Ana SayfaFizikSpektroskopi Nedir

Spektroskopi Nedir

Bu yazımda Spektroskopi hakkında birtakım bilgiler vereceğim. Spektroskopi nedir? Spektroskopi madde ile ışın arasındaki etkileşimleri inceler. Astronomi ile ilişkilendirilir. Bu çok önemli bir bilim dalıdır. Bu yöntem iyon veya moleküllerin enerji düzeyleri arasındaki geçişleri sırasında absorblanan ya da yayılan elektromanyetik ışıma ölçülür ve bu şekilde yorumlanır. Elektromanyetik dalga veya ışın dalga uzayda çok büyük hızlarla hareket eden enerji şeklidir. Işının ısı, ışık, ışınım, radyo dalgaları, x ışınları gibi birçok şekli vardır.

spektroskopi

Elektromanyetik Dalga

Işının gözle görülen kısmına ışık denir. Işık ısıtılan, uyarıların cisimlerin ışımasıdır. Elektromanyetik dalga, elektrik alan vektörü ve manyetik alan vektörü olarak ikiye ayrılır. Işının elektriksel alanı ile maddenin bağ elektronları birbiriyle etkileşir. Bundan dolayı ışın yalnızca elektrik vektörü olarak da gösterilebilir.

Işının Dalga Özellikleri

  • Dalga boyu
  • Periyot
  • Hız
  • Frekans
  • Dalga sayısı

ince kenarlı mercek

Işın- Madde Etkileşimi

Işın ile maddenin etkileşiminin birkaç yolu vardır. Bunlar; ışının geçmesi-kırılması, ışığın dağılması, ışığın saçılması, ışığın yansıması, ışığın absorbisyonu ve ışığın emisyonudur. Işığın kırılma olayı aslında ışının saydam maddelerden geçebilme özelliğinden kaynaklanır. Işığın yansıma olayı kırılma ortamlar arasındaki kırılma indileriyle doğrudan alakalıdır. Işığın dağılması da kırılma indileriyle alakalıdır. Işığın saçılması olayında ise gelen ışığın dalga boyu ile maddenin tanecik yapısı önemlidir.

spektrum

Spektrum

Spektrum dalga boyuna karşılık gelen absorpsiyonun ölçülmesi olayıdır. Spektrumlar, atomik absorpsiyon spektrumları ve moleküler absorpsiyon spektumları olarak ikiye ayrılır. Absorpsiyon kanunları iki çeşittir. Lambert kanunu ve Beer kanunudur. Lambert kanununda ışın şiddeti ve çözelti derinliği, Beer kanununda ışın şiddeti çözeltinin derişimi ile ilgilidir. Absorpsiyon spektrofotometresi şu şekilde ilerler.

Işık kaynağı, Dalga boyu seçici, numune kabı, dedektör ve yazıcı şeklindedir. Spektrofotometrik titrasyonlar eşdeğerlik noktası için kullanılır. Fotometrik titrasyonla iki karışımlarla da olabilir.

Büşra Çelik
Büşra Çelik
Yazılarımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Yorum kısmından sizlerde ekleme yapabilirsiniz.
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?