Ana SayfaHavacılık ve Uzay MühendisliğiANKA-TAI Türk İnsansız Hava Aracı

ANKA-TAI Türk İnsansız Hava Aracı

24 Aralık 2004 tarihinde, Savunma Sanayisi Müsteşarlığı (SSM) ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayisi (TUSAŞ) arasında imzalanan sözleşme ile yürürlüğe giren Türk insansız hava aracı (TİHA) programı kapsamında Tusaş havacılık ve uzay sanayi tarafından geliştirilmiş insansız hava aracı. 8 m gövde uzunluğuna: 17.3 m kanat açıklığına ve 13.6 m² kanat alanına sahip ANKA Temmuz 2010 tarihinde hangardan çıkmıştır.

İsmini  efsanesinden alan TİHA söz konusu efsanede, bütün kuşların şahı olup, Kaf dağında yaşadığına inanılan Anka kuşu, bilge ağacında yaşar, ölümsüzdür ve bu nedenle tüm zamanların bilgisine sahiptir, olarak anılır.

Bu nedenle, TİHA’ya da özgürlüğün, güç ve bilgeliğin sembolü olan Anka kuşunun ismi verilmiştir. ANKA, kanatlarıyla da efsanelerde resmedilen Anka kuşuna benziyor.

ANKA’nın sağ tarafında, Kemal Atatürk imzası bulunuyor

turk-insansiz-hava-araci*Türk İnsansız Hava Aracı

turk-insansiz-hava-araciPerformansı

  • Uçus Süresi : 24 Saat
  • Uçuş irtifası : 30,000ft (MSL)
  • Kontrol Mesafesi : 200km

30000 feet servis tavanına ve 24 saat uçuş parametresine sahip olan milli İHA 200 km data aktarım aralığına sahip.

TİHA Sistem Özellikleri

  • Tamamen otomatik kontrol
  • Çift yedekli uçuş kontrol sistemi
  • Çift yedekli otomatik kalkış ve iniş sistemi
  • Çift yedekli elektrik enerjisi üretimi
  • Çift yedekli yüksek veri hızı dijital veri bağlantısı
  • Elektro-itici buz koruma sistemi
  • C-130 transportability
  • Bakımı kolay

Tam otomatik uçuş kontrol, iniş kalkış sistemlerine, çift yedekli elektrik jeneratörü, yüksek veri hızıyla dijital veri bağlantısı ile kendi sınıfında (MALE) başarılı bir İHA olmakla birlikte, silahlandırma çalışmaları halen geliştirilmektedir.

ANKA Milli İHA‘mız en fazla 1750 kg (take off weight) ile kalkışını gerçekleştirebilmekte ve üzerinde bulundurduğu gece-gündüz kamerası, lazer işaretleyici ve lazer mesafe ölçümü aygıtlarıyla her hava koşullarında, keşif ve gözetleme görevini yerine getirebilmektedir.

yuksek-ucus2016’dan itibaren 10 adet ANKA İnsansız Hava Aracı (İHA) ile sistemleri Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edileceve  Havadan keşif, gözetleme, hedef teşhis ve tespit ihtiyaçlarını karşılayacak olan ANKA-S’te 10’uncu uçak 2018’de hizmete girecek.

Diyarbakır’daki 2’nci Hava Kuvvet Komutanlığı 8’inci Ana Jet Üssü Komutanlığı’na bağlı olan Batman İnsansız Hava Araçları Üs Meydan Komutanlığı’nda konuşlandırılıp, görevlerine başlamışlardır.

anka-tai

Kaynakça: https://www.tai.com.tr/en/project/anka-medium-altitude-long-endurance-uav-system

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?