Genchi Genbutsu yeni Mezunlar Mutlaka Okuyun

Y. Hocaoğlu

İnstagram: yavuz_hocaoglu_
Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
3 Ocak 2017
Mesajlar
170
Tepkiler
388
Meslek
Üretim Müdürü
Üniv
Yalın Üretim Uzmanı
japon menşeli yönetim stratejisidir. özetle "git" ve "gör" anlamı taşır.
"hiçbir durumu kendi gözlerinizle görmeden, masa başından halledemezsiniz, problemi çözmek için önce onu yakinen analiz etmelisiniz, bunun için de ofisten çıkıp problemin ortaya çıktığı yere gitmelisiniz" mantığı ile haraket eder.



masa başı kalite güvence/kontrol uzmanlarını yerinden kaldırmaya yönelik bir yöntemdir. çünkü genelde türk üretim firmalarında bu işler şöyle olur:

operatör elinde bir parça ile kalite müdürü/mühendisinin masasına gelir. parçayı gösterip "böyle böyle bir hata var" der.
mühendis/müdür parçayı inceler, "o zaman şöyle şöyle yapın" diye bir talimat verir.
operatör gider, denileni yapar (ya da yapmaz). hata devam eder.
operatör tekrar gelir "hata sürüyor müdürüm" der. mühendis/müdür bu sefer telefonu eline alır, üretim mühendisini arar. üretim mühendisine "böyle böyle oluyormuş, niye düzeltmiyorsunuz" diye şarlar.
üretim mühendisi operatörü cepten arar "**** bana niye gelmiyorsunuz, ben burada neciyim?" diye şarlar, sonra da "böyle böyle yaptınız mı?" diye sorar.
bir iki soru daha sorduktan ve talimat verdikten sonra telefonu kapatır.
ertesi gün sevkıyat zamanı gelir. sevkıyat müdürü üretim mühendisini arayıp "nerede sizin ürünler" diye sorar. üretim mühendisi "onlar üretilmemiş miydi ya?" diye operatörü arar, operatör de "abi onlar hatalıydı, kalite mühendisi/müdürü ayırttı onları" deyince durum meydana çıkar.
müşteriye acilen oradan buradan toplanıp paketlenen hatalı ürünler gönderilir.
müşteri, kalite mühendisini/müdürünü arar, ağzına sıçar. patron kalite mühendisi/müdürünü arar, işine son verir. üretim mühendisi de iş ilanlarına bakmaya devam eder.
arka planda radyo çalmaya devam etmekte, işçiler bir kenarda sigara molası vermektedir. çaycı çayları dağıtır. güvenlik gelen gidene sırıtır. iş görüşmesine gelen yeni mezun mühendise 1000 lira teklif edilir. müşteri kalıplarını asla geri almaz, firmanın parasını da uzunca bir süre vermez. maaşlar 2 ay ödenmez, kimse istifa etmez. bu kara düzen böyle gider.
 
Konu sahibi
Konu sahibi
Y. Hocaoğlu

Y. Hocaoğlu

İnstagram: yavuz_hocaoglu_
Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
3 Ocak 2017
Mesajlar
170
Tepkiler
388
Meslek
Üretim Müdürü
Üniv
Yalın Üretim Uzmanı
Günaydın aslında olması gereken bir durum gelişim için çok önemli problemleri mail telefon vs. gibi durumlarda çözemeyiz bizzat probleme dokunmalı çalışanların yüzlerine bakılmalı ve takım çalışması yapılmalıdır.
 
Yukarı Alt