Zamanda yolculuk mümkün müdür? - Dede paradoksu

Zamanda yolculuk sizce mümkün müdür?

  • Kesinlikle imkansız

    Oylar: 11 36,7%
  • Gelişen teknolojiyle olabilir.

    Oylar: 18 60,0%
  • Herhangi bir fikrim yok

    Oylar: 1 3,3%

  • Seçmen sayısı
    30

İbrahim Güzelkaya

Yetkili Kişi
MB Üyesi
Kayıt
9 Şubat 2015
Mesajlar
29
Tepkiler
36
Yaş
28
Zamanda yolculuk günümüz bilim adamlarınca sık sık gündeme getirilen bir konu olmaya başladı. Zira bunu dergi kapaklarına sık sık konu yaparak dikkat çeken bilim dergilerinde görmek mümkün. Peki sizce zamanda yolculuk mümkün müdür?

Zamanda yolculuk yapmanın fiziksel açıdan imkansız olduğunu bilim adamları sık sık dile getirmekte. Örneğin zamanda yolculuk yapmak için ışık hızını geçmek gibi evrenin kurallarını çiğnemek gerekir. Biz ise olaya dede paradoksu adı verilen meşhur bir paradoksla değineceğiz.

Bir zaman makinesi icat ettiğinizi düşünün. Makineyi çalıştırıp dedenizin gençlik yıllarına sizin daha doğmadığınız zamana gitseniz ve dedenizi öldürseniz ne olur? Teknik olarak sizin doğmamış ve makineyi de icat etmemiş olmanız gerekir. Bu durumda dedenizin katili kimdir? Haliyle ortada bir paradoks oluşur. Bazılarına göre durum biraz farklıdır. Dedenizi öldürdüğünüzde geleceğe dönüş filminde olduğu gibi yeni bir zaman çizgisi oluşur ve sizde bu evrende bir katil olarak hayatınıza devam ettirirsiniz.

Back-To-The-Future-7.jpg


Geçenlerde izlediğim Predestination isimli bir filimde bu konuya ayrı bir bakış açısıyla değinilmiş. Film Robert Heinlein'in Siz Zombiler isimli kitabından uyarlanarak yapılmış. Olayın karmaşıklığını anlamanız açısından filmi izlemenizi öneririm kurgu olarak gerçekten çok güzel bir film olmuş.
Bahsettiğim Siz Zombiler isimli kitabında ise yazar dede paradoksunu iyice açmaza sokmuş. Hikayede bir yetim bebek 1945 Yılında yetimhaneye bırakılır. Adı Jane olan bu kız büyür ve genç bir kız olduğunda 1963'te bir serseriye aşık olur. Serseriden hamile kalır ancak serseri birden ortadan kaybolur. Jane doğum yaptıktan sonra hermafrodit(çift cinsiyetli olunan genetik bir hastalık) olduğunu öğrenir. Yaşamak için Jane mecburi olarak doktorlar tarafından erkeğe dönüştürülür. Bu sırada da bir yabancı Jane'nin yeni doğmuş kızını çalar. Bu olaylardan sonra Jane alkolik bir serseri olur ve 1970 yılında Pop'un yeri adında bir bara gider. Hikayesini barmene anlatır. Barmen ise Jane'i zaman yolcuları kulübüne almayı teklif eder. Jane teklifi kabul eder. Barmen Jane ile birlikte her şeyin yaşandığı 1963 yılına gider ve Jane'i orada bırakıp ortadan kaybolur. Jane burada yetim bir kıza aşık olur ve onu hamile bırakır. Barmen ise 9 ay ileri gider ve yetim bir kızdan doğmuş bir kızı alıp 1945 yılında bir yetimhanenin önüne bırakır. Tekrar 1963 yılına giden barmen, erkek olmuş ve bir kızı hamile bırakmış Jane'i alır ve 1985 yılına götürüp oraya bırakır. Bu olaylardan sonra Jane hayatını düzeltme kararı alır ve zaman yolcuları kulübünde saygın bir dede olur. Bir süre sonra kulüp ona zorlu bir görev verir. 1970 yılına dönmeli ve Pop'un Yeri adlı bir barda barmen kılığına girip orada bir serseriye yardım etmelidir.
Görüldüğü üzere oluşan bu inanılmaz paradoksta Jane hem yetim bir kız hem bir serseri hem de bir barmen oluyor. Hatta aynı zamanda bir de dede. Jane acaba bunların hepsi midir yoksa hiçbiri mi? Düşüncelerinizi bekliyoruz...
 
