Satranç Nedir ve Nasıl Bulunmuştur

Kemal Okur

Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
7 Şubat 2015
Mesajlar
353
Tepkiler
210
Yaş
29
Meslek
Mekatronik Mühendisi
Üniv
Fırat Üniversitesi
Satranç Nedir Ve Nasıl Bulunmuştur

Satranç iki kişi ile oynan bir tür zeka oyunudur ve insan oğlunun bulduğu en karmaşık oyun olduğu kabul edilir. Satrançta olası bir hamlenin ve oyunun devamında olacakların kombinasyonu evrendeki yıldızlardan fazla olduğu tahmin edilir. Oyun 8x8’lik toplamda 64 küçük karelerden oluşan bir tahta üzerinde oynanır. Üzerinde bulunan bu 64 karenin yarısı beyaz kalan yarısı ise siyahtır. Oyuncular beyaz yada siyah takımları seçerler. Her oyuncunun toplamda 16 adet taşı vardır. Taş sayıları ve isimleri aşağıdaki gibidir;
· 1 Şah
· 1 Vezir
· 2 Kale
· 2 Fil
· 2 At
· 8 Piyon

Satranç Nedir Ve Nasıl Bulunmuştur​.jpg

Her taşın kendine özgü hareket kabiliyetleri mevcuttur. Oyundaki amaç rakibin şahını mat etmektir. Yani rakip şah, hareket kabiliyetini yitirmeli buda sizin kendi taşlarınız ile rakibin şahına saldırıda bulunmanız ile gerçekleşmektedir. Oyunun kısa özeti bu şekilde birde oyunun nasıl bulunduğunu sizlere aktarmak istiyorum.
Oyun milattan 2000 yıl önce Mısırlıların bulduğuna dair kanıt piramitlerdeki hiyerogliflerde mevcut. Ancak o zamanlar insanlar bu oyunu 4 kişinin oynayacağı şekilde tasarlamıştır. Bu oyun daha sonraları Hintlilerin eline geçerek 2 kişilik olacak şekilde geliştirilmiştir. Pers İmparatorluğunun dünyanın yarısına hakim olmasının ardından oyun pers imparatorluğuna geçmiştir. Oyundaki şah, mat, vezir ve fil isimlerini de Persler koymuştur. Araplar ve Endülüslülerin ardından satrancı Avrupa ülkeleri devir almıştır.
Modern satranç kullandığımız kurallarda dahil olmak üzere İspanyollar ve İtalyanlar tarafından geliştirilmiştir. 1497 yılında İspanyol Lucena’nın bastığı satranç kuralları günümüze hiç değiştirilmeden gelmiştir. Piyon taşının sona ulaştığı takdirde vezir olabilme kuralı İspanyollar tarafından getirilmiştir. Kısacası satrançta neredeyse doğudan batıya tüm dünyanın katkısı bulunmuştur. Eski zamanlarda bazen krallar savaş yapacakları zaman savaştan önce satranç oyununu hem savaş stratejisi geliştirmek hem de kimin daha zeki olduğunu öğrenmek için oynarlarmış.
Birde satrancın bulunması ile ilgili rivayet mevcuttur. Rivayet odur ki bir zamanlar bilge bir rahip Şah’a ders vermek amacıyla satranç oyununu tasarlar. Bilge bu oyun ile “Yanında askerlerin, vezirin ve yardımcıların olmasa sen bir hiçsin” mesajını vermek istemiş. Şah bu oyunu çok beğenir ve “Dile benden ne dilersen” der. Bilge Şah’ın dersini almadığını düşünerek kendisinden biraz buğday ister ve devam eder “Ancak bir kuralım var satranç tahtasındaki birinci karede 1, ikinci karede 2, üçüncü karede 4, dördüncü karede 16 tane buğday tanesi olacak ve bu düzen bu şekilde devam edecek.” Şah çok sinirlenir ve adamlarına denileni yapmasını söyler ve Şahın görevlileri iş başına koyulmuş. İlk karelerde hiçbir sorun yoktu ancak 10. Kareye geldiklerinde 1023 tane buğday verilmesi gerekiyor. 15. Karede bu değer 1,5 kilo buğdaya çıkıyor. 25. Karede ise 1,5 ton 32. Karede 184 ton, 49. Karede 24 milyon ton, 54. Karede 771 milyon ton, son olarak 64. Kareye gelindiğinde dünyaya 1500 yıl yetecek buğday stoku kadar buğday verilmesi gerekmektedir.
 
Yukarı Alt