim biraz fikir edinebilirsin. Ailem surekli tip olarak soyleniyor, maas ornekleri veriyor. Orasi ayri bir konu ama bence kadin muhendis olarak bakmak cok sacma, herkes istedigi ve sevdigi meslegi yapabilir. Kadindan da muhendis olur bence hatta en iyisi bile olur. Gonlune gore olmasi dilegiyle.
 

Gökhan Ak

Yetkili Kişi
Kulüp Başkanı
Kayıt
3 Temmuz 2017
Mesajlar
31
Tepkiler
13
Meslek
Bilgisayar Mühendisi
Üniv
Kocaeli Üniversitesi
Merhaba @senna

Kesinlikle hayallerinin peşinden gitmeni tavsiye ederek başlamak istiyorum. Ailen okumayacak bu bölümü sen okuyacaksın, ilerde bir gün belirtmiş olduğun gibi sıkıla bunala hasta tedavi edecek isen hiç etme daha iyi. Bu konuda aşağıdaki linki okuyabilirsin, ayrıca kesinlikle bir avuç kadın olacak mıyız ya da hor görülecek miyiz tarzında düşünme. Para konusuna gelecek olursak sıralamandan dolayı zaten iyi bir üniversiteye gideceğini varsayarsak oradan mezun olduğunda(kendine hiç bir şey katmadığını üniversite zamanlarını bomboş geçirdiğini ele alarak) mühendisliğine bağlı olarak tahminimce 2-3 lira civarı bir şey ile başlayabilirsin. Eğer okurken kendini geliştirir, hatta ve hatta okurken çalışırsan mezun olmadan asgari ücret alıyor olursun ve mezun olduğunda 4-5 civarı bir şey ile işe başlayabilirsin. Bunlar zor şeyler değil. Ayrıca mühendislikte gerçekten işini iyi yapıyorsan çok kısa sürede yüksek zamlar alabiliyorsun. Okey dediğin gibi doktorlukta işsizlik diye bir şey yok. Mezun olduğunda direk acilde işe başlayıp ayda 6-7 gün çalışıp 5-6 lira para alabiliyorsun ama mühendislikte olay kendini geliştirmekle alakalı. Kendini ne kadar fazla geliştirirsen o kadar ücretin artıyor. Birden fazla yabancı dil bunların artıları mesela. Umarım kendi tercihin olur, aileni ve diğer insanları dinlemeden hayallerinin peşinde koşabilirsin. Günümüzde bir çok insan ailesinin zoruyla üniversiteye gidiyor, buna 4 tane yakın tıpçı arkadaşlarımda dahil. Tıp okumak istiyorsan da lütfen bunu da iyi araştır. Olmak istediğin mühendisliği de iyi araştırmanı rica ediyorum.

Üniversite Tercihleri ve Üniversite - Mühendis Beyinler
 

Oğuzhan Mallı

Yetkili Kişi
Genel Yönetici
Kayıt
6 Şubat 2015
Mesajlar
549
Tepkiler
435
Meslek
Nükleer ve Atom Mühendisi
Üniv
MEPhI, KTÜ
Buraya oldukça içimi döktüm okuduğunuz için teşekkürler şimdiden :)
1- Bu aralar kimseyi dinlemeyin derler ama mutlaka kulak ardı etmeyin. Herkesi dinleyin ve kafanızda analiz edin. Elinize bir kağıt kalem alın; sağa tıp, sola mühendislik yazın. Kendinize sorular sorun. Hangisini istiyorum? Hangisinin iş durumu iyi. Hangisinin okuması kolay. Hangisinin önü açık vs vs. Hangi taraf baskın duruyorsa onu seçiniz. Mutlaka istediğiniz meslek olsun. İstemediğiniz meslek hayatınızı işkenceye döndürebilir.

2- Mühendisliklerde bayanların hor görülmesi. Bence tamamen tutarsız. Aslında erkeklere göre avantajlıdırlar. Her zaman 1-0 öndedirler. Çoğu şirkette öncelik bayan mühendislerindir. Bayanlar erkeklere göre daha disiplinlidirler. Mühendislik ise disiplin ve azim gerektiren bir branştır. Örnekler çoğaltılabilir.