Son düzenleme:

Kemal Okur

Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
7 Şubat 2015
Mesajlar
353
Tepkiler
210
Yaş
29
Meslek
Mekatronik Mühendisi
Üniv
Fırat Üniversitesi
Bildiğim üzere geleceğe gidilebilir ancak geçmişe gidilemez geçmiş sadece seyredilebilir. Işık hızında yada ışık hızına çok yakın hızlarda seyahat eden birisi için zaman durur. Aynı kişinin uzayda geçireceğin birkaç yıl dünyada yüzlerce hatta binlerce yıla denk düşmekte. Aynı mantık ile ışık hızı ile seyahat eden kişi gittiği yerden dünyaya bakarsa bin yıl öncesi yaşamı görecektir. Bu dede paradoksu yüzünden geçmişe gitmenin imkansız olduğunuz söylüyorlar ama bazıları paralel evrenin varlığından da bahsediyor neden olmasın :)
 
Konu sahibi
Konu sahibi
İbrahim Güzelkaya

İbrahim Güzelkaya

Yetkili Kişi
MB Üyesi
Kayıt
9 Şubat 2015
Mesajlar
29
Tepkiler
36
Yaş
28
O da son zamanlarda sık tartışılan bir mevzu. Yer çekimi ya da ışık hızına yakın hızlar zamanı yavaşlatır bu şekilde dünyaya göre geleceğe yolculuk yapılması muhtemel. Peki ya geçmiş? Termodinamik yasaları geçmişe bir makineyle gitmek gibi bir düşünceyle zaman yolculuğuna engel olur. Tabi buna evrenin kapalı bir sistem olmadığı düşüncesiyle karşı çıkılmakta. Yani paralel evrenler varsa belki de mümkün ama yoksa geçmiş hep geçmiş olarak kalacak sanırım :)
 

Oğuzhan Mallı

Yetkili Kişi
Genel Yönetici
Kayıt
6 Şubat 2015
Mesajlar
549
Tepkiler
435
Meslek
Nükleer ve Atom Mühendisi
Üniv
MEPhI, KTÜ
Hikayedeki mantığa göre jane hepsidir ama zamanda yolculuk bu değildir. Yani öyle tek evren modeli ile bu imkansızdır. Hadi 1950' ye gidelim diye birşey olamaz. Geleceğe gitmekten kasıt ise hadi 50 yıl sonraya gidelim sonra geri döneriz diye bir kanı da yok. Bu şöyle olur ancak; mesela dünyaya göre 50 yıl geçsin istiyoruz, bize göre de 1 yıl geçsin istiyoruz. Yani ne demek bu? Bizim ileri gitmek için bile bir süre beklememiz gerekecek. Ve geçen zamanı ise geri getiremeyeceğiz.

Bunun için dünya zamanının ötesine geçmek gerekir. Zaman görecelidir. kime göre alacağımıza bağlıdır. Buda ışık hızını aşarak olabilir. Veya bir karadeliğin olay ufkunda bekleyerek.

Hikayede geçen olay tekel bir evrende gerçekleşmesi mantıksız ve bence imkansız. Bunun olması için kendi evrenimize paralel sonsuz evren olması gerekmektedir. Buda oldu diyelim; ben 2015 yılında olan evrenden 1914 yılında olan bir evrene gidip dedemi öldürsem o evrende ki kendimi öldürmüş olurum. Bu evrenler birbirine paralel veya bağlantılı olduğundan kendi evrenimede etkiyecektir. Mantıken benim o an yok olmam gerek.

dede paradoksu için ise olay nerede başlamış ben tam kestiremedim. Hehangi bir evrede başlamış olabilir. Yukarıda ki yazdıklarıma göre yorum yapacak isek, evre ilk olarak ne zaman başladı ise bir sonraki evrede son bulacaktır.
 

