Soruları tek tek cevaplamak gerekirse;
soru : Mekatronik mühendisliğiyle daha iç içe olan mühendislik makine mi yoksa elektrik elektronik mi?
cevap : İkisi de mevcut. Ağırlıklı olarak hangisi diye sorarsan, bölümde okuyan arkadaşlar daha aydınlatıcı cevap verebilirler.
Soru : Mühendislik için teknik üniversiteler daha iyi değil midir ?
Cevap : Teknik üniversitelerin zaten temel amacı budur. Mühendislik alt yapısına sahip üniversitelerdir. Mesela çok uzak olduğu halde ve İstanbul'a göre gelişmemiş Trabzon şehrinin KTÜ'sü bile. İTÜ kadar değerli hatta İstanbul'da veya çevresinde bir üniversite olsa idi KTÜ, emin olun üstün gelirdi. Zaten üstün eğitim konusunda, bahsetmek istediğim tercih başarı sırası.
Soru : işverenlerin hangi üniversite mezunlarını ön planda tuttuğunu nerden nasıl öğrenebilirim?
Cevap : Şimdi şöyle ayırmak gerekirse,
1 - Büyük şirketler : Türk Telekom ve aynı düzey olmak üzere, bu tip şirketler genelde referans olarak diplomayı tercih ederler. Bunlara bankalar da dahil. İlk adım için gerçekten iyi bir üniversite mezunu olmak avantajdır. Yalnız şunu bilmek gerekir ki, eğitim sisteminin yanlış olduğu ve üniversitelerin derecelendirildiği bir ortamda(yani şunu kast ediyorum, İTÜ den mühendis çıkıyorda ne yani Nişantaşı Üni.den çıkamaz mı?). Evet eğitim farkı var mı? Var. Kabul etmeliyiz. Ama burada bakılması gereken, öğrencinin bir mühendis adayı olup olmadığı. Bu neden den ötürüdür ki, kendimi geliştirmeden bu tip şirketler tercih listemde değildir.
2 - Orta ve küçük şirketler : Diplomadan bağımsız, tamamen işi iyi yapıp yapmadığınıza, hatta işi bilmenize bile gerek kalmadan gelişime açık olup olmadığınıza bakan şirketlerdir. Bu tür şirketler gelişim konusunda ilk yıllarda tercih edilmesi müsait şirketlerdir. Her mühendisi hayali olan Ar-ge büyük bir çoğunlukla bu katmanda yer almaktadır.
Yani kısacası, en başta sürekli okuman ve kendini geliştirmen. Eğlenceden geri kalmamalı ve sosyal hayatına önem vermelisin. Yalnız, kendini geliştirme konusunda da vakit ayarlaman gerekir. Bir de çabalar iyi bir üniversitede okuman senin için bir artıdır.
Soru : Fabrikaya gidip işverenle bizzat görüşmek nasıl bir fikir sizce?
Cevap : Fazla uzatmadan, fabrika derken, şöyle devam edeyim. Öğrenci olarak bütün büyük şirketleri gezerek tabi randevuyu aldıktan sonra. İstediğin ve dilediğin soruları sorabilirsin. Öğrenci olduğun için böyle bir kısıtlama ve soru daraltma gibi hakları yok. Böyle bir hakkı kendilerinde görürlerse kendi ayıplarıdır. Sosyal çevre ve insan ilişkileri konusunda da gelişim sağlamış olursun.
Artı olarak Erasmus yapmayı unutmayın
Başarılar. İyi günler. İnşallah yardımcı olabilmişimdir.