Rus uzay gemisi dünyaya düşecek!

Andromeda

Uzaylı...
MB Üyesi
Kayıt
10 Şubat 2015
Mesajlar
63
Tepkiler
52
Yaş
110
Meslek
Bilgisayar Mühendisi
Üniv
ODTU
Kazakistan'dan ateşlenen Rus yapımı Progress uzay aracının Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) ulaşamayacağı açıklandı. İletişim sağlanamayan uzay aracının Dünya'ya düşeceği belirtildi.
Kazakistan'ın Baykanur Cosmodrome üssünden ateşlenen ve yörüngede kontrolden çıkan uzay aracı Progress M-27M ile bağlantı kurulamadı. Uzay istasyonuna 3 ton gıda, yakıt ve malzeme taşıyan kargo aracının, Dünya'ya düşeceği belirtildi. NASA TV'den yapılan açıklamada, 'Progress'in uzay istasyonuna kenetlenmeyeceği' açıklanmıştı.

Soyuz roketiyle ateşlenen Progress, navigasyon antenlerini açamamış ve itiş sistemi devreye girmemişti Kendi ekseninde kontrolsüzce dönmeye başlayan uçak, Dünya'nın etrafında tur atıyor. Rus Interfax haber ajansı, uzay aracının 7-11 Mayıs tarihleri arasında atmosfere girmesinin beklendiğini ancak nereye düşeceğinin bilinmediği bilgisini verdi.

Rus uzay gemisi dünyaya düşecek.jpg

Parçalara ayrılıyor
Her beş saniyede bir kendi ekseninde döndüğü belirtilen Progress'in etrafında en az 40 enkaz parçası olduğu belirtildi. Ancak enkazın roket gövdesinden mi yoksa uzay aracından mı koptuğu bilinmiyor.
Rusya, yaşanan teknik sorunun ne olduğunu tespit etmek için çalışma yapıldığını belirtti. Yaşanacak benzer sorunlar, Soyuz görevlerinin geleceğini riske atabilir. UUİ'ye astronot ve kozmonotlar, Soyuz kapsülleriyle taşınıyor.
Stoklar yeterli

NASA, UUİ'deki stokların zor da olsa yaz sonuna kadar yetebileceğini belirtti. Yazın bitmesinden önce, SpaceX'in 19 Haziran'da uzay istasyonuna düzenleyeceği bir kargo görevi daha bulunuyor.
Bir yıllık görevin bir ayını geride bırakan astronot Scott Kelly, 'durumlarının iyi olduğunu ve sıkıntı yaşamayı düşünmediklerini' söyledi.

Kaynak:
aljazeera.com.tr/haber/rus-uzay-araci-dunyaya-dusecek
 

Kemal Okur

Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
7 Şubat 2015
Mesajlar
353
Tepkiler
210
Yaş
29
Meslek
Mekatronik Mühendisi
Üniv
Fırat Üniversitesi
Son açıklamalara göre atmosfer tabakasında parçalanan uzay aracı dünyaya düştüğünde büyük bir etki oluşturmayacak ve uzay aracının okyanusa düşeceğini açıkladılar.
 
Yukarı Alt