3- Maaş durumu. Puanınız fena değil. Buda başarılı bir öğrenci olduğunuzu gösterir. Öğrencilik zamanınızda üniversiteyi sadece bitirmek, diploma almak için değil de, gerçekten bir şeyler öğrenmek ve kendinizi geliştirmek için kullanırsanız, siz işi değil; iş sizi arar :) 4k 5k ile işe başlar yıllar geçtikçe geometrik şekilde artar. Önerim mutlaka kendi işinizi kurmaya çalışmanız.

Şuan yakınan insanlar üniversiteye sadece diploma almak için giden insanlar. Dersleri zar zor geçip, sektörü hakkında sıfır bilgisi olanı kimse almaz. Alsa bile düşük maaş ile ayak işlerine baktırır.

4- Bayanlar için şu mühendislikler en uygun olanları: Bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği, gıda mühendisliği, endüstri mühendisliği. Çoğaltılabilir. En popüler olanları yazdım.

5- ODTÜ sanırım tutuyor. Şimdiden hayırlı olsun.

Blog kısmında kendini geliştirme yazıları da mevcut. Bunlara da göz atabilirsin.
 
Konu sahibi
Konu sahibi
S

senna

MB Üyesi
Kayıt
16 Temmuz 2017
Mesajlar
3
Tepkiler
2
Yaş
25
Çok teşekkür ederim sizlerden böyle şeyler duymak gerçekten iyi oldu, tıptan başka çaremin kalmadığını düşünmeye başlamıştım hocalarım ve akrabalarım da sağ olsun. Bir günümü hastanede bir doktorun yanında geçirip karar vereceğim, ben de endüstri veya bilgisayar yazmayı düşünüyordum çok sağ olun :):rolleyes:
 

MustafaCyr

MB Üyesi
Kayıt
16 Temmuz 2017
Mesajlar
12
Tepkiler
2
Yaş
26
Meslek
Öğrenci
Üniv
Erciyes Üniversitesi
Bende bu yıl benzer şeyleri yaşıyorum ama bu dünyada herşey para değildir bece 10 bin tl maaş alacağınıza 5 bin t maaş alın ama evinize huzurlu dönün. İş hayatı , ev hayatını da etkiler aile huzurunuda etkiler. HAYALLERİNİZİN PEŞİNDEN GİDİN
 

Crocs

MB Üyesi
Kayıt
30 Mayıs 2017
Mesajlar
53
Tepkiler
9
Yaş
31
Üniv
YTÜ
tıp ve mühendislik benzer dallar değil pek. Yapamayacağın mesleğe hiç bulaşma. Tıp yapamam diyorsan girme. Her gün pişman olacağına keşke diyeceğine bildiğin yoldan git. Kimya mühendisi olma ama. Kız mesleği diye tanıtılırsa inanma gayet pis bir meslek. Gelecek yazılım bilgisayar tarzı işlerde var doğrudur. Alternatif olarak diş hekimliği, eczacılık düşünebilirsin tıbba yakın. Bunlar da iyi kazandıran becerikli olman durumunda ve eğer seversen rahat edebileceğin meslekler.
 

Deduska

MB Üyesi
Kayıt
29 Temmuz 2016
Mesajlar
187
Tepkiler
124
Meslek
Developer
Lys sonuçları açıklandığından beri evde fırtınalar kopuyor... Çünkü ailem akrabalarım akrabalarımın tanıdıkları herkes bana kız olduğum için tıp yazdırmaya çalışıyor...
Şimdi herkes böyle der ve onlara hak veriyorum(Yanlış yaptıkları tabi) ama aslında ne kadar yanlış yapıyor olsalar da seni düşünüyor. Hak vermemin yanı bu, yanlış olsa da seni sevdikleri için müdahale etme ihtiyacı hissediyorlar. Tabi ki böyle tavsiye de bulunmak yerine seninle oturup bu konuyu tartışmaları daha doğru olur. Sen hiç saygında kusur etme ve al karşına derdini anlat. Onlara da neden böyle istediklerini sor. Senin istediğin bölümü neden istemediklerini sor. Ama istediğin bölümü araştır ve karşılarına öyle çık. Unutma onlar seni sevdiklerinden böyle yapıyorlar :)

Hepsi sanki bu ülkeden doktorlardan başka herkes karın tokluğuna yaşıyor sanıyor.
Bu konuda ikna edemezsin, ülkemizde daha mühendislik kavramı tam oturmadı. Oturmadı derken, iyi mühendislerimiz var ama hani halk bu konuda daha bilinçlendirilmeli.

