Ana SayfaMaden MühendisliğiMaden Mühendisliği Maaşları

Maden Mühendisliği Maaşları

Merhaba arkadaşlar bu yazımızda maden mühendisliği maaşları hakkında bir takım bilgiler vereceğim. Maden mühendisliği, çeşitli yöntemleri kullanarak madenlerin bulunması, kazılar sonucu çıkarılması, değişik metodlar kullanılarak cevherin işlenmesi konularında faaliyet gösteren bir mühendislik koludur. Hemen her endüstri dalına hammadde sağlayan maden mühendisliği, sanayi sektörünün temel yapı taşını oluşturur. Dünya üzerindeki en eski ve en köklü alanlardan biri olan maden sektörü, sürekli kendini yenileyen ve genişleten bir dinamiğe sahip oluşu ile her çağın gözde mesleklerinden de biri olmuştur. Günümüzde hemen her üniversite bünyesi dahilinde bir Maden Mühendisliği Bölümü bulunmaktadır. Lisans programı 4 yıl olan bölüm, 3 temel dal üzerinde şekillenmiş bir eğitim modeli uygulamaktadır. Bu dallar;  Endüstriyel Hammadde Üretim Teknolojisi, Maden Mekanizasyonu ve Teknolojisi, Maden İşletmeciliği’dir. Tabi bu bölümü tercih etmek isteyen öğrencilerin de akıllarında “maden mühendisliği maaşları ne kadardır?”, “İş imkanları ve çalışma alanları nelerdir?” gibi sorular oluşmuş durumda.

maden mühendisliği maaşları 2015

Bir maden cenneti olan ülkemizde maden mühendisi istihdamı asla durmayacaktır dersek yanlış söylemiş olmayız. Çalışma alanı ve sektörel dağılımı giderek gelişen maden endüstrisi için nitelikli eleman arayışı sürekli olarak devam etmekte. Özellikle maden işletmelerinde iş ve işçi güvenliği açısından son yıllarda gördüğümüz yanlışlar işletmecileri nitelikli, kendini geliştiren, genç ve dinamik eleman arayışına itmiş durumda. Maden mühendisliği maaşları ise çalışılan alana göre ciddi farklılıklar göstermekte. Özel sektörü tercih edecek mühendisler 2000 TL  ile 2200 TL arası bir ücretle işe başlayabilirler.  Maaş artışları elbette çalıştığınız firmaya göre değişiklik göstermekle birlikte, kazanılan tecrübe ve başarılar göz önüne alınarak zamanla 5000 TL’ hatta 7000 TL’ye kadar çıkabilir.

Kamuya bakacak olursak maden mühendisliği maaşları, özel sektörle ciddi farklılıklar göstermiyor. Kadrolu mühendisler için 2400 TL ile 5500 TL arası bir maaş almak mümkün. Geçici danışmanlık hizmetleri veren mühendisler için ise maaşlar 1000 TL’den 8500 TL’ye kadar değişiyor.  Jeotermal kaynaklar ve doğal mineralli su alanlarında hizmet veren mühendisler ise 2000 TL ile 6000 TL arasında maaş alıyor.  Ayrıca tüm maaş oranlarına Aralık ayı itibari ile yaklaşık %3 oranında bir zam bekleniyor.

Bu yazımızda maden mühendisliği maaşları hakkında sizlere araştırdığımız bilgileri sunduk. Diğer mühendislik maaşları için tıklayınız. Bu yazı sadece sizleri bilgilendirmek amacıyla yazılmıştır. Lütfen meslek seçerken en son tercihiniz maaş durumu olsun. Çünkü eğer mesleğinizi sevmez iseniz çalışma hayatınızı zehir edebilirsiniz. Meslek seçerken sevdiğiniz mesleği, zevk aldığınız mesleği seçiniz.

Sevil Kutlu
Sevil Kutlu
Merhabalar ben Sevil Kutlu. Mühendis Beyinler'de sizlere bilgilerimi ve tecrübelerimi aktarmaya çalışacağım.

9 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
9 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?