12v lityum piller ile akü

Tekan

MB Üyesi
Kayıt
3 Mayıs 2017
Mesajlar
2
Tepkiler
0
Yaş
25
Öncelikle konunun nereye ait olduğundan tam olarak emin olmadığım için buraya yazdım eğer yanlış yerde ise şimdiden özür dilerim.
Ben daha lise sondayım ve hiç elektronik dersi almadım bu sebeple sormak istiyorum laptop bataryalarin içindeki 18650 lityum pilleri kullanarak bir tur aku yapmak istiyorum ve bununla elektrik gittiginde modemi ve laptopumu sarj edecek sekilde yani 12v cikisli yapmak istiyorum. Modemin ve laptopun istedigi minimum akimin farkindayim onu yoksayarsak simdilik benim yaklasik 24 tane lityum pili ayni anda kullanip hepsini birden ayni anda sarj etmem mumkunmu? Tahminimce okadar pile tek bir modul az gelir oyuzden birden fazla modul kullanip bunlarin guc alis yerlerini birlestirerek tek bir noktada toplayip oraya bir usb cikisi veya direk adaptor yardimiyla sarj dusunuyorum. Boyle borsey mumkun mu?
 

sezermehmet

MB Üyesi
Kayıt
27 Nisan 2017
Mesajlar
13
Tepkiler
7
Yaş
25
Meslek
Mekatronik Mühendisliği
Üniv
Kocaeli Üniversitesi
Bence mümkün olur ancak çok dikkat li olman lazım benim laptop 4,7A. bu amperden fazla verirsen yanma ihtimali olur bu modem içinde geçerli.Pilleri 24 tane seri kullanmaman lazım 12-12parelel baglarsan ve cihazların amperdl değerlerine bakıp direnclerle ohm u ayarlayıp yapabilirsin diye düşünüyorum.Ancak kaç saat gider bilmiyorum Çünkü 4.7amper baya enerji yer.Kolay gelsin.
 

Mücahit Arslan

Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
13 Ekim 2016
Mesajlar
244
Tepkiler
99
Meslek
Yüksek Teknoloji Ar-Ge Mühendisi
Üniv
Staffordshire University
Öncelikle sormak istediğim 24 tane batarya kullanmadaki amaç nedir? Neden 12 tane değil? @sezermehmet arkadaşımızın da dediği gibi çok dikkatli olman gereken bir deney bu. Temkinli olmak adına ben sana potentiometer kullanmanı tavsiye ediyorum. Multimeter'da okuduğun sonuca göre potentiometer'ı ayarlayıp çalışmanı daha güvenli bir hale getirmelisin. Bir de elektrik izole eldivenlerinden mutlaka tak. Lityum tüplerden biri patlar veya akarsa ileriye dönük ciddi zararlar verebilir. Araştırma boyunca iş güvenliğini maksimum seviyede tutmaya çalış.
 

Kepchup

Özel Üye
Kayıt
22 Kasım 2015
Mesajlar
80
Tepkiler
31
Üniv
Marmara üniversitesi
@Tekan öncelikle şunu belirtelim ki kullanmak istediğin pilin gerilim ve akım değerleri yüksek ki 24 tane pil bağlamaktan bahsediyorsun. Bu kadar pilin bağlanmasını gerektiren durum yok. Hakeza 3.7 Volt 3 Amper adet başına pilden bağlantı şekline göre çok daha büyük değerler elde edeceğinden kullanımına aykırı olur. Modem ve laptop şarj etmek için bu pillerden 5 ini seri bağlayarak ve bir şarj devresi ekleyerek laptopu,4 ünü seri bağlayıp 7812 kullandığında modemi çalıştırabilirsin. Zaten 7812 nin datasheet ine bakarsan 1 Amper vereceğini görürsün ki modem için istenilen değerleri karşılar ve tehlike arz etmez. Bu değerlere uygun şarj devrelerini de yaparsan şarj eder ve pil ömrünce sistemini kullanırsın.
 
Konu sahibi
Konu sahibi
T

Tekan

MB Üyesi
Kayıt
3 Mayıs 2017
Mesajlar
2
Tepkiler
0
Yaş
25
zaten amperini modem için 1a olarak düşünmüştüm ki o sürekli takılı kalıcak yani en çok kullanılan o olacak laptopunki ikinci planda. 24 tane kullanmaktaki amacım ise daha çok enerji depolayabilmek ancak kesinlikle 24 tane olacak diye de bir kaidem yok. dediğiniz gibi dikkatli olacağım ve elektrik kesintileri çok yaşanan bir bölgede olduğum için ciddi anlamda işlerimi kolaylaştıracak bir şey bu. Hepinize yorumlarınız için teşekkür ederim ayrıca @Kepchup önerdiğin sistemleri deneyeceğim.
 

GormYa

MB Üyesi
Kayıt
8 Mayıs 2017
Mesajlar
2
Tepkiler
2
Yaş
36
bu amperden fazla verirsen yanma ihtimali olur bu modem içinde geçerli
Fazla amper uygulamak cihazları yakmaz. Cihazların üzerindeki amper çekeceği, güç kaynaklarının üzerindeki amper verebileceği en fazla değeri gösterir. Güç kaynağı 10 amper de olsa cihaz 4.7 amper kullanır. Cihazların yanması için güç kaynağının amperi değil, voltajı fazla olmalıdır.
 

sezermehmet

MB Üyesi
Kayıt
27 Nisan 2017
Mesajlar
13
Tepkiler
7
Yaş
25
Meslek
Mekatronik Mühendisliği
Üniv
Kocaeli Üniversitesi
Üniversiteye hazırlanan bir öğrenci olarak Vİ.(watt) i düşünmüştüm lakin yanilmisim Verdiginiz bilgi için teşekkürler.Ancak elbet bir zararı olduğunu düşünmüyor değilim.
 
Yukarı Alt