Ana SayfaSağlıkKörlüğün Nedenleri

Körlüğün Nedenleri

Görme kayıpları kişiden kişiye değişir. Burada sık görülen faktörleri size kısaca açıklayacağım.

retina pigment

Retina Pigment Epitelinde Hasar

Retina pigment epiteli, retinanın arkasında bulunan, fotoreseptörleri besleyip yaşatan bir hücre katmanı. Bu katman da kan damarlarıyla dolu bir diğer katman olan koroide bağlı. Epitel hücrelerinin yaş kaynaklı maküler dejenerasyonu yüzünden hasara uğraması, koni ve çubuk hücrelerinin ölümüne yol açabiliyor.

Retina Hastalıkları

Retina, gözün en arkasındaki ışığa duyarlı doku katmanının adı. Retinada adına çubuk ve koni denen fotoreseptör hücreleri bulunuyor. Çubuklar aydınlığa, karanlığa ve harekete duyarlıyken koniler renge duyarlı. Retinitis pigmentosa dahil birçok retina hastalığı, bu koni ve çubuk hücrelerine zarar veriyor ya da onları öldürüyor.

Kornea ve Mercek Problemleri

Işık göze gelince,gözün en ön kısmındaki kornea ve içindeki mercek tarafından retinaya odaklanıyor. Destek kasları merceğin biçimini değiştirerek odaklanmayı sağlıyor. Kornea deformasyonu, merceğin odaklama yapamaması ve göz küresinin biçimindeki hatalar; kısmi görüş kaybı ya  da körlük vakalarının %50’sinden fazlasını oluşturan kırılma kusurlarına neden oluyor.

maküler dejenerasyon

Maküler Dejenerasyon

Makula, normalde retinada görüşün en keskin olduğu merkez bölgesidir. Orta kısmındaysa en fazla koni oranına sahip olan, yüksek çözünürlüklü görüş sağlayan fovea adlı bir alan bulunur. Maküler dejenerasyon, bu hayati bölgedeki ışığa duyarlı hücrelerin ölmesine yol açıyor.

Optik Sinir Hasarı

Retinadaki sinirler ışığa duyarlı hücrelerden gelen sinyalleri optik sinir aracılığıyla beyne taşıyor. Retinadan gelen yaklaşık 1,2 milyon adet sinir lifi birleşerek bu siniri oluşturuyor. Genelde göz küresindeki basıncın artışıyla ilgili bir hastalık grubu olan glokom, optik sinir hasarına yol açabiliyor ve tedavi edilmezse körlüğe neden olabiliyor.

Erencan Durmaz
Erencan Durmaz
Ben Eren, meraklı, araştırmacı, yazmayı seven bir kardeşinizim. Bildiklerimi ya da öğrendiklerimi paylaşmayı seviyorum ve eğleniyorum umarım sizlerde sever ve eğlenirsiniz. Meraklı ve bilgiyle kalın :)
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?