Japonlardan Çığır Açan Kablosuz Enerji Buluşu

Oğuzhan Mallı

Yetkili Kişi
Genel Yönetici
Kayıt
6 Şubat 2015
Mesajlar
549
Tepkiler
435
Meslek
Nükleer ve Atom Mühendisi
Üniv
MEPhI, KTÜ
Japon bilim insanları, 1,8 kilovat enerjiyi kablo kullanmadan mikrodalga aktarımıyla 55 metre uzağa taşımayı başardıklarını duyurdu. Bu yöntem ile gelecekte uzayda kurulacak güneş panellerinden sağlanan temiz enerjinin dünyaya aktarılması hedefleniyor.

Japon Hava-Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) bünyesinde yapılan son araştırma, kablosuz enerji aktarımı konusunda bir kilometre taşı olarak nitelendiriliyor. JAXA uzmanlarının 55 metrelik mesafede taşıdığı enerji, şimdilik sadece bir su ısıtıcısını çalıştırmaya yetse de gelecekte çok daha büyük uzaklıklarda başarılı sonuçlar elde edileceği belirtiliyor.
uzayda-güneş-panelleri-238723893.jpg


UZAYDA GÜNEŞ ENERJİSİ TOPLANIP DÜNYAYA AKTARILACAK

Uzayda toplanabilecek büyük miktarda enerjinin dünyada kullanılması adına önemli bir adım attıklarını belirten JAXA sözcüsü, “İlk kez 2 kilovata yakın yüksek bir elektrik enerjisi çıkışı, hassas bir yöneltme cihazının kullanımıyla ve mikrodalga aktarımıyla küçük bir hedefe gönderildi” açıklamasını yaptı.
JAXA sözcüsü, yıllardır uzay – güneş güç sistemleri üzerinde çalıştıklarını belirtti. Dünyadan yaklaşık 36 bin kilometre uzağa kurulacak olan panel ve antenlerde toplanan güneş ışığı enerjisinin, mikrodalga aktarıcı uydular ile yeryüzüne gönderilebileceği ifade ediliyor.

2040’LARDA HAYATA GEÇECEK

Uzayda güneş enerjisi panelleri kurmanın, dünyada kurmaya oranla birçok avantajları var. En önemlisi, hava durumu ve günün aydınlık olan saatleri gibi faktörleri düşünmeye gerek kalmadan 24 saat boyunca enerji toplanabiliyor. İlk olarak 1960’larda ABD’de ortaya atılan bu fikrin hayata geçirilmesi için 2009’dan bu yana Japonya’da çalışılıyor. Japon Ulaştırma Bakanlığı tarafından da finanse ediliyor. Henüz emekleme aşamasındaki projenin, Japonya’da alternatif enerji kaynağı olarak 2040’larda hayata geçirilmesi planlanıyor.
 

ugrklc

MB Üyesi
Kayıt
14 Mart 2015
Mesajlar
1
Tepkiler
2
Yaş
31
Merhaba,
Enerjinin kablosuz iletimi ile ilgili çalışmalar 20.yy da Nikola Tesla ile başlamıştır. Tesla yaptığı deneylerle bunu ispatlamıştır 26 mil uzağa enerjiyi ileterek toplam 10kW'lık 200 ampulü yakmıştır lakin o dönem ekonomik destek bulamadığından ( ya da enerjinin kablosuz iletiminin bazı enerji şirketlerine maddi getiriden ziyade zarara uğratacağından ) projeyi yarım bırakmak zorunda kalmıştır.Japonların enerjinin kablosuz iletimini başarmış olması elektrik ve teknoloji açısından büyük bir gelişme. Bu proje biz mühendisler için sevindirici ama özeleştiri yapmam gerekirse birazda üzüntü verici bizim de bu konularda ilerlememiz gerekir diye düşünüyorum.. iyi günler
 