Kemal Okur

Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
7 Şubat 2015
Mesajlar
353
Tepkiler
210
Yaş
29
Meslek
Mekatronik Mühendisi
Üniv
Fırat Üniversitesi
Bilim adamları işte tamda bu yüzden geçmişe gidilmesinin imkansız olduğunu söylemekte. Geleceğe gidilebilir belki ama geçmişe gitmek çok büyük bir sıkıntı. Ama öncesinde çok daha önemli bir işimiz var ışık hızına yaklaşmak şuan ışık hızı en hızı uzay aracımızdan 4400 kat daha hızlıdır. :)
 
Konu sahibi
Konu sahibi
İbrahim Güzelkaya

İbrahim Güzelkaya

Yetkili Kişi
MB Üyesi
Kayıt
9 Şubat 2015
Mesajlar
29
Tepkiler
36
Yaş
28
Bilim adamlarını ikileme düşüren durum matematiksel olarak zaman yolculuğunun mümkün olması. Görelilik matematiği zaman yolculuğuna izin verir. Kendi etrafında hızla dönen kara delikler kapalı zaman eğrileri oluşturabilir. Bu da geçmişe yolculuğu mümkün kılar. Günümüzde kuantum bilgisayarlarla zamanda yolculuğun simülasyonları denenmekte. Şu an için bir ilerleme yok. Simülasyonlar bu yolculuklara izin vermemekte. Yani matematiksel olarak mümkün pratikte mümkün olmayan bu durum bilim adamlarının kafasını fena halde kurcalamakta.
 

Oğuzhan Mallı

Yetkili Kişi
Genel Yönetici
Kayıt
6 Şubat 2015
Mesajlar
549
Tepkiler
435
Meslek
Nükleer ve Atom Mühendisi
Üniv
MEPhI, KTÜ
Matematiksel olarak nasıl mümkün?
 
Konu sahibi
Konu sahibi
İbrahim Güzelkaya

İbrahim Güzelkaya

Yetkili Kişi
MB Üyesi
Kayıt
9 Şubat 2015
Mesajlar
29
Tepkiler
36
Yaş
28
Bir dergiden okuduğum yazının bir bölümünü aktarıyorum:
Bütün araştırmalar geçmişe yolculuk etmeye izin veren Görelilik teoreminden kaynaklanıyor. Örneğin kara delikler güçlü kütleçekim kuvveti ile hem uzayı hem de zamanı kapalı bir eğri halinde büküyor ve kendi kuyruğunu yiyen yılan gibi kapalı zaman döngüleri yaratıyor. Ancak bu etkiyi yalnızca kendi etrafında yüksek hızda dönen kara delikler oluşturabiliyor. Bilim adamları bu teorik olguyu Kapalı Zaman Benzeri Eğri ya da İngilizce kısaltmasıyla CTC olarak adlandırıyor. CTC geçmişe yolculuğa izin veriyor. Hawking ve birçok fizikçi CTC'lerden büyük rahatsızlık duyuyor. Çünkü insanların geçmişe gitmesi ve ''geçmişi 'geçmişe gitmelerini önleyecek şekilde'' değiştirmesi zaman paradoksuna yol açıyor. Teknik olarak geçmişe yolculuk Evrendeki neden sonuç zincirini kırıyor.

Yazı oldukça ilgimi çekti. Üzerine yoğunlaşmaya değer bir konu bence.
 

Dreamof

MB Üyesi
Kayıt
10 Mayıs 2016
Mesajlar
6
Tepkiler
0
Yaş
27
Üniv
Dokuz Eylül Üniversitesi
Işık hızını geçmek zorunda değiliz ayrıca geçmişe gitmek kolay değil ama geleceğe gitmek bir hayli yakın
 

Arman Amak

Özel Üye
Kayıt
5 Mayıs 2016
Mesajlar
54
Tepkiler
13
Meslek
Ziraat mühendisi
Üniv
Harran üniversitesi
Bence paralel evrenler savsata değil başka evrenlerdeki yansımalarımız üzerine dayanan bir paradoks olduğunu düşünüyorum çünkü yaşlanıyoruz adını zaman koyduğumuz kavram akıp gidiyor. Konu ile haşır neşir bilim adamları bile teoriler üzerinden ilerliyorlar. Varsayalım zamanda yolculuk bulundu. İnsanlık için ne faydası olur açıkçası düşündürüyor beni.. Hali hazırda bu kadar gereksiz savaş sebebi varken bir yenisi daha eklenmiş olacak. Ama yinede düşünmesi, hayal etmesi güzel ve ütopik bir konu :)
 

