Ana SayfaMühendislikMetal Sektörü Nedir

Metal Sektörü Nedir

Ekonominin daha kolay yorumlanabilmesi için ekonomistler üretim faaliyetlerini sektör adını verdikleri çeşitli bölümlere ayırmışlardır. Bununla birlikte çalışılan konuya göre ekonominin sektörlere ayrılması da farklılık göstermektedir. Mesela bazı çalışmalarda ekonomi şu şekilde sınıflandırılmıştır. Kamu Sektörü ve Özel Sektör olarak sınıflandırılmış bazı çalışmalarda ise Birincil, İkincil ve Üçüncül Sektör olarak sınıflandırılmıştır.

metalurji ve malzeme mühendisliği maaşları

Özel Sektör ve Kamu Sektörü

Kamu sektörü; ekonominin devlet kontrolü ya da müdahalesinde olan bölümünü ifade etmektedir. Özel sektör; Ekonominin özel kurum ve kuruluşların denetim ve kontrolünde olan, kar amacı güden firmaların bulunduğu bölümünü ifade eder.

Birincil, İkincil ve Üçüncül Sektör

Birincil Sektör; Doğadan hammadde üretimi temeline dayanan faaliyetlerin içerisinde bulunduğu sektördür. Tarım, madencilik, avcılık vb faaliyetleri kapsar. Kimi analizlerde bu hammaddelerin paketlenmesi ve işlenmesi de birincil sektör içerisinde değerlendirilmektedir.

metalurji ve malzeme mühendisliği maaşları 2015 2016

İkincil Sektör: Birincil sektörde çıkarılan hammaddelerin işlenerek tüketicinin kullanabileceği ürün haline getirilmesi faaliyetlerinin yer aldığı sektördür. Tarım ürünlerinin işlenmesi, metal işçiliği, otomotiv endüstrisi vb faaliyetler ikincil sektör içerisinde yer almaktadır.

Üçüncül Sektör: Diğer bir adı hizmet sektördür. Birincil sektörde çıkarılan hammaddenin ikincil sektörde işlenmesi neticesinde ortaya çıkan ürünlerin son tüketiciye ulaştırılması faaliyetinin yer aldı sektör olarak tanımlamak mümkündür.

metalografik muayene

Bu şekilde ana başlıklarda değerlendirilen ekonomik faaliyetler kimi zaman daha da alt kırılımlara ayrılarak incelenmektedir. Bunlardan birisi de metal sektörüdür.

Metal Sektörü

Metal sektörü de kendi içerisinde Demir Çelik sanayi ve Demir Çelik dışındaki metal sanayi olarak iki kısımda incelenmektedir. Demir çelik dışındaki sanayide değerli metal, alüminyum, kurşun, çinko, kalay, bakır gibi demir dışındaki diğer metallerin üretimi ve işlenmesi yapılır.

Ülkemizde kimi zaman sektörel birtakım sıkıntılara yaşansa da metal sektörü ekonomik faaliyetler içerinde lokomotif sektörlerden birisidir. Türkiye Demir çelik üretiminde dünyadan 6. Sırada yer almaktadır. (Worldsteel, 2017)

metalurji ve malzeme mühendisliği nedir

Türkiye özellikle son yıllarda hem demir ve demir dışı metal üretimi hem de tüketimi noktasında gelişmiş ülkeler ile rekabet içerisinde olmuş bu durum sektörel büyümeyi de hızlandırmıştır. Özellikle ihracat temelli ekonomi modelinin benimsenmesi ile metal hammaddesi bakımından zengin olan ülkemizde üst üste maden ruhsatları verilmekte ve altın ve bakır başta olmak üzere çeşitli metal madenleri açılmaktır.

Metal sektörü kendi içerisinde de yüksek etkileşim halindedir. Mesela demir çelik sektöründe, öncelikle inşaat ve otomotiv sanayi olmak üzere, boru, profil, dayanıklı tüketim eşyaları, yakıt araç ve gereçleri üretimi, tarım araçları üretimi ile gemi inşa sektörüne müteveccih üretim yapılmaktadır. Bu sayılan sektörlerdeki gelişmeler demir çelik sektörünü, demir çelik sektöründeki gelişmeler de bu sektörleri etkilemektedir.

Büşra Çelik
Büşra Çelik
Yazılarımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Yorum kısmından sizlerde ekleme yapabilirsiniz.
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?