İş görüşmesinde sorulan bir mantık sorusu :)

Deduska

MB Üyesi
Kayıt
29 Temmuz 2016
Mesajlar
187
Tepkiler
124
Meslek
Developer
Öncelik ile sallama cevaplar vermeyelim arkadaşlar. Herkesin bir yorum yapmasını, yorumları merak ediyorum.

Mühendis Beyinleri çalıştıralım bakalım :)

Soru : İstanbul'da kaç tane restoran vardır? Eğer bilmiyorum dersen, nasıl bulursun sayısını? :)
 

Kemal Okur

Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
7 Şubat 2015
Mesajlar
353
Tepkiler
210
Yaş
29
Meslek
Mekatronik Mühendisi
Üniv
Fırat Üniversitesi
Bilmiyorum ama şöyle bir mantık yürütebilirim sanırım. İstanbulda 17 milyon insan yaşıyor turist yada istanbulda ikamet belirtmeyenleri katmıyorum. Bu rakamdan emekli, memur ve işçi olarak çalışanları çıkarırsam sadece esnaf ve dükkan sahipleri kalacaktır. kalan esnaflara da 3/1 oranını uygularım 3 giyim varsa 1 gıda vardır şeklinde. Tabi ki gıdanın içerisinde büfe, market ve restoranlar bulunmakta burada da tahmini olarak 1/3 kuralını tekrardan uygularım yani 3 büfe başına 1 restoran düşecek şekilde. Böylelikle tahmini olarak restoran sahibi insan sayısını bulmuş oluruz buda tahmini eşittir restoran sayısına.

Ama emekli memur ve işçi sayısının başlangıçta verilmesi gerekiyor :D çok şey istiyorum sanırım :D
 
Konu sahibi
Konu sahibi
D

Deduska

MB Üyesi
Kayıt
29 Temmuz 2016
Mesajlar
187
Tepkiler
124
Meslek
Developer
@Kemal Okur Güzel kardeş :D
Keşke elimde olsa o parametreleri verirdim ama maalesef. Galiba emekli memur ve işçi sayısını da bulman gerekecek :D :D
 

Oğuzhan Mallı

Yetkili Kişi
Genel Yönetici
Kayıt
6 Şubat 2015
Mesajlar
549
Tepkiler
435
Meslek
Nükleer ve Atom Mühendisi
Üniv
MEPhI, KTÜ
FB sayfamızdan beğendiğim bir kaç yorum:

Muhammed Fatih Karayel Hadi size torpil geçeyim. Cevap olarak sayı veren veya vermeye çalışan herkesinki yanlış. Cevabı istenen şey yaklaşım. Örneğin karşılaştırma yaklaşımı yapılabilir ve şöyle bir cevap verilebilir:

-Tuvalet sayısından çok daha fazla...

Bu üç noktalı yerde ise yaratıcı bir bağlantı kurup konuyu mülakatta yaklaşımınızı ön plana çıkarabilirsiniz. Mesela

-Tuvalet sayısından çok daha fazla. Bugün sokakta acıksak da tuvaletmiz de gelse muhtemelen bir restorana gidiyoruz.

Ve bu sadece karşılaştırmalı "bir yaklaşım". Emin olun mülakatta karşınızdaki ile kapışmaktansa ona birşey katabilirsiniz. Çünkü muhtemelen görüştüğünüz kişi cidden aranılan pozisyonun hakkını ülkede en iyi kim verecek bunu bulamayacak birisi olacak.



Burak Seferoğlu Nüfus oranına göre derdim. bulunduğum küçük bir yerin nüfusunu öğrenir o küçük yerde bulabildiğim tüm restoranları sayarım ve nüfus yoğunluğuna göre bölge bölge bir sayı üretirdim en sonunda toplarım sanırım.

Yani sonuçta insan olmayan yere restoran açmanın gereği var mıdır ki? Belli bir talep oluşmalı ki o bölgede restoran olsun. İşte orada k sabiti devreye girer. Artık nasıl üretirsiniz orası size kalmış.


Gökhan Altınolu
Linki görmek için izniniz yoktur Giriş yap veya kayıt ol.
İstanbul'da yaşayan evsiz, yardıma muhtaç insanların karnını artan yemeklerle doyurabilecek kadar çok. Mantıklı olmayabilir ama vicdanlı her bireyin verebileceği cevap olduğunu düşünüyorum. Mantık çerçevesinde düşündüğümüzde ise sorunun cevabı değil cevabı bulmak için gidilen yol ve sorulara veya sorunlara karşı göstermiş olduğunuz tutum sizi doğruya ulaştırır. Ayrıca her birey kendince doğruyu bulmaya çalışır buda doğrunun birden fazla olduğu anlamına gelir ki bu da yanlıştır. Doğru tektir. Öyleyse uzmanlık alanınızda değilse doğruya ulaşmanız zordur. Karşınızdaki zat-ı muhteremin cevabı doğru yada yanlış olarak bildiğini unutun ve tüm doneleriniz ile söylediğiniz rakamın doğruluğuna ikna edin.