Evsiz

MB Üyesi
Kayıt
14 Mayıs 2016
Mesajlar
1
Tepkiler
0
Yaş
34
Üniv
Piri Reis Üniversitesi
Teorik olarak bir zaman makinesi yapılsa bile ancak o makineyi aktif hale getirdiğin zamana geri dönüş yapabilirmişsin gelecekte. Bir program da öyle izlemiştim
 

Atakan Akbulut

Yetkili Kişi
Moderatör
Kayıt
28 Nisan 2016
Mesajlar
143
Tepkiler
43
Meslek
R&D Embedded Systems Software Engineer
Benim görüşüm zaman kavramı herşey için farklı. Farklı boyutlarda zaman kavramının olmadığını bile düşünüyorum. Belkide zamanın ötesinde çok uzaklardan Gönderilen mesajlar zaman denilen şeye takılmış ve bize ulaşmamıştır.

Onun dışında başka evrenlerde 1 saatin bizim dünyamızda 10 yıla takabül edeceğini düşünüyorum. Onun dışında gelecege her zaman müdahale edilebilir ama geçmiş birşeye müdahale edilemez. Bu sebepten dolayı zamanda ileri gidilebilir fakat geri gidilemez düşüncesindeyim.

Bu arada bu kadar evren meraklısı arkadaş birleşmiş iken size "Yıldızlar arasında" filmini öneririm. 2014 yapım IMDB 8.6 çok güzel bir filmdir :)
 

tesla_sherlock

MB Üyesi
Kayıt
21 Nisan 2015
Mesajlar
3
Tepkiler
0
Yaş
28
Üniv
Uludag Üniversitesi
En temel yasalardan olan entropi yasasi tersinir olmadigi icin gecmise yolculuk imkansizdir. Gelecek de bana gore imkansizdir. Biraz kaderci bakis acisiyla bakarsak normalde 20 yil sonra olecegini varsayalim. Peki 30 yil ileri gittiginde senin durumun ne olacak. Maddesel bir ortamda bu yolculuk bana gore imkansiz. Madde de zaman ile varoldugu icin(uzay-zaman) zamanli bir ortamda zaman yolculugu yapmak imkansizdir.
 

ibaloglu23

MB Üyesi
Kayıt
11 Temmuz 2015
Mesajlar
20
Tepkiler
0
Meslek
Adli Bilişim Mühendisi
Üniv
Fırat Üniversitesi
eline sağlık güzel paylaşım

eline sağlık güzel paylaşım
 

atiati

MB Üyesi
Kayıt
27 Nisan 2017
Mesajlar
4
Tepkiler
1
Yaş
67
Üniv
Dedekorkut Eğitim Enstitüsü
Zamanda yolculuk günümüz bilim adamlarınca sık sık gündeme getirilen bir konu olmaya başladı. Zira bunu dergi kapaklarına sık sık konu yaparak dikkat çeken bilim dergilerinde görmek mümkün. Peki sizce zamanda yolculuk mümkün müdür?

Zamanda yolculuk yapmanın fiziksel açıdan imkansız olduğunu bilim adamları sık sık dile getirmekte. Örneğin zamanda yolculuk yapmak için ışık hızını geçmek gibi evrenin kurallarını çiğnemek gerekir. Biz ise olaya dede paradoksu adı verilen meşhur bir paradoksla değineceğiz.

Bir zaman makinesi icat ettiğinizi düşünün. Makineyi çalıştırıp dedenizin gençlik yıllarına sizin daha doğmadığınız zamana gitseniz ve dedenizi öldürseniz ne olur? Teknik olarak sizin doğmamış ve makineyi de icat etmemiş olmanız gerekir. Bu durumda dedenizin katili kimdir? Haliyle ortada bir paradoks oluşur. Bazılarına göre durum biraz farklıdır. Dedenizi öldürdüğünüzde geleceğe dönüş filminde olduğu gibi yeni bir zaman çizgisi oluşur ve sizde bu evrende bir katil olarak hayatınıza devam ettirirsiniz.