Kendim çok araştırmış olmama rağmen ben artık kendimden şüphe etmeye başladım ve bu forumu buldum.
Sakın bu hataları yapma şuan geleceğine karar veriyorsun. Sadece yapman gereken araştırmalarına sadık kalman ve bu konuyu onlarla konuşman. Ortak karar verin. Bu hatalar seni iş hayatında da etkiler. Şimdiden alıştırma kendini. Otur ailenle konuş karar verin, seçtiğin bölümde kendini ispatlar isen seni kabullenecekler aksi takdirde onların dediğini yapmadığın için sürekli böyle gider. :)

boğaziçine itüye odtüye girip üniversiteyi adam akıllı bitirdikten sonra gerçekten asgari ücrete mi tabi olacağım? ömür boyu görebileceğim en büyük miktar 4-5 bin mi olacak?
Ben Nişantaşı Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğrencisiyim, bak okulum daha bitmemiş. Son 1 ay kaldı ama 1,5 yıldır çalışıyorum. Şuan öğrenci olmama rağmen bahsettiğin paradan fazla alıyorum. Aramızda kalsın kimse bilmesin :) Bu konuda arkadaşlara defalarca yazdım rahat olun. Maaşınızı bilginiz belirler siz değil. İşini ne kadar iyi yaparsan o kadar iyi kazanırsın.

kadın bir mühendis olarak hor mu görüleceğim, beni işe almayacaklar mı, çalıştığım yerde sadece bir avuç kadın olup çok mu sıkılacağız yoksa biz de mi erkeğe dönüşeceğiz? Bu yazdıklarım size komik gelebilir ama insanlar bana bunları söyleyip duruyor tabi bu insanlarin hiçbiri mühendis değil... Ben de konuşacak kimseyi bulamadım ve buraya yazmaya karar verdim.
Bence bunları düşünerek zaman kaybetmişsin. Rahat ol. :) Zaman en değerli kavram. Düşünme böyle şeyleri. İyi yapmışsın yazarak.

Bana hangi üniversiteyi tercih etmem gerektiğini, okurken kendimi geliştirmek adına ne gibi şeyler yapabileceğimi, eğer çabalarsam bir kadın olarak da mühendislikte tutunabileceğimi söyleyebilir misiniz?
Eğer mühendis olmak istiyorsan teknik bir üniversite en doğrusu olur ama net bir üniversite konusunda sen kararını vereceksin. Ben bir yazılımcıyım ve ilk algoritmayı bir kadın başardı. Olur neden olmasın.

Bence 3 bin lira bile kötü değil ama herkesin gözünü para bürümüş sanki her doktor 10bin lira üzeri maaş alıyor ki alan alsın ben her gün mutsuz mutsuz hastaneye giderken napayım parayı... Buraya oldukça içimi döktüm okuduğunuz için teşekkürler şimdiden
:) Ben teşekkür ederim, bu konuda bizlere yazdığın için. Umarım yardımcı olmuşuzdur.

Unutma aile=herşey hiçbirini kırmadan bir yolunu bul. ;)
Başarılar.
 
Son düzenleme:
Kayıt
16 Eylül 2016
Mesajlar
19
Tepkiler
5
Yaş
25
Üniv
Hacettepe
Eğer istiyorsan yapmalısın insanlar her şeyi konusuyor ama yapacak olan sensin kalbin ve beynin neyi hakli ve mantıklı buluyorsa o yoldan git ayrıca kadın muhendis olmak bir ayrıcalıktır..;)
 
Yukarı Alt