Ertan Şahin

MB Üyesi
Kayıt
28 Şubat 2015
Mesajlar
8
Tepkiler
3
Yaş
24
Çok güzel bir fikir sonuçta güneş panellerini uzayda daha verimli çalışır. Fakat daha 55metre taşınabilmiş başlangıç için iyi ama daha çok vakit var sanırım emekleme aşamasında bir proje gibi
 

schizophrenic

MB Üyesi
Kayıt
14 Mart 2015
Mesajlar
3
Tepkiler
1
Yaş
39
ilk bakışta çok güzel bir proje gibi görünse de,Aklıma gelmedi değil.Hedefleme sistemi karışır da yer üssüne değilde birinin evinin tepesine mikrodalga yayını yollarsa ne olur :)
Yada daha beterini sorayım.Küresel boyutta bir Mikrodalga yayınının dünya çekirdeğini ısıtıp dünyadaki bütün volkanik hareketleri tetiklemesini ne önleyecek. :):):):)

Dünya üzerinde suyu enerjiye çevirmek gibi çok daha kolay ve kaynağı sınırsız enerji üretimi yapılabilecek imkanlar varken bu tip projelere harcanan katrilyonlara acıyorum.Gereksiz değil ama zamansız işler.
 

Eyvaz

MB Üyesi
Kayıt
14 Mart 2015
Mesajlar
1
Tepkiler
0
Yaş
45
Güneş panelleri uzayda daha verimli çalışıyor da amma kimse 1.8 kvt enerjinin 55 metre mesafeye verilmesi zamanı ne kadar enerjinin kayb olduğunu biliyormu? Bunun mesafenin kvadratı ile ters münasip olduğunu umarım biliyorsunuzdur. Yer yüzerinde ekvator boyu birbirlerile alakalı bu istasyonların kurulması daha kolay ve daha az mesrefli.
 

alpersoner

MB Üyesi
Kayıt
24 Nisan 2015
Mesajlar
16
Tepkiler
9
Yaş
39
Arkadaşlar zamanında nikola tesla abimizin yapmış olduğu kablosuz elektrik projesi bana göre kontrollü bir şey değil. Yaptığı o zamana göre harika çok güzel bi durum söz konusu ama demek istediğim şu; tesla bobini sayesinde ortaya çıkan enerji, manyetik alan her ne ise çevresinde bulunan nesneleri enerjilendirmiştir. Yani ben şu ampülü yakayım, bunu yakmayayım diye bir durum bence söz konusu değildir. O tesla bobininin oluşturduğu alana giren bütün ampüller yanmıştır diye düşünüyorum.
Ama gerçekten harika bir buluş. Tayland'da parklarda kablosuz elektrik sayesinde laptoplar ve cep telefonları şarj olabilecek adında bir haberi daha önce duymuştum. İyi çalışmalar.
 

aserkanunsal

MB Üyesi
Kayıt
25 Şubat 2015
Mesajlar
2
Tepkiler
1
Yaş
29
İNŞALLAH 2040 ı GÖRMEK NASİP OLURSA, HEP BİRLİKTE ŞAHİT OLACAGIZ OLAYLARA o_O
 

Oğuzhan-

MB Üyesi
Kayıt
28 Nisan 2015
Mesajlar
9
Tepkiler
1
Yaş
44
Zamanında Nikola TESLA yapmıştı bu araştırmaları ama hiç fırsat verilmedi adama kötü bir şekilde otel odasında ölü bulundu garibim...
 

alpersoner

MB Üyesi
Kayıt
24 Nisan 2015
Mesajlar
16
Tepkiler
9
Yaş
39
Valla arkadaşlar bildiğiniz üzre kim olursa olsun her zaman bu böyle olmuştur. Meyve veren ağaç her zaman taşlanır. O yüzden insanlar artık bir proje yapacaksa bile korkudan söyleyemiyor. Haliyle söyleyemeyince devletten veya başka kurum ve kuruluşlardan hibe vs desteği alamadığı için projeler başlamadan bitiyor.
 

firzen

MB Üyesi
Kayıt
19 Aralık 2018
Mesajlar
71
Tepkiler
4
Yaş
33
Meslek
Bİlgisayar mühendisi
Üniv
namık kemal üniversitesi
Adamlar çalışıyor ya.
 
Yukarı Alt