Eki Görüntüle 190

Geçenlerde izlediğim Predestination isimli bir filimde bu konuya ayrı bir bakış açısıyla değinilmiş. Film Robert Heinlein'in Siz Zombiler isimli kitabından uyarlanarak yapılmış. Olayın karmaşıklığını anlamanız açısından filmi izlemenizi öneririm kurgu olarak gerçekten çok güzel bir film olmuş.
Bahsettiğim Siz Zombiler isimli kitabında ise yazar dede paradoksunu iyice açmaza sokmuş. Hikayede bir yetim bebek 1945 Yılında yetimhaneye bırakılır. Adı Jane olan bu kız büyür ve genç bir kız olduğunda 1963'te bir serseriye aşık olur. Serseriden hamile kalır ancak serseri birden ortadan kaybolur. Jane doğum yaptıktan sonra hermafrodit(çift cinsiyetli olunan genetik bir hastalık) olduğunu öğrenir. Yaşamak için Jane mecburi olarak doktorlar tarafından erkeğe dönüştürülür. Bu sırada da bir yabancı Jane'nin yeni doğmuş kızını çalar. Bu olaylardan sonra Jane alkolik bir serseri olur ve 1970 yılında Pop'un yeri adında bir bara gider. Hikayesini barmene anlatır. Barmen ise Jane'i zaman yolcuları kulübüne almayı teklif eder. Jane teklifi kabul eder. Barmen Jane ile birlikte her şeyin yaşandığı 1963 yılına gider ve Jane'i orada bırakıp ortadan kaybolur. Jane burada yetim bir kıza aşık olur ve onu hamile bırakır. Barmen ise 9 ay ileri gider ve yetim bir kızdan doğmuş bir kızı alıp 1945 yılında bir yetimhanenin önüne bırakır. Tekrar 1963 yılına giden barmen, erkek olmuş ve bir kızı hamile bırakmış Jane'i alır ve 1985 yılına götürüp oraya bırakır. Bu olaylardan sonra Jane hayatını düzeltme kararı alır ve zaman yolcuları kulübünde saygın bir dede olur. Bir süre sonra kulüp ona zorlu bir görev verir. 1970 yılına dönmeli ve Pop'un Yeri adlı bir barda barmen kılığına girip orada bir serseriye yardım etmelidir.
Görüldüğü üzere oluşan bu inanılmaz paradoksta Jane hem yetim bir kız hem bir serseri hem de bir barmen oluyor. Hatta aynı zamanda bir de dede. Jane acaba bunların hepsi midir yoksa hiçbiri mi? Düşüncelerinizi bekliyoruz...
Eline sağlık.
Zamanda yolculuk .
Olağan üstü bir hıza ulaşırsak olabilir.Bu hız galaksiler arası yolculuklar olabilir.Her galaksinin bir Güneşi varsayılırsa orada yaşayan canlılarda mümkün. Onlarla kendi zamanlarında buluşa bilinir.
 

BLAST_-

MB Üyesi
Kayıt
3 Ağustos 2018
Mesajlar
6
Tepkiler
1
Yaş
28
Meslek
Elektrik ve Elektronik Mühendis Adayı
Üniv
Yeditepe Üniversitesi
Bana göre bu mümkün. Görecelilik kanununa göre "Kişinin hızı arttıkça zaman ona göre yavaşlar" yani hızı ışık hızına yakın birine göre zaman yavaşlar diğer kişilere göre normal seyrinde akar. E=mc^2 formülünde enerjinin kütleye dönüşmesi bağlantısı çıkarılır. Hızımızla orantılı olarak kütlenin artışı da gerçekleşir. Bu artış enerjimiz ile doğru orantılıdır. Buda bu ikisinin birbirine dönüşebilmesini sağlar bu formülde görüldüğü üzere. Esasında "Geleceğe Yolculuk" mümkün olandır. Bu yolculuktan kasıt bir anda ışınlanıp kendimizi ileri bir zamanda farklı bir Dünyada bulmak değildir! Geleceğe yolculuk ; Işık hızına yakın bir hızda geçirilen süreden sonra geri gelindiğinde olmamız gereken yaşta değil o hızdayken zamanın aktığı duruma göre bulunduğumuz yaştır. Ben geri geldiğimde halen 25 ve benimle yolculuğumdan önce yaşıt arkadaşım 30 yaşında ise işte bu benim geleceğe yolculuk yaptığımı gösterir çünkü ben 5 sene geçmesine rağmen aynı yaşta kalmışımdır ve 5 sene sonranın Dünyasına gelmişimdir. Her şey 5 sene daha yaşlıdır ve 5 sene daha ileridedir. Geleceğe yolculuk işte tamda budur. Bunu mümkün kılabilecek gelişmeler kesinlikle olacaktır. 15 20 25 30 artık kaç sene geçer bilmem ama bunu mümkün kılacaklarını göreceksiniz.

