Makina Mühendisliği İçin Üniversite

Teğmen Rigs

MB Üyesi
Kayıt
14 Kasım 2018
Mesajlar
14
Tepkiler
0
Yaş
23
Meslek
Öğrenci
Merhabalar,bu yıl üniversite sınavına gireceğim inşallah ve her genç gibi benim de aklımda birkaç soru var.Öncelikle iş bulma konusunda sıkıntı yaşamamam için en az kaç binlik bir üniversiteye gitmem lazım? Üniversitede kendimi geliştirmeyle ilgili sıkıntı yaşamayacağımı düşünüyorum çünkü gerçekten çocukluğumdan beri mühendis olmanın hayalini kuruyorum.Ve açıkçası mezun olur olmaz yurt dışına çıkmak istiyorum bu konuda öğrencinin yapması gerekenler nelerdir ve üniversitenin yurt dışına çıkmak isteyen kişilere katkıları ne kadardır?Bilgilendirirseniz sevinirim.
 

nejatkitis

MB Üyesi
Kayıt
18 Ağustos 2017
Mesajlar
8
Tepkiler
2
Yaş
33
Üniv
Ege Üniversitesi
Merhaba öncelikle umarım hayal ettiğin yerlere gelirsin. Tavsiyelerimi madde madde sıralıyayım gerekirse araya açıklamalar yazarım.

- Eğer mümkünse büyükşehirde ve üniversitenin ortak bir kampüsünün olduğu bir yerde oku. Okula kaç bin ile girdiğin kaç ortalama ile mezun olduğun (yüksek lisans doktora yapıp akademisyen olmayı düşünmüyorsan) iş hayatında hiç kimsenin merak ettiği bir konu değil.

- Bol bol gez farklı şehirleri, bol bol kitap oku roman gibi. Farklı bölümlerden konuştuğun,buluştuğun arkadaşların olsun sadece kendi bölüm arkadaşlarınla sınırlı kalma.

- En az bir tane hayatın boyunca hiç para kazanma amacın olmadığı sadece eğlenmek için yaptığın bir hobin olsun. Ben resim yapıyorum mesela.
Bunun için gittiğin üniversitedeki kulüplere bakabilirsin. Burdaki kulüpten kastım teknik kulüpler değil sosyal kulüpler. Yani girdiğin kulübünde okuduğun bölüm ile alakası olmasın.

- En az bir tane sivil toplum kuruluşuna üye ol ve gönüllülük çalışmalarında biraz aktif rol al. Mesela ben tema vakfında ağaç dikmeye gittim.
Burada stk'nın hobiden farkı toplumsal bir soruna çözüm arayışı içinde olması.

- Kendi bölümünün dışında mümkün olduğu müddetçe ilgi duyduğun başka bölümlerin derslerine de girebilirsin hocasıyla konuşarak. Ve bu bölümün de illa teknik bir bölüm olması gerekmiyor.

- Tiyatro gibi kültürel olan ya da buz pateni gibi farklı olan etkinliklere mutlaka ayda bir kere katıl.

Şimdi içinden diyorsundur bunların mesleki açıdan ne faydası olacak diye fakat inan ki vizyonunu geliştirmede gerçekten faydası oluyor.
Unutma önemli olan sadece mühendis olmak değil. Çok yönlü düşünebilen vizyonu geniş bir mühendis olmak ve bunu yapmak için de yukarıdaki yazdıklarıma vakit ayırmak gerekiyor bence.

Gelelim zurnanın son deliğine İngilizce ve yurtdışı.

- Bence ilk sınıftan beri İngilizceni geliştir. Bunun için kurslardan faydalanabilirsin fakat kurs bir yere kadar. Yabancı dil nankör bişey diyolar yani ilgilenmeyi bırakınca unutuyorsun. Dizi izleyerek ya da Couchsurfing ile gelen turistleri gezdirerek İngilizceni aktif tutabilirsin. İleride işe girerken de İngilizce mühendislik diploması kadar önem taşıyor.

- Yurtdışı için ise okurken faydalanabileceğin bazı olanakları yazayım internetten araştırırsın. Erasmus, Erasmus+, IAESTE, Work&Travel, Avrupa Gönüllü Hizmeti, Aiesec, Aegee. Mezun olunca da yüksek lisans ya da çalışma için yurtdışına çıkılabiliyor zaten.
 
Konu sahibi
Konu sahibi
T

Teğmen Rigs

MB Üyesi
Kayıt
14 Kasım 2018
Mesajlar
14
Tepkiler
0
Yaş
23
Meslek
Öğrenci
Öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim ve dediğiniz her şeyin doğru olduğunu düşünüyorum hiç aklımda olmayan fikirleri aşıladığınız için de ayrıca teşekkür ederim.Ama üniversiteler hakkında şimdiye kadar kimle konuştuysam hepsi belli bir kademenin altında bir üniversiteye gidersen iş bulmakta sıkıntı yaşarsın diyor.Bu söylenenlerin doğruluk oranı ne kadardır ve sizce hangi üniversitelerden sonra geçerlilik payı vardır?
 

nejatkitis

MB Üyesi
Kayıt
18 Ağustos 2017
Mesajlar
8
Tepkiler
2
Yaş
33
Üniv
Ege Üniversitesi
Evet aslında sıkıntı yaşarsın çünkü artık çok fazla mühendis mezunu oluyor ve rekabet attı bir şekilde sıyrılmak lazım.
Birinci düzeyde İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Adana, Denizli ve ikinci düzeyde Kayseri, Gaziantep, Eskişehir, Trabzon, Antalya olabilir.
Bu şehirlerin dışına çıkmanı tavsiye etmem.
 
Yukarı Alt