Manyetik Alanın Isı İletim Katsayısına Etkisi

Seyit KAPLAN

MB Üyesi
Kayıt
8 Nisan 2020
Mesajlar
1
Tepkiler
0
Yaş
41
Meslek
Makine Mühendisi
Üniv
Yıldız Teknik
Selamlar,

Manyetik alanın ısı transfer katsayısına herhangi bir etkisi var mıdır? Varsa nasıl bir etkisi olmaktadır? Örneğin manyetik alan içerisinde bırakılmış bir ferromanyetik malzemenin ısı iletimi nasıl bir değişim gösterir?
 
Kayıt
23 Mayıs 2019
Mesajlar
14
Tepkiler
2
Yaş
27
Meslek
makine mühendisi
Üniv
atatürk üniversitesi
Akışkan hareketlerinin uygulanan elektromanyetik alandan etkilendikleri bilinmektedir. Elektriksel iletkenliği ve manyetikleşme özelliği yüksek olan akışkanların debi ve akış hızları manyetik alanın etkisiyle artmakta, elektriksel iletkenliği ve manyetikleşme özelliği düşük olan akışkanların ise debi ve akış hızları manyetik alanın etkisiyle azalmaktadır. Bu çalışmada, ısı taşınımıyla transfer edilen ısı miktarı, akışkanın akış hızı ile doğru orantılı olduğu için ısı taşınımına manyetik alanın etkisi incelenmiştir.Çalışmanın teorik kısmında, akışkana etkiyen elektromanyetik kuvveti içeren Navier-Stokes, süreklilik ve sıcaklık dağılım denklemleri borularda gerçekleşen akışın incelenebilmesi amacıyla silindirik koordinat sisteminde yazılmıştır. Oluşturulan denklem sisteminin çözümünün yapılabilmesi için basınç artışının, akışkanın fiziksel özelliklerinin, silindirik boru boyutunun sabit kaldığı kabul edilmiştir. Silindirik koordinat sisteminde yazılan denklem sisteminin çözümünden, manyetik alanın şiddetine ve akışkanın diğer fiziksel özelliklerine bağlı radyal yöndeki sıcaklık dağılım ifadesi elde edilmiştir. Bu ifadeye göre belirlenen sıcaklık değerlerinden ise transfer edilen ısı miktarı bulunmuştur.Elde edilen sonuçlara göre, manyetik alan şiddetinin küçük değerlerinde boru cidarına yakın bölgelerde hız gradyanının daha büyük olması nedeniyle ısı taşınımının daha büyük olduğu görülmüştür. Buna bağlı olarak, manyetik alan şiddetinin artmasıyla ısı taşınımında bir azalma olmaktadır. Bu çalışmadan elde edilen teorik sonuçlar, yapılan deney sonuçları ile karşılaştırıldığında teorik ve deneysel sonuçların kendi aralarında birbiriyle uyum içinde olduğu tespit edilmiştir.
 

Mücahit Arslan

Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
13 Ekim 2016
Mesajlar
244
Tepkiler
99
Meslek
Yüksek Teknoloji Ar-Ge Mühendisi
Üniv
Staffordshire University
Merhaba Seyit,

Yalıtkan olmayan malzemelerin manyetik alana karşı bir direnci söz konusudur. Isıl iletkenliği olan bir malzemenin üzerine manyetik alan uygulandığında malzemenin üzerindeki manyetik rezonans direnci kırılana kadar ısıl transfer katsayısında artış gözlemlenir. Fakat bu direnç kırıldıktan sonra ısıl iletkenlik katsayısı zamana bağlı olarak satürasyona ulaşır ve bu noktadan sonra artık herhangi bir artış gerçekleşmez.
 
Yukarı Alt