Saygılar ..
 

Muhittin60

MB Üyesi
Kayıt
29 Haziran 2018
Mesajlar
6
Tepkiler
0
Yaş
24
Zamanda yolculuk günümüz bilim adamlarınca sık sık gündeme getirilen bir konu olmaya başladı. Zira bunu dergi kapaklarına sık sık konu yaparak dikkat çeken bilim dergilerinde görmek mümkün. Peki sizce zamanda yolculuk mümkün müdür?

Zamanda yolculuk yapmanın fiziksel açıdan imkansız olduğunu bilim adamları sık sık dile getirmekte. Örneğin zamanda yolculuk yapmak için ışık hızını geçmek gibi evrenin kurallarını çiğnemek gerekir. Biz ise olaya dede paradoksu adı verilen meşhur bir paradoksla değineceğiz.

Bir zaman makinesi icat ettiğinizi düşünün. Makineyi çalıştırıp dedenizin gençlik yıllarına sizin daha doğmadığınız zamana gitseniz ve dedenizi öldürseniz ne olur? Teknik olarak sizin doğmamış ve makineyi de icat etmemiş olmanız gerekir. Bu durumda dedenizin katili kimdir? Haliyle ortada bir paradoks oluşur. Bazılarına göre durum biraz farklıdır. Dedenizi öldürdüğünüzde geleceğe dönüş filminde olduğu gibi yeni bir zaman çizgisi oluşur ve sizde bu evrende bir katil olarak hayatınıza devam ettirirsiniz.

Eki Görüntüle 190

Geçenlerde izlediğim Predestination isimli bir filimde bu konuya ayrı bir bakış açısıyla değinilmiş. Film Robert Heinlein'in Siz Zombiler isimli kitabından uyarlanarak yapılmış. Olayın karmaşıklığını anlamanız açısından filmi izlemenizi öneririm kurgu olarak gerçekten çok güzel bir film olmuş.
Bahsettiğim Siz Zombiler isimli kitabında ise yazar dede paradoksunu iyice açmaza sokmuş. Hikayede bir yetim bebek 1945 Yılında yetimhaneye bırakılır. Adı Jane olan bu kız büyür ve genç bir kız olduğunda 1963'te bir serseriye aşık olur. Serseriden hamile kalır ancak serseri birden ortadan kaybolur. Jane doğum yaptıktan sonra hermafrodit(çift cinsiyetli olunan genetik bir hastalık) olduğunu öğrenir. Yaşamak için Jane mecburi olarak doktorlar tarafından erkeğe dönüştürülür. Bu sırada da bir yabancı Jane'nin yeni doğmuş kızını çalar. Bu olaylardan sonra Jane alkolik bir serseri olur ve 1970 yılında Pop'un yeri adında bir bara gider. Hikayesini barmene anlatır. Barmen ise Jane'i zaman yolcuları kulübüne almayı teklif eder. Jane teklifi kabul eder. Barmen Jane ile birlikte her şeyin yaşandığı 1963 yılına gider ve Jane'i orada bırakıp ortadan kaybolur. Jane burada yetim bir kıza aşık olur ve onu hamile bırakır. Barmen ise 9 ay ileri gider ve yetim bir kızdan doğmuş bir kızı alıp 1945 yılında bir yetimhanenin önüne bırakır. Tekrar 1963 yılına giden barmen, erkek olmuş ve bir kızı hamile bırakmış Jane'i alır ve 1985 yılına götürüp oraya bırakır. Bu olaylardan sonra Jane hayatını düzeltme kararı alır ve zaman yolcuları kulübünde saygın bir dede olur. Bir süre sonra kulüp ona zorlu bir görev verir. 1970 yılına dönmeli ve Pop'un Yeri adlı bir barda barmen kılığına girip orada bir serseriye yardım etmelidir.
Görüldüğü üzere oluşan bu inanılmaz paradoksta Jane hem yetim bir kız hem bir serseri hem de bir barmen oluyor. Hatta aynı zamanda bir de dede. Jane acaba bunların hepsi midir yoksa hiçbiri mi? Düşüncelerinizi bekliyoruz...
Ne geleceğe ne de geçmişe gidilir fakat uzun yolu kısa zamanda gitmek var yani Işınlanmak olabilir
 

