Makinenin düşüşü?

vocalize

MB Üyesi
Kayıt
27 Aralık 2016
Mesajlar
39
Tepkiler
8
Yaş
26
Şunu belirtmek isterim tabi işinde iyi olan işini seven hertürlü kazanır ama makinada bir düşüş var sanki mühendislik denilince aklımıza gelen ilk bölüm eskiden makine mühendisliği dediklerin çok yüksek puanlı bir bölüm canlanırdı gözümde ama şimdi mekatronik gibi yeni çıkmış bir bölüme kıyasla daha düşük elektrik endistüri bilgisayar almış başını gidiyor ama artık barajı biraz geçebilen makineci olabiliyor bu düşüşün nedeni nedir?
 

AlperŞAŞAL

MB Üyesi
Kayıt
15 Şubat 2015
Mesajlar
40
Tepkiler
18
Meslek
Kalite Mühendisi
Üniv
Dokuz Eylül Üniversitesi
Fazla yüklendiler:) iyi puan alanlar başka alanlara kaydı herhalde. Bir de çok fazla makina müh açıldı ve ikinci öğretimde doldu. İş imkanları mezun sayısının altında kaldı. Hepsi birleşince böyle oldu tahminim.
 

Hoodie

MB Üyesi
Kayıt
2 Ocak 2017
Mesajlar
8
Tepkiler
2
Yaş
28
Üniv
Uludağ üniversitesi
Hocam makineyi para olarak düşün, ihtiyactan fazlası sayıda mak müh bölümü açıldı ama ülkenin daha az sayıda mak mühendisine ihtiyacı var bu da arz talep dengesizliğini oluşturdu ve makine düşüşe geçti(enflasyon). Örnekleyerek anlatmak istedim, ama makine ölmez meslek bence.
 

Deduska

MB Üyesi
Kayıt
29 Temmuz 2016
Mesajlar
187
Tepkiler
124
Meslek
Developer
Bence daha iyi oldu düşük olması peki neden;
Puanlı geçişe karşı olan biri olarak, makine bölümünün puanlarının düşük olması meslek liselerinin de girişini kolaylaştı ve böylelikle kalifiyeli mühendisler yetişiyor. Ne iş yaptığını bilerek mühendis oluyorlar. Bu aynı şekilde DGS için de geçerli.

Diğer bölümlerin yüksek olmasının sebebi ise tamamen Türkiye şartları. Şimdiki aklım olsa Bilgisayar değil Makine okurdum. Türkiye şartlarında çalışma gibi bir planım olmadığından.


artık barajı biraz geçebilen makineci olabiliyor bu düşüşün nedeni nedir?
Bu arada insanların barajı geçip geçmemeleri, başarısız veya kötü bir mühendis olacakları anlamına gelmez. Sınav sistemine karşı değilim ama herkes alanına göre tartılmalı. Böyle sisteme karşıyım. Sınav da iyi yapanların çalışma prensipleri iyi olabilir yalnız, onlarında iş hayatında başarılı veya iyi bir mühendis olacakları anlamına gelmez. Mühendislik diploma değildir.

Başarılar. Dostça kalın...
 
Son düzenleme:

Kemal Okur

Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
7 Şubat 2015
Mesajlar
353
Tepkiler
210
Yaş
29
Meslek
Mekatronik Mühendisi
Üniv
Fırat Üniversitesi
Merhabalar,

Konu hakkında şunları söyleyebilirim:

Neden-1

Eskiden sadece sayılı şehirde üniversite varken şuanda illerde 1 2 üniversite bunu da geçtim artık ilçeler bile üniversite açmaya başladı

Neden-2

Her üniversite daha fazla gelir yada daha fazla öğrenci rant yarışından dolayı kontenjanları arttırdı.


Bu nedenle her üniversite arttırdığı kontenjanı doldurmak için gitgide puanda azalmaya gitti ve en sonunda dediğiniz gibi belli başlı üniversiteler hariç bit çoğunda mühendislik okumak oldukça kolaylaştı. Bu noktada işte arkadaşımızın söyledikleri devreye giriyor. Nasıl ehliyet araba kullanmıyorsa diplomada mühendislik yapmıyor. Mühendisliği yapacak olan sizsiniz. Eskiden mühendisler mezun olmadan önce iş teklifi alırdı şimdilerde mühendisler firma firma gezerek başvuru yapıyor. Eski sistem olsa muhtemelen bende mühendislik okumaya layık bir insan olmayacaktım.

Neden-3 (Makinenin düşüşü)

Makine mühendisliği mühendislik tarihinin inşaattan sonraki en eski mühendislik dallarından birisidir ancak şu son 10 yılda gelişen teknoloji makine mühendisliğini yetersiz bırakmaya başladı. Bu noktadan sonra yeni mühendislikler üretildi. Örn mekatronik, enerji sistemleri, nükleer enerji, nano teknoloji, yazılım, adli bilişim ve aklıma gelmeyen pek çoğu. Makine mühendisliği hala yıldızını korumakta ancak eski şanı kalmadığı konusunda sizinle hem fikirim.

Umarım yardımı olur iyi forumlar.
 
Yukarı Alt