Ana SayfaEğitimDünyanın İlk Astronomi Okulu

Dünyanın İlk Astronomi Okulu

10. gezegeni 800 yıl önce buldular; dünyanın ilk astronomi okulu olarak bilinen Kırşehir Cababey Medresesi restore edildi. 1272 tarihinde II. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde Kırşehir Valisi Nureddin Cibril Bin Cababey tarafından gözlemevi olsun ve astronomi üzerine bilim üretilsin diye yaptırılan,  Cababey Medresesi Vakıflar Genel Müdürlüğünün son altı yılda restore ettiği 3600 eserden birisi oldu. Kırşehir Valisi Nureddin Cibril Bin Cababey bilime büyük önem verirdi. Kendisinin tam dört dil  bildiği söylenmektedir.

ii. gıyaseddin keyhüsrev

Hem Okul Hem Rasathane

Cababey Medresesi hem okul hem de gözlemeviydi. Dini ilimlerin yanında müspet bilimlerle ilgili dersler de verilen Cababey Medresesinde astronomi dersleri büyük önem tanışırdı. Ayın, yıldızların, güneşin hareketleri izlendi ve talebelere bunlarla ilgili dersler verildi. Astronomi dersleri ağırlık kazanmaya başlayınca okulun ismi ‘Astronomi Yüksek Okulu’ olarak anılmaya başlandı. Türkçe, coğrafya, matematik ve geometri alanlarında da iddialı olan Cababey Medresesi dini ilimlere dair talebe yetiştirmeyi de çok önemsedi.

10. Gezegeni Buldular

Günümüzde cami olarak hizmet veren medrese mimarisi açısından da oldukça değerli ve nadir bulunur bir eserdir. 10. gezegenin burada bulunduğuna dair kanıtlar sütunlarında gizlidir. 1272  yılında yapılan Cacabey Medresesi’nin sütunlarında bulunan 10.gezenin işareti Selçukluların astronomide ne kadar ileri bir toplum olduğunun en önemli kanıtlarından bir tanesidir.

güneş sistemi

Nasa 2005 yılında güneş sisteminde 10. bir gezegen daha olduğunu kabul etmiş, uzun yıllar göktaşı olduğu sanılan bu cismin gezegen olduğunun kabul edilmesiyle birlikte Cababey Medresesinin 10. gezegeni 800 yıl öncesinden keşfederek nasıl büyük bir işe imza attığı kanıtlanmıştır. Selçuklular döneminde bulunan 10. gezegenin tüm dünyaya ilan edilmesi 800 seneyi bulmuş olsa da Cababey Medresesinin sütunları 10.gezegenin sırrını asırlarca saklamış ve astronomi alanında eşine az rastlanır cinsten bir başarıya imza atmıştır.

Elif Yaldız
Elif Yaldız
2. Sınıf Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Öğrencisi. Burada sizlerle bilgi alış verişinde bulunmaktan memnuniyet duyuyorum.
Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?