Emir Kalyoncuoğlu

Özel Üye
Kayıt
11 Şubat 2018
Mesajlar
331
Tepkiler
129
Yaş
29
Meslek
Makine Mühendisi
Üniv
Yıldız Teknik Üniversitesi
Bana göre bu mümkün. Görecelilik kanununa göre "Kişinin hızı arttıkça zaman ona göre yavaşlar" yani hızı ışık hızına yakın birine göre zaman yavaşlar diğer kişilere göre normal seyrinde akar. E=mc^2 formülünde enerjinin kütleye dönüşmesi bağlantısı çıkarılır. Hızımızla orantılı olarak kütlenin artışı da gerçekleşir. Bu artış enerjimiz ile doğru orantılıdır. Buda bu ikisinin birbirine dönüşebilmesini sağlar bu formülde görüldüğü üzere. Esasında "Geleceğe Yolculuk" mümkün olandır. Bu yolculuktan kasıt bir anda ışınlanıp kendimizi ileri bir zamanda farklı bir Dünyada bulmak değildir! Geleceğe yolculuk ; Işık hızına yakın bir hızda geçirilen süreden sonra geri gelindiğinde olmamız gereken yaşta değil o hızdayken zamanın aktığı duruma göre bulunduğumuz yaştır. Ben geri geldiğimde halen 25 ve benimle yolculuğumdan önce yaşıt arkadaşım 30 yaşında ise işte bu benim geleceğe yolculuk yaptığımı gösterir çünkü ben 5 sene geçmesine rağmen aynı yaşta kalmışımdır ve 5 sene sonranın Dünyasına gelmişimdir. Her şey 5 sene daha yaşlıdır ve 5 sene daha ileridedir. Geleceğe yolculuk işte tamda budur. Bunu mümkün kılabilecek gelişmeler kesinlikle olacaktır. 15 20 25 30 artık kaç sene geçer bilmem ama bunu mümkün kılacaklarını göreceksiniz.

Saygılar ..

Yazdıklarında haklısın fakat bence bu zamanda yolculuktan ziyade senin yaşının daha az artması. Sonuç olarak sen o hızlara yaklaştığında eğer gittiğin dünya ile hala irtibatın varsa o zamanın nasıl aktığını görebiliyorsun. Sadece orada ki insanlar yaşlanırken senin yaşın daha az ilerliyor.

Bu nedenle yazdıklarının zaman yolculuğu sayılabileceğini zannetmiyorum :)
 

BLAST_-

MB Üyesi
Kayıt
3 Ağustos 2018
Mesajlar
6
Tepkiler
1
Yaş
28
Meslek
Elektrik ve Elektronik Mühendis Adayı
Üniv
Yeditepe Üniversitesi
Yazdıklarında haklısın fakat bence bu zamanda yolculuktan ziyade senin yaşının daha az artması. Sonuç olarak sen o hızlara yaklaştığında eğer gittiğin dünya ile hala irtibatın varsa o zamanın nasıl aktığını görebiliyorsun. Sadece orada ki insanlar yaşlanırken senin yaşın daha az ilerliyor.

Bu nedenle yazdıklarının zaman yolculuğu sayılabileceğini zannetmiyorum :)