Yusuf Oyar Aynı sorunun fırın ve aydın versiyonuyla karşılaştım bir mülakatta.nüfus ve kişi başı tüketilen ekmek varsayımıyla günlük üretilmesi gereken ekmek sayısını bulup bir fırının ortalama üretim kapasitesine böldüm.ik müdürü bir fırının üretim kapasitesine baktı google'dan.benim cevabım:"Önemli olan rakam mı yoksa gidiş yolu mu?" şeklindeydi.Meslektaşım olan kardeşime de aynı şirket berber sayısını sormuştu.



Burak Yardımcı
Tahminim istanbul nüfüsünü ilçe sayısına bölerim böylece bölgedeki ortalama insan sayısını bulurum yuvarlak 15.000.000/39=384615 kişi ardından bu sayıyı mahalle sayısına bölelim 384615/782=491kişi yapar bir restoran kapasitesini max 30 kişi yapılsa 491/30=16 restoran yapar bu restoran sayısını mahalle sayyısı ile çarparsak 782*16=12512 restoran yapar . bana mantıklı geldi.
 

TCP-IP

Özel Üye
Kayıt
7 Kasım 2018
Mesajlar
92
Tepkiler
27
Yaş
44
Meslek
Sistem Destek Uzmanı
Üniv
Anadolu Üniversitesi
Bu ve benzeri soruya farklı bakış açıları ile yaklaşabilirsiniz. İzleyeceğim yolları bahsedeyim.

1-) Öncelikle soran kişinin o anda ki vücut diline gözlerine ve ellerine bakarım. Bunlar önce bana cevap verirken analiz yollarımı ve doğru kanalı bulmam için yol açar.

Adam gevrek ve gerinerek bu soruyu yöneltmişse sayı önemli değil üreteceğin fikir ve matematiksel ve duygusal zekanı görmeye çalışıyor , heyecanlı mı yoksa sakin misin ters köşe bir soru geldiğinde panikliyor musun yoksa yalan da olsa karşı tarafı sorusunu veya tezini sağlam delillerle çürütebiliyor musun yaklaşımına bakar. Bende soruya soruyla karşılık verir ve şöyle derdim " Bu soruyu soran kişi aç mı tok mu yoksa damak tadına yeni tatlar mı arıyor bunu nasıl buluruz ? "

2-) Gözlerini dikmiş sabit şekilde elleri birleştirilmiş bu soruyu soruyorsa senden hızlı matematiksel hesap ve yaklaşık kabul edilebilir bir sayı istiyor demektir. Nasıl yaklaşılır , İstanbul yüzölçümü bilmem kaç km kare ; ilçelerde yaklaşık 2 milyon insan yaşar , bu da yaklaşık 500.000 bina eder , bu binaların yarısı ancak ticaridir ve yüzde 25 i restorandır. Bu da siize yaklaşık 125.000 eder . Ayrıca net sayı için faal olarak çalışma ruhsatı olan restoranları belediyelerden ruhsat kontrolü yapılarakta %3 yanılma payı ile bulabiliriz.

3-) Gözlerini kaçırıyor parmaklarınla birşeyler gösteriyor gibi yapıyorsa , sizinle iş hayatında küçük düşürücü insanlar soruyu sorduklarında kontropide kalmanızı ve kaçış yollarını soracaktır , yapacağım ve vereceğim tek cevap BUYRUN GİDİP ARAŞTIRMAYA ve BULMAYA ÇALIŞALIM olacaktır. Yengeç taktiği yani...

Daha çok örnek verilebilir , dediğim gibi karşınızdaki insanı iyi naliz etmelisiniz , ilk 5 saniyede sizinle ilgili net kararı verirler , somurtuk çatık kaşlı özensiz giyim szi diskalifiye eder , sıcak bir karşılaşma tok ve anlaşılır ses tonu samimi yaklaşım size kafadan artı verir... Gerisi sizin kabiliyetinize etkileme sanatınıza kalmış..

İşin en garip tarafı da ne biliyor musunuz ? Bunları bilip uyguladığım halde ( muhtemelen yaş veya uçuk fikirlerimden dolayı adamların beyni yanıyor ben uzay boşluğunda savrulurken adamlar atmosferde kalıyor ve korkuyor ) hala iş bulamadım daha doğrusu işe giremedim.
 
Yukarı Alt