Yivli Kaplin

ahmetkara46

MB Üyesi
Kayıt
30 Ekim 2015
Mesajlar
1
Tepkiler
2
Yaş
43
Üniv
Zonguldak Karaelmas
Yivli Kaplin

Yivli bağlantılar, kaynaklı ve dişli imalatın yapılamayacağı yerlerde kullanılabileceği gibi diğer alternatif bağlantı türlerine göre montajı kolay olan ve işçilik süresini kısaltan daha güvenilir bir bağlantı şeklidir. Rijit sistemlerde bağlantı şartlarının zor olduğu durumlarda kullanıcıya montajda esneklik sağlar. Boru bağlantı parçalarının kolay sökülüp takılabilmesinden dolayı kolay montaj ve demontaj olanakları getiren, yüksek sızdırmazlık özelliğinin yanı sıra gerektiğinde kolay temizlik ve bakım imkanı ile tesisatta gerekli görüldüğü noktalarda ve deprem (sismik) korunmasına yönelik uygulamalarda kullanılmaktadır. Maliyet açısından aralarında küçük bir fark oluşsa da son yıllarda yivli bağlantı diğer bağlantı şekillerine göre daha çok tercih edilmektedir. Yivli bağlantının yapılabilmesi için fittings elemanlarının yivli olarak üretilmiş olması, boruların üzerine yiv açılması ve bunları birleştirici kaplinlerin olması gerekir. Borulara yiv açılarak üzerinde contaları bulunan kaplinler vasıtasıyla birleştirilir. Yiv açma işlemi, ezme veya kesme metodu ile yapılır. Yiv açma işlemi özel yiv makinesi veya tornada yapılır. Yiv üzerine kaplin contası yerleştirildikten sonra kaplin üzerindeki vidalarla sabitleştirilir. Vidalar sabitleştirilirken uygun torklarda sıkılmalıdır. Kaplinlerin contalarının tipi ve sıcaklık derecesi, spesifik uygulamalarda ortam koşullarına uygun olarak seçilmelidir. Borudan branşman alınan noktalarda, çıkış ağızlı yivli bağlantı elemanları kullanılabilir. Kullanılan çıkış ağızlı yivli bağlantı elemanının çıkış ağzındaki conta için üretici tarafından verilen delik ölçüsünde delik açılır.

Avantajları; Yivli sistemleri kullanma avantajları arasında montaj hızı ve kolaylığı, kaynağa gerek olmaması, tekrar sökülebilme, bakım kolaylığı, zamandan tasarruf ve düşük işçilik maliyetleri sayılabilir. Yivli borularla birlikte kullanılan kelepçeler lastik contası ile birlikte tam bir sızdırmazlık sağlar. Sismik hareketlerde yivli bağlantı sistemleri esneme, genişleme, kısalma, bükülme özelliklerini içerdiğinden kaynaklı sistemlere göre daha güvenlidir. Uygulanan yivli boru hatları kelepçeler ile birlikte titreşim azaltıcı özelliğe sahiptir.

Uygulama Alanları
· Yangın Tesisatı
· Otomotiv Sektörü
· Tesisat Sistemleri
· Havalandırma Sistemleri
· Ekskavatör, Gemi inşaatı

Kurulum üreticinin talimatlarına ve ihtiyaçlarına göre yapılmalıdır. Kaplinler FM Onaylı boru bağlantıları için kullanıldığı durumlarda, boru üreticisinin montaj talimatları ve şartlar da dikkate alınmalıdır. Aksi belirtilmediği sürece yivler, ANSI / AWWA C606 (en son sürüm), " Grooved and Shouldered Joints" göre yapılmalıdır.
 

Dosyalar

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:

Furkan Bayram

Yetkili Kişi
Moderatör
Kayıt
15 Şubat 2015
Mesajlar
94
Tepkiler
69
Meslek
Makine Mühendisi
Üniv
Fırat Üniversitesi
Bilgi için teşekkürler Ahmet Bey.
 
Yukarı Alt