İşte benimde tam söylemek istediğim buydu. Yani ışınlanmaya benzer bir geleceğe yolculuk mümkün değil bana göre. Işınlanmak demek ışık hızına ulaşmak demek ancak kütlesi olan hiçbir şey ışık hızına ulaşamaz. CERN deneyinde bile parçacıklar ışık hızının ancak %99.99999.. gibi bir rakamına ulaşabiliyorlar. Uzayda ışık hızının %99.99999 gibi bir rakamı ile seyahat etmek Dünyaya geri dönüşte belki senin için 5 sene ama onlar için 50 sene gibi bir rakamın geçmesine sebep olabilir ki böyle olacaktır. Yaşanmamış bir geleceğe gidemezsin. Sadece senin için yavaş ve onlar için hızlı akmış bir geleceğe gidersin ancak bu zaman ve mekandan bağımsız olamaz. Özetle buradan ışınlan başka yerde var ol gibi saçmalıklar mümkün değil. Zamanda yolculuk böyle bir şey değil. Mesela 2050 senesine gideceksin ancak oraya gidilebilmesi için önce onun yaşanması gerekiyor aynı benim verdiğim arkadaş ve yaş örnekleri gibi. Zaman sende yavaş onlarda hızlı akacak ki ileri bir gelecekte sen aynı yaşında veya çok daha az yaşlanmış onlar ise epey yaşlanmış olacak. Yani 2050 senesine ışınladılar seni diyelim peki şu an yaşanan Dünya ne olacak? Şimdi var olan bir anda gelecek mi olacak? Hayır tabi ki senelerin akması gerek ki 2050 ye ulaşmış olasın. Uzayda ışık hızına yakın bir yolculukta aynı bir zaman yolcuğu gibidir bu "Interstellar" filmindeki gibi. Zaman farklı boyutlarda farklı hızlarda da akabilir. Olay her türlü zamanın akmasını gerektiriyor. Işınlanma da olsa zaman sende yavaş onlarda hızlı akmış olacak mantık gene buraya geliyor. Sen az onlar çok yaşlanacak seneler geçecek yine aynı başta söylediğim olay olacak. Bu iş epey karmaşık bir konu tabi benim düşüncelerim bunlar.

Saygılar ..
 

Emir Kalyoncuoğlu

Özel Üye
Kayıt
11 Şubat 2018
Mesajlar
331
Tepkiler
129
Yaş
29
Meslek
Makine Mühendisi
Üniv
Yıldız Teknik Üniversitesi
İşte benimde tam söylemek istediğim buydu. Yani ışınlanmaya benzer bir geleceğe yolculuk mümkün değil bana göre. Işınlanmak demek ışık hızına ulaşmak demek ancak kütlesi olan hiçbir şey ışık hızına ulaşamaz. CERN deneyinde bile parçacıklar ışık hızının ancak %99.99999.. gibi bir rakamına ulaşabiliyorlar. Uzayda ışık hızının %99.99999 gibi bir rakamı ile seyahat etmek Dünyaya geri dönüşte belki senin için 5 sene ama onlar için 50 sene gibi bir rakamın geçmesine sebep olabilir ki böyle olacaktır. Yaşanmamış bir geleceğe gidemezsin. Sadece senin için yavaş ve onlar için hızlı akmış bir geleceğe gidersin ancak bu zaman ve mekandan bağımsız olamaz. Özetle buradan ışınlan başka yerde var ol gibi saçmalıklar mümkün değil. Zamanda yolculuk böyle bir şey değil. Mesela 2050 senesine gideceksin ancak oraya gidilebilmesi için önce onun yaşanması gerekiyor aynı benim verdiğim arkadaş ve yaş örnekleri gibi. Zaman sende yavaş onlarda hızlı akacak ki ileri bir gelecekte sen aynı yaşında veya çok daha az yaşlanmış onlar ise epey yaşlanmış olacak. Yani 2050 senesine ışınladılar seni diyelim peki şu an yaşanan Dünya ne olacak? Şimdi var olan bir anda gelecek mi olacak? Hayır tabi ki senelerin akması gerek ki 2050 ye ulaşmış olasın. Uzayda ışık hızına yakın bir yolculukta aynı bir zaman yolcuğu gibidir bu "Interstellar" filmindeki gibi. Zaman farklı boyutlarda farklı hızlarda da akabilir. Olay her türlü zamanın akmasını gerektiriyor. Işınlanma da olsa zaman sende yavaş onlarda hızlı akmış olacak mantık gene buraya geliyor. Sen az onlar çok yaşlanacak seneler geçecek yine aynı başta söylediğim olay olacak. Bu iş epey karmaşık bir konu tabi benim düşüncelerim bunlar.

Saygılar ..

Geleceğe gidiş konusundaki fikirlerimiz ortak, peki ya geçmişe yolculuk mümkün olabilir mi? Bu konuda da tartışmak isterim. :)
 
Yukarı Alt